Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op voor pinpasronselaars!

  arrow-right-circle Bekijk complete uitzending

  Je bankrekening ter beschikking stellen aan een crimineel, zodat die daar het geld dat hij met internetoplichting verdient naar kan laten overmaken. Boeven zoeken dit soort geldezels tegenwoordig openlijk via social media. Maar besef wel, de oplichter is zo niet meer te traceren, maar jij wel!

  Wekelijks krijgen de banken en politie meldingen over fraude met bankrekeningen. Beide luidden nu de noodklok en waarschuwen voor fraudeurs die jongeren via social media ronselen als zogeheten geldezel, dit is iemand die zijn bankrekening beschikbaar stelt aan criminelen.

  Caroline Sander, teamleider van het Electronic Crimes Taskforce (ECTF) van de politie ziet dat er vooral via social media-accounts geronseld wordt. Het bereik is groter, waardoor er een grotere kans op succes is. Het blijft natuurlijk een aantrekkelijk verhaal, snel geld verdienen, maar doe het niet! De ervaring is dat je er vrijwel niks voor krijgt, terwijl de gevolgen heel groot zijn.

  Snel geld verdienen

  Over de omvang van de gevolgen kan de zoon van Harry meepraten. Hem werd gevraagd of hij snel geld wilde verdienen, een deel van de opbrengst mocht hij zelf houden. De enige voorwaarde was dat hij zijn bankpas en pincode beschikbaar stelde. De rekening van zijn zoon werd gebruikt om online een rekening aan te vragen. Vervolgens werd 30.000 euro op zijn rekening gestort, en met dezelfde snelheid weer eraf gepind. Harry's zoon bleef achter met een torenhoge schuld, een negatieve notering bij de bank en moest noodgedwongen zijn woning verlaten omdat hij de maandelijkse kosten ineens niet meer kon voldoen. De bank eist terugbetaling van de lening. Zijn zoon zag geen cent van de lening. Hij bleef berooid achter.

  'Kop in het zand'

  Bij het ECTF en de banken is het verhaal van Harry's zoon een van de vele dossiers die ze wekelijks verwerken. Adviseur Veiligheidszaken Moniek de Nooij van de Volksbank meldt dat mensen naïef  zijn in het afstaan van hun persoonlijke gegevens. Een ID, paspoort, bankpas en pincode worden zonder twijfel aan een vreemde afgegeven. Wat ze vaak zien, is dat men de kop in het zand steekt en niet over de gevolgen nadenkt. Je rekening wordt eenmalig gebruikt en niemand zal daarachter komen. En je zal een leuk centje aan overhouden. Maar zo werkt het niet! Je bankpas is iets van jou, iets persoonlijks, dat je niet deelt met anderen. 

  Oproep op Instagram

  Opgelicht?! neemt zelf de proef op de som en reageert op een oproep op Instagram. Al snel krijgen we een reactie. Hij wil weten bij welke bank we bankieren en of we op korte termijn kunnen afspreken. We ontmoeten hem op Amsterdam CS. De jongen vertelt ons dat er geld op onze rekening gestort wordt en dit pinnen zij eraf. Na één transactie krijgen we onze bankpas weer terug. Wat we er aan verdienen? De helft….

  Als de jongen in zijn ooghoeken een cameraploeg opmerkt, schiet hij het station in. Hij wil niet gefilmd worden. We moeten snel onze bankpas en pincode geven. We doen het niet. En weg is hij.

  Dweilen met de kraan open

  Speciale teams van de politie onderzoeken dagelijks de vele meldingen over geldezels. Ze laten preventief online oproepen verwijderen. Het lijkt echter dweilen met de kraan open, want als er één account offline gehaald is, poppen er weer vijf op. Iemand die zijn rekening beschikbaar stelt wordt een money mule ofwel een geldezel genoemd. Per money mule worden er duizenden euro's witgewassen.

  Pakkans is heel groot

  Ronselaars blijven hun slachtoffers benadrukken dat het legaal is, dat je niet bang hoeft te zijn dat je tegen de lamp loopt. Blijkbaar neemt die overtuiging je eigen gevoel van wantrouwen over, want velen gaan overstag en lenen hun persoonlijke gegevens uit. Maar de pakkans is heel groot. Jij bent als money mule namelijk de eerst traceerbare schakel in het criminele netwerk. Daar komt de term geldezel vandaan: jij draagt de last van de criminele organisatie die zelf buiten schot wil blijven. Jij als geldezel wordt als eerste gepakt.

  Advies: gebruik je gezonde verstand!

  Wat je verhaal bij de politie of bank ook is, je komt er niet mee weg zonder gevolgen. Jouw rekening  is tenslotte gebruikt om crimineel geld wit te wassen, dus in de boeken ben jij de fraudeur. De politie onderzoekt de zaak, en later mag je je verantwoorden bij de rechter. De banken nemen afscheid van je als klant. Ze willen geen fraudeurs als klant. Dit betekent dat je rekening beëindigd wordt. Daarnaast kom je op een interne en externe lijst te staan als fraudeurs,  om daarmee te voorkomen dat je in de toekomst bij een andere bank of financiële instelling aanklopt voor een financieel product zoals een rekening, lening of hypotheek.

  Politie en banken blijven benadrukken je gezonde verstand te gebruiken als je aangeboden wordt op deze manier veel geld te verdienen. De enige die geld verdient is de oplichter hierachter. Jij blijft met de ellende achter.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant