Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Rentplaza

  Rentplaza

  Wil je in Amsterdam een leuke betaalbare woning gaan huren, dan heb je een probleem. Als je enigszins in de buurt van het centrum wil wonen, ben je al gauw de hoofdprijs kwijt voor een appartement van 60 m2. Onder de achthonderd euro per maand, is het bijna onmogelijk. Alleen buiten de ring maak je kans.

  Of je schrijft je in bij Rentplaza, een eenmanszaak gevestigd in Amsterdam Zuidoost met een enorm aanbod betaalbare huurwoningen. Het principe is simpel: je schrijft je in en betaalt het inschrijfgeld, vervolgens kan je reageren via een 0900-nummer op de woningen die jouw interesse hebben. Het aanbod is enorm, dus uiteraard is het vaak druk bij Rentplaza. Regelmatig sta je lang in de wacht voor 80 cent per minuut. Volgens eigen zeggen heeft het bedrijf tien tot vijftien mensen die de telefoon opnemen. Wat kunnen ze nog meer doen? 

  Groot klantenbestand

  Rentplaza beweert 1500 klanten te hebben en heeft een aanbod van 1700 woningen op de website. Vreemd, want dan zouden die 1500 woningzoekenden toch snel genoeg geholpen moeten kunnen worden. Woningen genoeg. Opgelicht?! besluit om de proef op de som te nemen en zich in te schrijven bij het bedrijf. 

  Hoge belkosten

  We bellen bijna dagelijks. De ene dag kunnen we onze interesse kenbaar maken in woningen, de andere dag kunnen terugbellen om te vragen op welke ‘positie’ we staan. Onze positie is onze plaats op de wachtlijst. We geven uiteindelijk een stuk of zestig woningen door, maar onze posities zijn weinig hoopgevend. Een enkele keer halen we de top tien. Mochten we de eerste positie krijgen, dan hebben we 48 uur om te beslissen of we de woning willen. Die kans krijgen we na negen dagen en 163 euro aan belkosten niet. Bij geen enkele woning maken we een serieuze kans. Zelfs als we een half jaar later bellen hoe de zaken ervoor staan, blijken we nog geen geloofwaardig uitzicht te hebben op een woning.

  Wanneer we vragen hoe het kan dat we een half jaar later nog steeds op een lijst staan, wordt verteld dat we reageren op zogenaamde ‘zoekobjecten’. We blijken helemaal niet op specifieke woningen te hebben gereageerd, maar op een vergelijkbare woning in dezelfde straat, mocht die beschikbaar komen. De voorwaarden en de uitleg die we op de site vinden verandert steeds, maar het aanbod woningen blijft enorm. De belkosten blijven hoog. 

  Makelaars weten van niks

  Maar hebben we dan wel gereageerd op woningen die überhaupt beschikbaar zijn? Als we de beschrijvingen van tientallen woningen door Google halen, blijkt al snel dat de woningen gewoon bij andere makelaars te koop staan en via Funda worden aangeboden. Een aantal belletjes met die makelaars leert ons al snel dat we voor niks hebben gebeld met Rentplaza. De echte makelaars wisten van niks. Verschillende woningen bleken zelfs al verkocht.

  Voor de gek gehouden

  Al die tijd zijn we bij Rentplaza keurig te woord gestaan voor 80 cent per minuut, maar werden we simpelweg voor de gek gehouden. Soms werd ons wel een woning aangeboden voornamelijk in Amsterdam Zuidoost, een zogenaamde “passende woning”, maar daarvoor moest dan weer  fikse bemiddelingskosten worden betaald. En werd de verhuur door een derde partij gedaan. Of Rentplaza uiteindelijk zelf woningen aanbiedt is niet duidelijk. Dat de klanten worden lekker gemaakt met een enorm aanbod bestaande uit woningen die Rentplaza zeker niet aan mag bieden staat vast. Wanneer je denkt dat je voor het inschrijfgeld en een paar tientjes bellen kans maakt op een woning, dan heb je het helaas mis. 

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant