Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op voor aanbieders van Songfestivaltickets

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Van 12 tot en met 16 mei 2020 vindt de 65ste editie van het Eurovisie Songfestival plaats, en omdat Duncan Laurence de editie van 2019 heeft gewonnen, is Nederland volgend jaar voor het eerst sinds 1980 gastland. Rotterdam valt de eer ten deel om als gaststad te fungeren en de tickets worden nu al voor woekerprijzen aangeboden. Maar hoe kan dat nou? De officiële kaartverkoop is toch nog helemaal niet van start gegaan?

  Dat klopt, maar kaartjes worden desalniettemin al via diverse kanalen te koop aangeboden, en bepaald niet voor schappelijke bedragen. Zo biedt het Franse ticketplatform Rocket Ticket tickets aan die - afhankelijk van de gewenste zit- of staplaatsen - voor bedragen tussen de € 299,- en € 799,- te koop worden aangeboden. Wil je met z'n vieren een redelijke plek bemachtigen, dan zit je in een handomdraai al aan de tweeduizend euro.

  De website vermeldt er wel bij dat de nieuwprijs van de tickets tussen de € 100,- en € 329,- ligt, dus we kunnen met recht spreken van gigantische winstmarges. Bovendien is helemaal niet gegarandeerd dat je de tickets daadwerkelijk krijgt. Gaat het feest niet door, dan krijg je je geld terug en belooft het bedrijf dat je een voucher krijgt om met korting tickets voor een ander evenement te kopen. Gezien de marge die Rocket Ticket lijkt te rekenen, ben je ook met korting vermoedelijk alsnog een stuk duurder uit dan wanneer je zelf een kaartje bemachtigt.

  Erg betrouwbaar lijkt Rocket Ticket bovendien ook niet te zijn. Van de 129 recensies op TrustPilot geeft bijna de helft van de recensenten het oordeel 'zeer slecht'. Slechts bij één op de vijf beoordelingen werd het predicaat 'uitstekend' meegegeven.

  Voorbeeld van een aanbod van Rocket Ticket

  Next Concert

  Een tweede aanbieder van kaartjes voor het Songfestival is Next Concert. Zij rekenen bedragen tussen de € 299,- en de € 1.199,- voor aantallen van één tot vier tickets, al wordt hierbij vermeld dat dit slechts de servicekosten betreffen. Lukt het je om via deze weg aan kaartjes te komen, dan komt de daadwerkelijke ticketprijs er dus nog bovenop.

  Ticketprijzen Next Concert

  Voor menigeen die serieus aan het overwegen is om hier tickets te bestellen, geldt dat het wellicht raadzaam is om een extra krantenwijk te overwegen of om uit te zoeken of de hypotheek misschien kan worden verhoogd, want goedkoop is anders. Ook Next Concert biedt geen garantie dat je je bestelde tickets daadwerkelijk krijgt.

  Meer weten over waar je nou precies op moet letten bij het kopen van festival- of concertkaarten? Volg onderstaande link.

  Waar moet ik op letten bij het kopen van concert- of festivaltickets?

  Organisatie Eurovisie Songfestival raadt bestellen af

  Sietse Bakker, uitvoerend producent van het Eurovisie Songfestival, adviseert om alleen via de officiële kanalen tickets te kopen. Dat zal via Songfestival.nl gaan lopen, in samenwerking met een betrouwbare ticketverkoper. Hij raadt af om met partijen als Rocket Ticket of Next Concert in zee te gaan: 'Koop geen kaarten via deze websites, wij hebben hier geen samenwerkingen mee. De verwachting is dat de tickets nog vóór de feestdagen in de verkoop gaan. Nog héél even geduld hebben dus.'

  Valse winacties

  Ook via valse winacties worden nu al tickets voor het Eurovisie Songfestival aangeboden. Eén afzender is Happy Box, en die kennen we op de redactie helaas maar al te goed. Als wij voor iedere keer dat één van onze lezers een valse mail van deze lieden naar ons doorstuurt één euro kregen, kon de voltallige redactie met onmiddellijke ingang met vervroegd pensioen.

  Valse winactie van 'Happy Box'

  Happy Box dus, een notoire afzender van valse winacties. Als je een korte vragenlijst invult, maak je zogenaamd kans op twee kaarten. Maar let op! Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat in verreweg de meeste gevallen ook zo. Het gaat de afzenders van deze e-mails om jouw persoonsgegevens, want die zijn namelijk geld waard.

  De beloofde prijs wordt nooit uitgekeerd, en jouw mailadres wordt verkocht aan spammers zodat je voortaan dagelijks dit soort mailtjes krijgt. Wat ook vaak voorkomt, is dat de afzender je een stervensduur creditcardabonnement probeert aan te smeren waar je slechts met de grootst mogelijke moeite vanaf komt.

 • Ook interessant