Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pinpaswisseltruc

  Skimming, phishing, phoning; oftewel digitaal bankroven. Uit recente cijfers blijken deze vormen van criminaliteit behoorlijk terug te lopen. Misschien de reden dat oplichters teruggrijpen naar ouderwetse methodes. Het overkomt Lonneke van Leeuwen begin november in Amsterdam. De pinpaswisseltruc. Een van desastreuse gevolgen.

  Lonneke betaalt haar parkeerkaartje bij een Amsterdamse parkeerautomaat. Er kan alleen betaald worden met chipknip of pinpas. Ze betaalt met haar pinpas. Als ze klaar is, wil de man achter haar betalen. De man vraagt in gebrekkig Engels hoe de automaat werkt. Zo behulpzaam als Lonneke is, helpt ze de ‘toerist’. De man heeft geen chipknip en ook geen pinpas zegt hij. Hij vraagt Lonneke te helpen. Als zij zijn kaartje wil betalen, dan krijgt Lonneke contant geld van hem. Ze wil de goed uitziende toerist graag helpen, omdat hij bang is dat zijn auto anders weggesleept zal worden.

  De man voert zijn kenteken in. Lonneke stopt haar pinpas in de automaat en start de pinbetaling. Ze toetst haar pincode in. De man staat naast haar. Tijdens de betaling wordt er op haar schouder gedrukt. Er staat een buitenlandse oudere vrouw naast haar. Ze begint in een onbekende taal tegen haar te praten. Ook de ‘toerist’ begint tegen haar te praten. Lonneke verstaat er niks van, en wendt zich weer tot de automaat. De pinbetaling is gestopt. Ze trekt haar pas uit de automaat, stopt deze in haar tas en vertrekt met haar auto naar huis.

  Zes dagen later wil Lonneke online een aantal betalingen verrichten voor haar bedrijfje. Ze stopt haar bankpasje in het betaalkastje van haar bank en toetst haar pincode in. Ze leest “pincode error” in het schermpje. De volgende poging mislukt ook. Als ze haar pinpasje eens goed bekijkt, krijgt ze de schrik van haar leven. Er staat een andere naam op het bankpasje. Gelijk denkt ze terug aan de betaalactie een paar dagen eerder in Amsterdam.

  Lonneke belt gelijk naar haar bank om haar pas te blokkeren. De medewerkster kan dan nog niet zeggen of er geld van haar rekening is verdwenen. De bankpas, van precies dezelfde bank, die zij nu in bezit heeft, blijkt in augustus in Rotterdam te zijn gestolen.

  De volgende morgen krijgt Lonneke te horen dat de criminelen dagelijks geld hebben overgemaakt van haar spaarrekening naar haar betaalrekening. Vervolgens hebben ze dat geld doorgesluisd naar andere rekeningnummers. In zes dagen tijd maken de criminelen maar liefst 54.000 euro buit!

  Geld dat Lonneke haar leven lang spaarde op een spaarrekening. Ook haar ouders en grootouders spaarden voor haar mee. Lonneke spaarde voor de inrichting van een eigen woning. Lonneke en haar ouders kunnen de diefstal van het geld nog nauwelijks geloven.

  Zowel de bank als de politie hebben de zaak in onderzoek. Uit gesprekken met haar bank wordt het Lonneke en haar moeder duidelijk dat criminelen makkelijk je complete vermogen kunnen verduisteren.

  Wie heeft er niet zijn spaarrekeningen gekoppeld aan zijn betaalrekening? Vrijwel iedereen bankiert tegenwoordig online. Klanten van de meeste Nederlandse banken hebben al hun rekeningen gekoppeld. Dit is echter voor criminelen een gouden vinding! Ze hebben enkel je echte pinpas en pincode nodig. Vervolgens kunnen ze inloggen op jouw internetbankieren. Geld overmaken naar je betaalrekening en vervolgens overal geld naar doorsluizen. Als je er te laat achter komt, kunnen de betaalopdrachten niet meer door de banken terug gedraaid worden en draai je zelf op voor de schade!

  Banken verklaren het koppelen van alle rekeningen als betaalgemak voor de klant. In een oogopslag inzicht in al je saldi. Met een paar drukken op de knop geld overmaken tussen je rekeningen. Voor de klant een gemak, voor de crimineel hetzelfde koude kunstje.

  Je kunt dit voorkomen door je rekeningen los te laten koppelen. Je zult dan niet meer alle bankproducten online in kunnen zien. Niet meer gemakkelijk geld kunnen overmaken, maar hierdoor is je geld wel veiliger doordat criminelen niet bij die rekeningen kunnen. Bespreek met je bank welke beveiligingsstappen zij voor je kunnen nemen om jouw geld veilig te stellen. Indien je over een groot spaarbedrag beschikt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen bij een andere bank een spaarrekening te openen.

  Uiteindelijk heeft de politie 5000 euro kunnen terughalen. De rest ontbreekt nog. De bank heeft aangeboden een kwart hiervan terug te betalen. Dit heeft Lonneke geaccepteerd. Ze hoop dat de politie de daders pakt en dat ze via die weg de rest van het geld ooit nog terugkrijgt.

  Lees meer over veilig pinnen.

  Gerelateerd

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant