Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Rennende rapper JayJay Santana hosselt er met zijn webshops nog flink op los!

  Rennende rapper JayJay Santana hosselt er met zijn webshops nog flink op los!

  Na de uitzending van mei 2018 ging de reportage over de rennende rapper Joëll 'JayJay' Santana Feliz al snel viral: zijn onbedoeld komische geschreeuw ('Waar praten we over?!') werkte behoorlijk op de lachspieren en werd al gauw gebruikt als inspiratiebron voor allerlei memes en parodieën. Zou de zelfbenoemde 'meesterschetser' zijn leven inmiddels hebben gebeterd, zoals hij destijds beloofde? Het antwoord laat zich eigenlijk wel raden, want als Opgelicht?! een bezoekje brengt, is het meestal foute boel! Belangrijker is misschien wel de vraag of hij dit keer wel blijft staan. Of zet meneer het opnieuw op een rennen?

  Ja, erg vermakelijk was het wel, de eerdere confrontatie met deze JayJay Santana. Hij nam zijn eigen cameraman mee naar het gesprek met Opgelicht?! en zette het complete interview online via zijn vlog. Spijtig genoeg voor JayJay wordt zijn YouTube-kanaal lang niet zo goed bekeken als de parodieën die door anderen van zijn interview gemaakt worden.

  Een stuk minder vermakelijk is de geschiedenis die aan het eerdere bezoek voorafging, want meneer heeft het op meerdere vlakken behoorlijk bont gemaakt. Rappers die hoopten dat JayJay ze kon helpen door te breken, moesten eerst even meerdere iPhone-abonnementen afsluiten in ruil voor begeleiding. 

  Van deze begeleiding kwam natuurlijk helemaal niets terecht. De gedupeerden mochten echter wel opdraaien voor de abonnementskosten, terwijl JayJay de gloednieuwe mobieltjes doodleuk doorverkocht. 

  Ook wist hij een vrouw tonnen af te troggelen nadat hij haar om zijn vingers wist te winden. In 2015 ontmoette hij een jonge vrouw die een afbetaald appartement in het centrum van Rotterdam bezat. Binnen de kortste keren waren ze getrouwd, maar de vreugde was van korte duur.

  Toen het geld op begon te raken, wist JayJay de vrouw ertoe te bewegen om het appartement te verkopen. De woning verwisselt voor ruim drie ton van eigenaar, maar de vrouw plukte daar geen vruchten van: JayJay wist het geld in een mum van tijd naar zichelf door te sluizen en plaatste video's op YouTube waarin hij met stapels biljetten zwaait. De vrouw blijft berooid achter.

  Vanaf 2015 is JayJay bezig met allerlei webwinkeltjes die op naam staan van zijn liefdespartners. Zo blijft hij zelf buiten schot. Over deze winkels ontvangt de redactie van Opgelicht?! al gauw talloze klachten, wat destijds een aanleiding was om de beste man eens met een bezoekje te verrassen. De rest is geschiedenis.

  'Waar praten we over?!'

  Zijn uitspraken 'Waar praten we over?!' en 'Het leek op een bazooka, daarom ging ik rennen' werden binnen mum van tijd oneliners in talloze grappige filmpjes. Kinderen riepen het op het schoolplein en ook op Instagram werd het al gauw een meme.

  Succesvolle rappers als Ali B, Boef, Lexxxus en Stiekz maakten in één klap een eind aan JayJay's gedroomde rapcarrière. Met een snijdende track en een alleraardigste videoclip waarin de rennende rapper uitstekend werd geparodiëerd, scoorden ze bijna twee miljoen online views.

  Artiesten die ooit samenwerkten met de rapper bellen naar de redactie: hun verzoek is niet geassocieerd te worden met JayJay. Die probeert op zijn beurt nog iets van zijn reputatie te redden door om vergiffenis te bidden in een YouTube-interview, maar zelfs tijdens zijn gebed draait het om de centen: hij vraagt om veel wijsheid 'want met wijsheid maak je geld'.

  Het charmeoffensief werkt dan ook voor geen meter. De rapper treedt hierna incidenteel op in clubs, waar hij zichzelf uitroept tot 'meesterschetser'. Schetsen is straattaal voor liegen en oplichten.

  Webwinkels blijken schetswinkels

  Na alle media-aandacht stopt JayJay met het aanprijzen van kleding via zijn Instagram- en Facebookaccounts. Toch lijkt dat de voormalige rapper niet te belemmeren in het kunnen bekostigen van een luxe levensstijl. Via zijn Instagramaccount zien we foto's van verschillende vakanties naar verre oorden met zijn nieuwe partner Larissa.

  Gedupeerde toont één van JayJay's webshops

  Helaas: meesterschetser JayJay lijkt niets van de ophef geleerd te hebben. JayJay blijkt met de eenmanszaak van Larissa namelijk doodleuk door te handelen via verschillende nepwebshops. Zes maanden na de uitzending start partner Larissa de eenmanszaak 'Outfit voor Jou'.

  In februari van dit jaar richt JayJay zijn eigen eenmanszaak 'Betaalbare Kleding' op. Deze keer maakt hij geen reclame via zijn eigen Instagramaccounts, maar betaalt hij voor advertenties die via andere accounts op Instagram gepusht worden. Niemand weet dat het zwendelstel achter deze advertenties zit.

  Buitenlandse rekeningnummers

  Klanten moeten hun betaling overmaken naar Duitse, Belgische en Britse bankrekeningnummers, en dat is natuurlijk wat ongebruikelijk voor een Nederlandse webshop. In nog geen anderhalf jaar verslijt JayJay minstens twaalf verschillende webshopnamen. Zijn webshops zijn voor de kenners bovendien eenvoudig te herkennen, want erg veel moeite doet hij niet om een nieuwe huisstijl te verzinnen.

  Veel webwinkels zijn klonen van elkaar: dezelfde layout, dezelfde betaalwijze en er is natuurlijk in geen velden of wegen een adres te vinden. Bovendien is overal hetzelfde fotomodel te zien: JayJay's vriendin Larissa poseert doodleuk met een steeds wisselend naambordje. Aan het marketingbudget is het zoekgeraakte geld alvast niet opgegaan, vermoeden wij.

  Ruim honderd aangiftes

  Er zijn inmiddels meer dan honderd aangiftes tegen JayJay's webwinkels gedaan. Als Opgelicht?! opnieuw vragen komt stellen, rent de hosselaar ook dit keer weg. Hij draait echter al snel om voor een gesprek, waarin hij vervolgens geen commentaar wil geven.

  Hij reageert bovendien woedend als Opgelicht?! navraag doet over de buitenlandse bankrekeningen die gebruikt worden bij de webshops. 'Jullie weten niet eens wat oplichting inhoudt, bro!', roept hij.

  Baldadig antwoordt hij dat Opgelicht.nl de nieuwe naam van zijn bedrijf is, en of deze shout-out onze street credibility ten goede komt, valt allemaal nog maar te bezien.

  JayJay hangt wat uit het autoraampje

  Als vriendin Larissa hem weg wil voeren in een gloednieuwe bolide, opent JayJay het autoraampje voor een paar laatste woorden. 'We zijn geen oplichters, maar voor de mensen die zich zo voelen: het is nooit mijn intentie geweest'.

  Allemaal leuk en aardig, maar gedupeerde klanten hebben vermoedelijk liever die dure Balenciaga-sneakers of die jas van Gucci dan halve excuses en goede intenties. Nog voor hij zijn betoog kan afmaken, trapt zijn partner op het gas en verdwijnen ze.

  Door JayJay gebruikte webshopnamen 

  • Betaalbarekleding.com (nog steeds online)
  • Betaalbarekleding.nl
  • Luxuryfashion.nl
  • Luxuryfashionstore.nl
  • Merken-kleding.nl
  • Merken-outlet.nl
  • Merken4you.nl (sinds maandag 2 december online)
  • Merkenfashion.nl
  • Merkenfashion.outlet.nl
  • Merkenvoorjou.nl
  • Outfit-outlet.com
  • Outletvoorjou.nl
  • Yourluxurybrands.com (nog steeds online)

  Ben jij door één van deze webwinkels gedupeerd? Dan komen we graag met je in contact. Je kunt ons in dat geval bereiken via ons contactformulier.

  Oh, en doe vooral aangifte bij de politie, het heeft echt zin. Krijgt de politie meerdere aangiftes binnen over dezelfde webwinkel(s)? Dan is de kans een stuk groter dat ze voldoende materiaal hebben om er een zaak van te kunnen maken.

 • Ook interessant