Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pakketjesfraude

  Wat moet je doen als je bijna dagelijks rekeningen krijgt voor pakjes die je niet besteld hebt, laat staan ontvangen? En hoe overtuig je dan de webwinkels dat jij niet op wilt draaien voor de rekening?

  Mevrouw Guillaumine Nelom is een van de slachtoffers pakketjesfraude, een nieuw fenomeen. Zij blijkt te zijn uitgekozen door zogeheten 'pakket-fraudeurs'. Haar adres is een buitenkansje voor de gauwdief. Haar brievenbus is te klein om pakketjes compleet in te laten verdwijnen, dus een grote enveloppe is er snel uitgevist. Bovendien is de bus gemakkelijk toegankelijk vanaf de openbare weg en kan men snel anoniem zijn slag slaan. De dief bestelt dus online het product van zijn keuze en komt het later op zijn gemak uit de brievenbus stelen.

  Zelfs met een goed beveiligde brievenbus is het bijna onmogelijk om je te wapenen tegen deze vorm van fraude. Want er wordt niet alleen gestolen bij brievenbus zendingen. Juist de bestellingen waarbij een pakje persoonlijk overhandigd wordt zijn populair. Mevrouw Nelom kreeg binnen een paar maanden tijd óók een groot aantal aan vreemde pakketjes, die ze niet had besteld. In eerste instantie weigert ze alle pakketjes. Haar adres staat op de dozen, maar steeds een andere naam. De dieven blijven het proberen. Tot overmaat van ramp nemen ook hulpvaardige buren pakketjes aan voor het adres van mevrouw Nelom. Die kunnen dan weer retour naar de afzender.

  Maar meestal worden de pakketjes bij de voordeur gestolen. De fraudeurs wachten gewoon het bestelbusje op en vertellen dat zij de bewoners zijn van het betreffende adres. Vervolgens gaan ze ervandoor met het, vaak kostbare, pakket.

  Wel een rekening, maar geen pakketje om terug te sturen. De rekeningen die Guillaumine Nelom ontvangt, lopen op tot in de duizenden euro's. Ze heeft aangifte gedaan van fraude en is met vele webshops in contact om de schade te beperken. Maar dat is niet eens het ergste volgens mevrouw Nelom. Het kost haar niet alleen veel tijd, maar levert ook een hoop stress op. Naast alle brieven en rekeningen die ze ontvangt, wordt ze ook regelmatig telefonisch benaderd door incassobureaus.

  Wijnand Jongen van het keurmerk 'thuiswinkel.org' kent de problemen van Mevrouw Nolem. De dieven worden steeds ingenieuzer om de producten uit de brievenbus te halen. Nederlandse webshops zetten per jaar meer dan 10 miljard euro om. Vaak is voor zowel consument als webwinkel onduidelijk wie er verantwoordelijk is bij pakketjesfraude.

  Volgens Wijnand Jongen is de webwinkel verantwoordelijk tot aan het leveren van het product bij de klant thuis. Het probleem ontstaat als het product niet in handen van de klant terechtkomt. In veel situaties is de webwinkel dan bereid de helpende hand uit te steken.

  Maar daar merkt Guillaumine Nelom nog weinig van. Het duurt lang voordat een webshop de fraude onderzocht heeft. Soms is de rekening dan al bij een incassobureau beland.

  Thuiswinkel.org geeft de volgende tips bij pakketjesfraude:

  • Laat zo snel mogelijk aan de webwinkel weten dat uw adres misbruikt is. Negeer onbekende acceptgiro's niet. Neem contact op met de afzender.
  • Stuur onbestelde goederen direct terug
  • Doe aangifte van poging tot oplichting bij de politie
  • Als de webwinkelier nog steeds u verplicht om te betalen, kunt u ook het keurmerk van de betreffende webwinkel inschakelen.

  Webwinkels vertellen ons bij navraag, dat zij klanten adviseren direct contact op te nemen met de webwinkel in kwestie. In het geval van Guillaumine Nelon is het incassotraject inmiddels stopgezet.

  Gerelateerd

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant