Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pakketjesfraude: oplichters gaan er met bestellingen op jouw naam en adres vandoor

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Dat er in tijden van lockdown regelmatig een pakketbezorger voor je deur staat, is voor velen niet vreemd. Maar dat die bezorger mogelijk pakketjes brengt die je zelf helemaal niet besteld hebt, is daarentegen wel bijzonder, al helemaal als ze wél aan jou geadresseerd zijn en de factuur nog voldaan moet worden. Bij Opgelicht?! komen de laatste tijd meldingen binnen van mensen die dit is overkomen. Bovendien blijkt het vaak helaas niet te gaan om een enkel pakketje, maar om een heleboel pakketjes. Soms zelfs om tientallen pakketjes. Wat is er aan de hand?

  Oplichters maken een account aan bij een webwinkel en bestellen op naam en het adres van iemand anders een pakket. Ze kiezen voor de optie 'achteraf betalen', een optie die door een aantal webwinkels wordt aangeboden en waar niet in alle gevallen adequate controle op wordt toegepast. En dat is in bepaalde gevallen vragen om moeilijkheden.

  Bezorgadres nog vóór de eerste afleverpoging gewijzigd

  Het pakket is bij voorkeur niet te duur, niet te goedkoop en mag zeker niet door de brievenbus passen, want juist daarin schuilt de truc. Wanneer de webwinkel het pakket aanmeldt bij PostNL ontvangt de oplichter een mailtje met een Track&Trace-code én met de mogelijkheid om de bezorglocatie te wijzigen. De bezorglocatie wordt vervolgens nog vóór de eerste reguliere bezorgpoging gewijzigd naar een afhaalpunt: daar haalt de oplichter vervolgens zijn buit.

  Het klinkt bijna te simpel om waar te zijn. Als de oplichter het pakket namelijk zelf ophaalt, moet hij of zij zich aan de balie wél even legitimeren. Voor oplichters die niet gevonden willen worden ligt daar dus het probleem, want vroeg of laat komt de politie informeren bij PostNL en vallen de puzzelstukjes op hun plaats.

  Eind vorig jaar ging er via sociale media overigens een waarschuwing rond over een vergelijkbare vorm van pakketjesfraude, al was de insteek van die truc dat het pakketje juist wél door de brievenbus past: het idee is dat een argeloze bewoner van een woonhuis minder snel om legitimatie vraagt dan een getrainde en geroutineerde baliemedewerker van een officieel afhaalpunt.

  Onze conclusie luidde destijds dat het weliswaar met een hoop mitsen en maren theoretisch mogelijk is, maar dat er geen grond was om aan te nemen dat deze vorm van oplichting qua omvang zou uitgroeien tot enorme proporties: daarvoor waren er net iets te veel variabelen in het spel. Dat stuk lees je via onderstaande button.

  Kunnen oplichters op jouw adres en op jouw kosten bestellingen plaatsen?

  Ondanks legitimatieplicht lukt het soms tóch om een pakket af te halen

  In dit geval is de kunst voor oplichters dus om de pakketjes te laten ophalen door mensen die de risico's niet in kunnen schatten, snel geld nodig hebben of geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Naïeve jongeren of katvangers dus.

  Het lukt de katvangers kennelijk om met een overtuigende smoes toch een pakketje af te halen. Zij legitimeren zich wellicht met hun eigen legitimatiebewijs: zonder vaste woon- of verblijfplaats is het voor de politie moeilijker om je te vinden. Legitimeren is in dat geval dus een zorg voor later.

  Als je hier slachtoffer van bent, doe dan direct aangifte. En neem voor zover mogelijk contact op met de webshops die jou de pakketjes en de factuur sturen. De PostNL-app biedt daarnaast de mogelijkheid om te zien welke poststukken en -pakketten er naar je onderweg zijn.

 • Ook interessant