Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • PUL Hoveniers en Infra, zit dezelfde fraudeur achter twee grootschalige oplichtingszaken?

  PUL Hoveniers en Infra, zit dezelfde fraudeur achter twee grootschalige oplichtingszaken?

  Tijdens ons onderzoek naar de fraude met het aanleggen van tuinen door het malafide hoveniersbedrijf HS Combinatie uit Woerden stuitte de redactie op een bedrijf dat er dezelfde werkwijze op nahoudt. Toeval? Of is de fraudeur na het uitschrijven van HS Combinatie vrolijk verder gegaan met een nieuw bedrijf?

  Maar liefst 21 mensen onderhandelen in de zomer met PUL Hoveniers en Infra over het aanleggen van hun tuin, oprit of het plaatsen van een schutting. De eigenaar van het bedrijf, volgens het handelsregister van de Kamer van Koophandel een zekere Patrick Pul, nam via Werkspot contact met hen op.

  Nadat de opdrachtgevers hun wensenlijstje hadden doorgegeven, nam Patrick contact met hen op. Mieke en Jana, twee van de gedupeerde opdrachtgevers, spraken de hovenier met enige regelmaat: 'Hij was aardig, had kennis van zaken en dacht mee met de wensen die ik had', aldus één van hen. Vanwege het coronavirus komt Patrick echter niet bij zijn klanten langs. Geen probleem: aan de hand van de wensen van zijn klanten komt PUL Hoveniers en Infra ook op afstand met een scherpe offerte.

  Snelle levering na aanbetaling

  Via Werkspot besluiten de 21 opdrachtgevers met PUL Hoveniers en Infra in zee te gaan. Nadat er akkoord is gegeven op de offerte vraagt Patrick of de materialen vast aanbetaald kunnen worden. Hij kan immers niet al het materiaal voor zijn klanten voorschieten.

  Na betaling zal hij de bestelling gelijk doorzetten naar zijn leverancier, waardoor er een snelle levering mogelijk is. Men maakt honderden tot zelfs duizenden euro's over op het rekeningnummer dat op zijn factuur staat. De hovenier bevestigt de leveringsdatum. In september, oktober en november 2020 staan de afspraken gepland. 

  Bedrijf in quarantaine wegens positieve coronagevallen

  PUL Hoveniers en Infra zal op 17 september bij Mieke beginnen met het aanleggen van de tuin. Ze haalt samen met haar man de tegels vast uit haar tuin, zodat de hovenier gelijk kan beginnen met straten. Twee dagen voor aanvang krijgt ze echter een mail waarin het bedrijf haar schrijft dat twee medewerkers besmet zijn met het coronavirus. Eén medewerker ligt inmiddels op de IC en de andere is positief getest. Daardoor moet het volledige bedrijf in quarantaine.

  Uitstel hoeft echter geen afstel te betekenen: de installatie bij Mieke kan pas na 7 oktober plaatsvinden. Mieke heeft alle begrip voor de situatie, en vindt de gezondheid van de werknemers op dat moment belangrijker dan haar tuin. Als ze op 9 oktober nog niets gehoord heeft, neemt ze contact op met het hoveniersbedrijf. De telefoon schakelt gelijk door naar de Lebara-voicemail.

  Als ze de dagen erna ook tevergeefs probeert contact op te nemen, bekruipt haar een naar gevoel. Ze mailt naar Werkspot. Nog diezelfde dag krijgt ze een mail van Werkspot waarin haar gemeld wordt dat PUL Hoveniers en Infra geblokkeerd is op het platform wegens verschillende klachten. Ze krijgt het advies aangifte bij de politie te gaan doen als zij ook al een aanbetaling heeft gedaan.

  Mieke had dit nooit verwacht, want de hovenier die ze aan de telefoon had, was zo aardig en meedenkend. Ze is opgelicht voor 1780 euro. Ze doet aangifte, maar krijgt daar gelijk te horen dat er waarschijnlijk geen onderzoek ingesteld zal worden. Mieke is woest over deze gang van zaken, want zo komt de oplichter er wel heel makkelijk vanaf. 

  Werkspot blokkeert hovenier

  Jana overkomt hetzelfde als Mieke. Zij maakt eind september 722 euro over voor het aanleggen van haar achtertuin. 15 oktober zal Patrick bij haar aan de slag gaan. Maar zover komt het niet, als ze daags ervoor dezelfde mail van Werkspot ontvangt over de fraude rondom deze vakman.

  Jana neemt gelijk contact op met Werkspot en vraagt haar in contact te brengen met de andere gedupeerden om zo samen op te trekken. Werkspot geeft haar gegevens door aan de anderen die serieus onderhandelden met de malafide hovenier. Jana wordt vrijwel direct benaderd door mensen die hetzelfde is overkomen.

  Ze inventariseert van twintig anderen hun ervaringen en neemt contact op met de redactie van Opgelicht?!, niet alleen omdat ze anderen wil waarschuwen, maar vooral omdat ze wil dat de oplichter er niet mee weg komt.

  Bewuste oplichting

  De redactie neemt het van Jana over en vraagt bij de gedupeerden hun stukken op. Ze en ontdekt al snel dat hier sprake is van grootschalige, maar vooral bewuste oplichting.

  PUL Hoveniers en Infra schrijft zich op 2 juli in bij de Kamer van Koophandel. Het bedrijf staat op naam van de 19-jarige Patrick Pul. Uit de mailconversaties die de gedupeerden overleggen zien we het bewijs van een vooropgezet plan. Zo hebben minimaal negen gedupeerden exact hetzelfde offertenummer. Maar dat is niet alles: op 7 én 14 oktober zal hij bij minstens zes klanten op dezelfde tijd beginnen.

  De fraudeur maakt ook misbruik van het coronavirus. Zo stuurt hij op verschillende data exact dezelfde mail over zijn positief geteste werknemers. Allemaal met hetzelfde doel: de start van het werk zo lang mogelijk uitstellen en daardoor de fraude zo lang mogelijk in stand houden.

  Als de eerste klachten bij Werkspot binnenkomen, doet het platform gelijk onderzoek en blokkeren zijn account. Het hoveniersbedrijf kan geen contactgegevens van potentiële klanten meer opvragen.

  Aanbetalingen gaan naar een heel ander bedrijf

  De aanbetalingen hebben de klanten overgemaakt op een rekening bij de ING. Dat nummer staat niet op naam van PUL Hoveniers en Infra, maar op Multi Service Gelderland, een bedrijf uit Arnhem. Als klanten navraag doen bij Patrick of dit nummer wel klopt, bevestigt hij dat dit het rekeningnummer van het transportbedrijf is. Zij zullen de materialen leveren, dus dat klopt volgens hem helemaal. Vol vertrouwen maken zijn klanten het geld over. 

  Bedrijven mogelijk op naam van katvanger

  Opgelicht?! doet onderzoek naar de mensen achter PUL Hoveniers en Infra en Multi Service Gelderland. We gaan langs bij het vestigingsadres van het hoveniersbedrijf. Bij de woning treffen we de vader des huizes. Zijn zoon is op dat moment niet thuis, en we vragen zijn vader ons in contact te brengen met zijn zoon die mogelijk geronseld kan zijn als katvanger.

  Patrick is namelijk wel degene die persoonlijk naar de Kamer van Koophandel is gegaan om het hoveniersbedrijf in te schrijven. Hij moet er dus meer van weten. Er zijn 21 mensen benadeeld door de hovenier, en de totale schade loopt in de tienduizenden euro's. 

  De vader des huizes vertelt dat de mensen aangifte tegen zijn zoon moeten doen als ze denken opgelicht te zijn. Patrick neemt geen contact op, zijn ouders houden ook daarna de boot af om ons verdere informatie te geven.

  Het bedrijf dat de aanbetalingen ontvangt, is al failliet verklaard

  We gaan verder met ons onderzoek. Het rekeningnummer waarop de klanten hun aanbetalingen naar overmaakten hoort bij Multi Service Gelderland. Wat blijkt? Het bedrijf is op 29 september 2020 failliet verklaard. Dit stopt de fraudeur echter niet. Een aantal dagen later heeft hij een nieuw rekeningnummer geregeld, en maken een aantal andere gedupeerden hun aanbetaling over op een ander ING-rekeningnummer.

  De 24-jarige Stacey Wennekes is eigenaresse van Multi Service Gelderland. We gaan langs bij adressen die we kunnen achterhalen. Bij het eerste adres dat we bezoeken hangt een briefje op de deur voor de postbezorgers. Post voor Multi Service Gelderland graag weer meenemen, omdat ze hier niet meer woonachtig is.

  De huidige bewoner vertelt ons dat hij daar al enkele maanden woont, maar lang is lastiggevallen door schuldeisers en deurwaarders. Het bedrijf staat bij de Kamer van Koophandel immers nog steeds op dat adres ingeschreven. Hij heeft geen idee waar ze naartoe gegaan is, en hoopt met het briefje schuldeisers buiten de deur te houden.

  Leugens

  We zoeken verder. We treffen op een ander adres de moeder van Stacey. Daar leggen we het verhaal uit, en via haar komen we in contact met Stacey zelf. Ze vertelt aan de telefoon dat ze het bedrijf heeft geopend samen met een bekende, maar dat ze zelf nooit iets met het bedrijf heeft gedaan. Als we vervolgens bij Stacey langs gaan, wijst ze direct in de richting van die bekende, maar concrete bewijzen ontbreken.

  De dagen erna overlegt ze ons betalingen die op de rekening van haar bedrijf zijn bijgeschreven. De betaalbewijzen zegt ze van de curator te hebben ontvangen. Ze vertelt dat hij haar helpt, volledig aan haar kant staat en namens haar al verschillende malen aangifte heeft gedaan wegens oplichting.

  Als wij de curator en zijn faillissementsmedewerkster echter spreken, zeggen zij Stacey nog nooit gezien en inhoudelijk gesproken te hebben. Ze houdt namelijk alle contact af.

  Eigenaresse valt door de mand na onderzoek Opgelicht?!

  Stacey vertelt meer tegenstrijdigheden. We spreken nogmaals met haar af om haar dit voor te leggen. Ze blijft in dit gesprek volhouden de curator al meerdere malen gesproken te hebben en bewijzen van hem ontvangen te hebben. Ter plekke bellen we het kantoor van de curator op, en opnieuw krijgen we te horen dat zij Stacey nog steeds niet gezien en inhoudelijk over haar faillissement gesproken te hebben.

  We zeggen het haar weer, ze heeft alle schijn tegen, en weet er mogelijk meer van dan ze ter plekke wil toegeven.  Ze raakt geïrriteerd omdat we haar niet geloven: Stacey stapt in haar auto en rijdt weg.

  Opgelicht?! confronteert Stacey
  AVROTROS
  Opgelicht?! confronteert Stacey

  Coulance door Werkspot

  Werkspot onderzoekt ook deze hoveniersfraude, en ontdekt dat Multi Service Gelderland, het bedrijf waar de mensen hun aanbetaling naar over moesten maken, zich in november 2019 heeft geprobeerd in te schrijven bij Werkspot om contactgegevens van klanten te ontvangen. Het bedrijf komt niet door de eisen van Werkspot heen, en krijgt geen toestemming tot het platform van de bemiddelingssite.

  De 21 benadeelden die geld overmaakten omdat ze dachten door PUL Hoveniers en Infra hun tuin te laten aanleggen, zijn door Werkspot financieel gecompenseerd. Omdat ook hier weer sprake is van een unieke zaak, waarbij dezelfde fraudeur als bij HS Combinatie doelbewust mensen geld uit de zak heeft geklopt. Een zeer coulante geste van het platform. 

  Registratie Werkspot na fraude aangepast

  Door deze fraudezaken heeft Werkspot de toelatingseisen van hun platform aangepast. Beide hoveniersbedrijven hebben valse - positieve - reviews geplaatst om zo goede recensies aan nieuwe klanten te kunnen laten zien. Dit is nu niet meer mogelijk door aanpassingen van Werkspot.

  Het platform benadrukt nooit een aanbetaling te doen als men de vakman nog nooit gezien of gesproken heeft. Vraag de vakman om reviews van eerder gedaan werk. En neem vervolgens contact met deze klanten op. Zo kun je beoordelen of je met een betrouwbare vakman te maken hebt.

  Dezelfde fraudeur achter PUL Hoveniers en Infra en HS Combinatie

  In een paar maanden tijd heeft dezelfde fraudeur met verschillende bedrijfsnamen tientallen mensen opgelicht en zo tienduizenden euro's buitgemaakt. We dringen er bij de politie op aan dat er onderzoek naar deze fraude gedaan wordt. Zij laten ons weten dat alle aangiften in de hovenierszaken HS Combinatie en PUL Hoveniers en Infra worden geïnventariseerd. Er zal gekeken worden of er een onderzoek naar deze fraude ingesteld kan worden. We houden je op de hoogte van ontwikkelingen. 

 • Ook interessant