Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Ransomware

  Het zal je maar gebeuren. Je zit niets vermoedend achter je laptop of mobiel en ineens verschijnt er een melding dat je computer wordt geblokkeerd.

  “Attentie! Uw PC wordt geblokkeerd vanwege veiligheidsoverwegingen. Al uw bestanden zijn vergrendeld. U wordt beschuldigd van het opslaan en/of verspreiden van kinderporno. Als u losgeld betaald zullen uw bestanden ontgrendeld worden.”

  Gegijzeld

  Als dit gebeurt, ben je het slachtoffer geworden van ransomware. Al je bestanden worden vergrendeld (= gegijzeld) en je kan er pas weer bij als je een code (=de sleutel) hebt. Deze code krijg je als je het losgeld (=ransom) hebt betaald. Je moet dan betalen met dollars of met bitcoins om weer bij je bestanden te kunnen komen. Bitcoins is digitaal geld waar je via internet mee kan betalen.

  Bijlage in e-mail

  Ransomware is een ware plaag. Steeds meer mensen krijgen er mee te maken. Internetcriminelen hacken computers of weten hun hand te leggen op grote aantallen e-mailadressen. Deze adressen krijgen een mailtje met daarin een bijlage. Vaak denk je dat het een openstaande factuur of adreswijziging is. Als je de bijlage opent vergrendelt het direct al je bestanden op je computer of je mobiel en krijg je een pop-up venster met de tekst dat je bestanden geblokkeerd zijn. 

  Wel of niet betalen?

  Veel mensen kiezen ervoor om niet te betalen. Ze willen zich niet laten chanteren of kunnen het simpelweg niet betalen. Ook is niet altijd zeker dat je je bestanden ook daadwerkelijk terug krijgt na betaling. Toch kiezen met name bedrijven ervoor om de cybercriminelen wel te betalen. De bestanden zijn dan zo belangrijk dat ze geen risico nemen en het losgeld overmaken. Er gaan zelfs verhalen dat je een helpdesk kan bellen die je uit kan leggen hoe het betalen met bitcoins te werk gaat. Na betaling krijgen ze dan een code toegestuurd waarmee ze de bestanden vervolgens mee kunnen ontgrendelen.

  Als je besluit niet te betalen is het een optie om je apparaat te laten onderzoeken door een security bedrijf. In sommige gevallen lukt het toch om je bestanden te ontgrendelen zonder het losgeld te betalen.  

  No More Ransom

  In de zomer van 2016 is het No More Ransom-project van start gegaan. Een online-portal ter bestrijding van ransomware op initiatief van de Nederlandse politie, Europol, Intel Security en Kaspersky Lab. 23 augustus hebben ze een server van internetcriminelen ontdekt met daarop de sleutels van bijna 6000 Nederlandse slachtoffers van ransomware. Al deze computers waren besmet met het WildFire ransomware virus. Dit virus lijkt zich vooral te richten op Nederland.

  De twee ICT bedrijven Intel Security en Kaspersky Lab hebben nu special tools ontwikkeld zodat slachtoffers hun bestanden kunnen ontgrendelen zonder losgeld te betalen. Deze zijn te vinden op www.nomoreransom.org.

  De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie hebben er inmiddels voor gezorgd dat de Wildfire-server offline is. Er kunnen dus geen nieuwe slachtoffers worden gemaakt. Maar er is lang niet voor alle gevallen van ransomware een sleutel voor handen. Daarom kan je er beter voor zorgen dat je computer of mobiel niet besmet raakt. Wil je weten hoe? Opgelicht?! geeft voor Windows-gebruikers tips in onderstaand filmpje:

  www.youtube.com/watch

  Gerelateerd

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant