Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Rij-instructeur Erik E.

  Rij-instructeur Erik E.

  Een rij-instructeur die voorschotten int van zijn leerlingen, maar vervolgens spoorloos verdwijnt. 

  De redactie van Opgelicht?! wordt in november 2017 overspoeld met meldingen van jongeren. Stuk voor stuk leerlingen die snakken naar hun rijbewijs. Ze hebben allemaal een fors bedrag betaald aan hun rij-instructeur maar het beloofde papiertje is verder weg dan ooit.

  Eindelijk is het dan zo ver, je mag autorijles nemen! Je vraagt bij vrienden, familie naar goede scholen en kijkt op internet naar rijscholen in de omgeving. Je kiest voor plaatselijke Rijschool Van Hoof, maar wil eerst een proefles. Instructeur Eric E. rijdt de lesauto voor. Na een uur denk je, 'ja dit voelt wel goed'. Eric is ontspannen en zorgt er voor dat je je op je gemak voelt. Je koopt direct een pakket voor +/- 30 lessen, inclusief rijexamen. Een pakket kost al snel 1500 euro. Dan begint de ellende. Eric is ziek, van de trap gevallen, hij heeft een sterfgeval in de familie, een lekke band…. De ene smoes na de andere komt voorbij en van echte lessen komt weinig. Uiteindelijk spreek je de rijschool erop aan. Dan kom je er achter dat je niet aan de rijschool, maar aan de instructeur zelf hebt betaald. Eric reageert niet meer op telefoontjes en berichten en is spoorloos. Weg geld. En nog steeds geen rijbewijs….

  Franchise

  Rijschool Van Hoof is in het voorjaar van 2017 wegens drukte op zoek naar nieuwe instructeurs die volgens een franchiseformule voor de rijschool willen werken. Dat wil zeggen dat de instructeur een zelfstandig ondernemer is met een eigen bedrijf, die via de rijschool leerlingen toegewezen krijgt om les te geven.

  Ruim zestig procent van de Nederlandse rij-instructeurs werkt als ZZP'er, blijkt uit onderzoek van vakblad VerkeersPro. Hieronder vallen ook zelfstandigen die in een franchiseformule werken. Het is dus in deze branche een veelvoorkomende constructie. Voor de rijschool is het gunstig omdat de ZZP'er zijn eigen zaken op orde heeft, zoals een lesauto. Voor de ZZP'er is het interessant omdat de rijschool voor meer leerlingen zorgt.

  Eric E. reageert op de oproep van Van Hoof. Hij heeft een eenmanszaak 'Rijschool Skyler' en al jaren ervaring. In het begin lijkt er geen vuiltje aan de lucht, maar al snel komen de eerste klachten binnen als Eric niet komt opdagen bij lesafspraken. De ene keer is hij zelf ziek. Dan moet hij voor familie naar het ziekenhuis en de derde keer heeft hij een lekke band. Na een tijdje horen de leerlingen helemaal niet meer waarom hij niet is komen opdagen. Dan kunnen ze hem ook niet meer bereiken. Bij rijschool Van Hoof is er intussen ook een betaalachterstand ontstaan. Eric heeft een overeenkomst met de school dat hij betaalt aan de rijschool in ruil voor leerlingen en het gebruiken van hun administratiesysteem. Omdat Eric zich niet aan de overeenkomst houdt, zegt de rijschool de overeenkomst met de instructeur op.

  Schade

  Op dit punt moet Eric nog zo’n 2500 euro betalen aan de rijschool. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Opgelicht?! dat Eric voor 10 pakketten +/- €11.240,- heeft ontvangen. Dat zou goed zijn voor +/- 270 lesuren en 10 examens. Geen van deze leerlingen heeft examen gedaan en zij hebben nog 190 lesuren te goed.

  Niet de eerste keer

  Zeven jaar geleden liet Eric E. ook al leerlingen gedupeerd achter. Destijds was hij in Limburg actief. Ook hier betaalden de leerlingen vooraf voor een pakket. En ook toen was na een handvol rijlessen de instructeur nergens meer te bekennen. In 2014 gaf hij in omgeving Woerden les onder de naam 'Tjakka!!! Rijopleidingen'.

  Verdwenen

  Rijschool Skyler staat in de Kamer van Koophandel ingeschreven op een adres in Amsterdam. Aangetekende brieven van gedupeerden aan dit adres worden retour gestuurd. Na een bezoek aan dit adres blijkt Eric hier nooit gewoond te hebben. Op de facturen zet Eric een adres in België. We gaan checken of hij daar is en met ons wil praten, want zijn telefoonnummers zijn buiten gebruik. Verder dan de intercom van een appartementencomplex komen we niet. De man geeft aan Eric niet te zijn en niet te kennen. Later die dag belt Eric E. naar de redactie van Opgelicht?!. Volgens Eric heeft hij de leerlingen terugbetaald en is de rijschool de reden dat hij opeens onbereikbaar was voor zijn leerlingen. 'Als ik contact zou opnemen met hen, moest ik een boete betalen, dat stond in de overeenkomst.' Eric belooft ons later terug te bellen. Dat gebeurt niet en als wij nog eens naar België afreizen blijkt de vogel gevlogen. Hij laat daar een enorme bende en torenhoge huurschuld achter. De gedupeerde leerlingen die bij ons bekend zijn, hebben nooit een cent van hem teruggekregen.

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant