Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pakketjesoplichter trapt in de val en vlucht! Ondernemers bestolen van duizenden euro's na vervalste bestellingen

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Ondernemers lijden jaarlijks tonnen schade doordat oplichters op andermans bedrijfsnamen bestellingen bij hen plaatsen. Zaken doen gaat immers vaak op basis van goed vertrouwen, maar wat als de klant héél andere bedoelingen heeft? Jeroen, die een bedrijf heeft in verlichting en aanverwante artikelen, kan er helaas over meepraten: hij werd voor duizenden euro's gedupeerd. Maar met een list weet Opgelicht?! de verantwoordelijke oplichter te ontmaskeren.

  Het bedrijf van Jeroen krijgt dagelijks vele bestellingen. Hij kijkt dan ook niet raar op als hij in het voorjaar een bestelling krijgt van een klant die op rekening wil betalen. Jeroen heeft zijn zaken goed op orde. Hij doet vooraf een kredietcheck, en als dit allemaal in orde is, levert hij de bestelling pas uit.

  Betalingstermijn verstreken

  Korte tijd later volgt de tweede bestelling van dezelfde klant. Ook deze wordt verzonden. Als de betalingstermijn van de eerste bestelling echter vervalt, neemt Jeroen contact op met het bedrijf. Hij krijgt te horen dat het bedrijf helemaal niks bij hem besteld heeft, en dus ook niet zal betalen.

  Beide bestellingen blijven onbetaald in zijn boekhouding. Achterhalen wie dan wél bij hem besteld heeft, lukt niet: alle gegevens blijken misbruikt te zijn. De gerenommeerde bedrijven uit wiens naam de bestellingen zijn geplaatst, weten zelf van niets.

  Meerdere verdachte bestellingen namens verschillende bedrijven

  Rond de zomer krijgt Jeroen twijfels over meerdere bestellingen die bij zijn bedrijf geplaatst en uitgeleverd zijn. Hoewel er steeds namens andere bedrijfsnamen is besteld, blijven de betalingen voor meerdere bestellingen uit. Jeroen gaat op onderzoek uit, maar kan in eerste instantie geen duidelijk patroon ontrafelen.

  In zijn ogen hebben de bestellingen echter stuk voor stuk iets met elkaar te maken, maar doordat ze steeds in andere delen van het land worden afgeleverd, is het voor hem lastig te achterhalen wie er achter deze zwendel zit. De echte bedrijven uit wiens naam de bestellingen worden geplaatst, ontkennen in ieder geval stuk voor stuk iets met de bestellingen te maken te hebben. 

  Ondernemersrisico: aangifte doen niet mogelijk

  Jeroen is inmiddels duizenden euro's misgelopen, maar aangifte doen kan hij niet. Hij krijgt te horen dat dit het risico van ondernemen is. Hij laat het er niet bij zitten. Hij neemt contact op met Opgelicht?!

  Eerdere bestellingen vallen tóch aan elkaar te linken

  We leggen alle uitgevoerde bestellingen naast elkaar. Wat opvalt, is dat de bestelde producten overeenkomen. De adressen waar de bestelling naartoe gestuurd moet worden, zijn daarnaast leegstaande panden in de regio Arnhem en in Limburg.

  Er wordt steevast gebruik gemaakt van bestaande bedrijfsnamen die met hun bedrijf in een heel ander deel van het land gevestigd zijn. Als we contact opnemen met die bedrijven, blijkt dat ze al vaker benaderd zijn door benadeelde ondernemers: het bedrijf van Jeroen is vermoedelijkl dus niet de enige die met dergelijke zwendel te maken krijgt.

  De mailadressen die de fraudeur gebruikt, hebben op het eerste oog overeenkomsten. Als je echter goed kijkt, kloppen ze niet. De btw-nummers bestaan überhaupt niet, en sommige gebruikte bedrijfnamen zijn al lange tijd uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.

  Nieuwe bestelling, levering gaat weer naar een leegstaand pand

  De fraudeur zou zomaar weer kunnen toeslaan, is het vermoeden, en vanaf nu is Jeroen dan ook extra alert. En ja hoor: als na een paar weken wéér een nieuwe, verdachte bestelling binnenkomt, is het raak. Er is echter wel een belangrijk verschil ten opzichte van de vorige keren: dit keer neemt Opgelicht?! de levering van het pakket over.

  Het bezorgadres is ergens in Ulestraten, een dorp in de provincie Limburg. Uit onderzoek blijkt dat het gaat om een leegstaand café dat te koop staat. De bestelling is geplaatst door een installatiebedrijf en de levering zal in ontvangst genomen worden door ene Frans. 

  Onderweg naar Ulestraten bellen we het échte installatiebedrijf, dat gevestigd is in Friesland. Zij hebben uiteraard niets besteld en raden ons dan ook aan om niets te verzenden. Ook dit keer misbruikt iemand hun naam. Om er eindelijk achter te komen wie deze frauduleuze bestellingen dan wél plaatst, gaat we vermomd als koerier maar eens een kijkje nemen in Ulestraten. 

  Gretig om dozen aan te pakken, maar ontkenning na zien camera

  Eénmaal op de plek van bestemming staat een man het gras te maaien. Hij loopt met onze verslaggever naar de bus om de dozen aan te pakken. Maar als hij bij het openen van de deur ineens onze cameraman ziet, ontkent hij er iets mee te maken te hebben.

  Hij beweert dat ene 'Frans' de dozen straks bij hem komt ophalen. Maar dát is merkwaardig: de stem van de man die we spreken en de stem van de man die we tien minuten voor aankomst aan de telefoon hadden om de levering te bevestigen is toch echt dezelfde.

  Deze 'Frans' vlucht dan ook snel zijn woning binnen en gaat er na korte tijd haastig vandoor op de scooter.

  'Hopelijk zijn andere ondernemers gewaarschuwd'

  Ondernemer Jeroen is blij met de aandacht voor de zaak. Sinds de confrontatie zijn er geen verdachte bestellingen meer binnen gekomen. Hij hoopt met deze actie andere ondernemers te waarschuwen. 

 • Ook interessant