Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op met open wifi!

  We zijn altijd online. Met onze smartphone, tablet of laptop kunnen we overal het internet op. Even een kopje koffie bij de koffiecorner met open wifi (zonder wachtwoord) voor snel internet. Maar weten we wel wat de gevaren zijn van wifi? Opgelicht?! gaat op pad met een hacker en laat zien dat je persoonlijke gegevens helemaal niet veilig zijn. Eén kopje koffie en de hacker weet bijna alles van je.
   

  Opgelicht?! schuift aan bij een zogenoemd ethisch hacker en neemt de proef op de som: internetten op openbare wifi, is dat veilig? We gaan op een terras zitten en zijn benieuwd welke data ons om de oren vliegen. Wat kunnen we achterhalen van de mensen die om ons heen zitten? Kunnen we wachtwoorden vinden van emailaccounts? Een inlog onderscheppen van iemand’s Marktplaats-account en daarmee spullen verkopen zonder te leveren? Kunnen we, terwijl we de schuim van onze cappuccino lepelen, creditcard-gegevens achterhalen?

  Het antwoord is duidelijk: ja, dat kan allemaal. Als een kwaadwillende hacker dat wil, kan hij met een speciaal kastje, een soort router, een nep-wifi-netwerk aanmaken. Alle smartphones, tablets en laptops waarbij wifi aanstaat, zullen door dit nep-netwerk gevonden worden. En er zal verbinding gemaakt worden, omdat de smartphone automatisch opzoek gaat naar een beschikbaar netwerk. De mensen om ons heen merken niks, maar al hun data komt binnen op onze laptop. Zo simpel is het.

  Natuurlijk zit niet in elke trein met wifi, in elke koffieshop of op elk terras een hacker mee te kijken wat jij allemaal uitspookt op je telefoon, maar het is goed om te beseffen dat je data opgevangen kan worden als jouw smartphone verbinding maakt met een ‘open wifi’. Mensen die internetten via 3G of 4G blijven buiten schot. En de mensen zonder smartphone natuurlijk.

  Wat je moet weten over wifi

  • Zorg dat je thuis een goed wachtwoord op je wifi hebt.
  • Veel draadloze routers kunnen zijn kwetsbaar zijn door een gevaarlijk lek in de Wifi Protected Setup (WPS) functie. Meer informatie en tips.
  • Als je jouw smartphone, tablet of tablet op openbare plekken laat zoeken naar beschikbaar wifi heb je altijd kans dat de data die jouw apparaat verzendt onderschept wordt. Zet je wifi dus uit als je het niet wilt gebruiken. Dit hoeft niet erg te zijn, maar je moet wel goed bedenken wat je doet op internet. Voer bijvoorbeeld geen creditcardgegevens in of inloggegevens van sites waar jij mogelijk belangrijke informatie hebt staan (email, Facebook, Marktplaats etc).
  • Als je gebruik maakt van Apps loop je in principe geen risico als je gaat internetbankieren. Wanneer je op ‘openbare wifi’ op je laptop inlogt op internetbankieren, is er een kans dat je gehackt wordt. Let altijd op of je het ‘slotje’ ziet in de URL-balk dat aangeeft dat de verbinding beveiligd is. Als de verbinding beveiligd is, hoef je je geen zorgen te maken
  • Je kunt jouw internetverbinding beveiligen door gebruik te maken van een VPN (een Virtueel Privé Netwerk). Hiervoor zijn ook Apps beschikbaar.
  • Als je alleen gebruik maakt van 3G of 4G hoef je je geen zorgen te maken.

  Gerelateerd

 • Ook interessant