Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op voor advertentiefraude

  'Goedemiddag meneer, enige tijd terug hebben wij telefonisch contact met u gehad over de advertentie in het blaadje voor zieke kinderen en het wordt verspreid op ziekenhuizen. Inmiddels is de advertentie klaar. En aangezien we graag snel het boekje naar de drukker willen sturen zou ik u willen vragen om de advertentie die we voor u hebben gemaakt nauwkeurig te bekijken. De advertentie zal ik u zo dadelijk per e-mail doen toekomen. Zou u die willen controleren en indien u akkoord bent dit per mail zo snel mogelijk laten weten.' 

  Van dat eerdere telefoongesprek kun je je niets herinneren, maar ach, je bent druk. Korte tijd later krijg je een email met bijlage. Het is de advertentie voor een boekje voor kinderen die gepest worden. Zo nu en dan doe je mee met dit soort acties. Als ondernemer moet je zichtbaar zijn en dit is voor het goede doel. De voorbeeldadvertentie is dezelfde advertentie die je eerder hebt gebruikt. Je reageert op de e-mail: akkoord.

  Een maand later krijg je een boekje opgestuurd. Het is een dun A5-naslagwerkje met wat korte redactionele stukjes over kinderen die ziek zijn en verder vrij veel advertenties. Jouw bedrijf heeft 1/8-ste pagina gekregen. Niet bepaald een boekje dat je in de kast zet, maar goed. Het is voor het goede doel. Leuk en aardig, tot je de factuur ziet: €830 euro. En je hebt blijkbaar akkoord gegeven voor 10 plaatsingen. Dan is het ineens een heel dure grap. Terwijl je normaal voor zulke advertentie een paar tientjes betaalt.

  Wanneer je contact opneemt met de uitgever van het boekje, krijg je te horen dat je toch echt zelf akkoord hebt gegeven. En dat klopt; in de bijlage waarin de advertentie stond zat ook de offerte. Tja, moeilijk, moeilijk. Het bedrijf is coulant, als je de €830 nu meteen betaalt, dan laten we de rest zitten. Het klinkt als een topdeal en een kat-in-de-zak ineen. Liggen de boekjes dan wel bij alle ziekenhuizen en krijgt jouw bedrijf enorme exposure voor de achthonderd euro? Verschillende gedupeerden hebben met ziekenhuizen gebeld; een bestseller is het boekje in ieder geval niet, het boekje is in de gebelde ziekenhuizen niet bekend.

  Wat kun je hier tegen doen?

  Bovenstaande is een voorbeeld van advertentiefraude. Regelmatig komen hierover nieuwe meldingen binnen bij Opgelicht?!. Heb je hier ook mee te maken gehad? Of wil je hier meer over weten? Lees hier hoe het werkt en wat je kunt doen om er vanaf te komen.

 • Ook interessant