Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Paypal - Goede Doelen

  Er zijn mensen die zich uit alle macht inzetten voor Afrika en daarvoor alles op zij zetten. Vaak zijn het idealisten die een kleine stichting hebben waarmee ze geld inzamelen. Ze zijn dan ook als kinderen zo blij als iemand 1500 euro wil schenken. Alleen, er zit een addertje onder het gras. En dat addertje zorgt er uiteindelijk voor dat ze geen geld krijgen voor Afrika, maar bijna al hun geld kwijt zijn. Een verhaal over fraude waar deze goede doelen de dupe van worden.  

  Gambia is een piepklein landje in het westen van Afrika. Het land, dat grenst aan Senegal en de Atlantische Oceaan bestaat uit een smalle strook land langs de Gambia-rivier. De bevolking leeft hoofdzakelijk van de landbouw en veeteelt maar ook het toerisme neemt snel toe.

  Het Brabantse echtpaar Dorothe en Wim van Dijke is na een werkbezoek besmet met ‘het Afrikavirus’. Naast het pracht en praal worden ze ook getroffen door de armoede. Ze besluiten de stichting Seig op te richten waarmee ze scholen opbouwen en onderhouden in het West-Afrikaanse land.

  Maar niet alleen in Gambia is er behoefte aan hulp. Ook Pieter van der Linden zet zich in voor Afrika, met de stichting Internationale samenwerking Almere. De stichting helpt onder meer Ghanese straatkinderen.

  Om de West-Afrikaanse landen te helpen zijn beide stichtingen grotendeels afhankelijk van giften. Via hun websites proberen zij mensen te overtuigen geld te storten. Dat lukt. Een mevrouw, die zich Christine Salte noemt, schrijft beide stichtingen aan. Salte wilde, voordat ze een definitief bedrag overmaakte, wel eerst een proefstorting doen. Maar in plaats van 1500 euro te storten worden de bankrekeningen van deze stichtingen geplunderd.

  Christine Salte heeft gebruik gemaakt van de goede intenties van de stichtingen alsmede de diensten van Paypal. Want via deze online betaaldienst is de fraude gepleegd. Bij Paypal kan je een account openen die wordt gekoppeld aan je bankrekening. Als je dan op internet wat koopt hoef je alleen maar bij Paypal in te loggen en toestemming te geven voor de betaling. Het geld haalt Paypal vervolgens automatisch van je bankrekening.

  Uiteraard wil PayPal wel zeker weten dat de juiste bankrekening wordt gebruikt. Daarom stort het bedrijf eerst twee kleine bedragen van een paar cent. Pas als de nieuwe gebruiker terugstuurt welke bedragen zijn overgemaakt, en daarmee aangeeft toegang te hebben tot die bankrekening, opent PayPal de account. En daar is het met onze stichtingen mis gegaan. De oplichter heeft hun naam en rekeningnummer gevonden op internet en daarmee een account geopend bij PayPal. PayPal stortte vervolgens twee kleine bedragen ter controle op de bankrekening van de stichtingen. Omdat de oplichter via een smoes achter deze twee bedragen is gekomen kon deze de account activeren en voor duizenden euro’s artikelen bestellen op internet.

  Op de website van PayPal staan tips om deze fraude te herkennen. Bovendien heeft het bedrijf de goede doelen het geld terugbetaald.

  Let op! Na onze uitzending heeft iemand onder de naam Annemarie Cobes (annemariecobes(at)hotmail.com) een stichting benaderd met hetzelfde verhaal. Wees dus ook gewaarschuwd voor deze naam!

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant