Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oude bekende oplichter Mart Vuik duikt weer op

  In de twintig jaar dat Opgelicht?! nu bestaat zijn er een aantal oplichters die keer op keer de revue passeren en hun leven maar niet lijken te beteren. Alleen al door hun werkwijze pikt de redactie ze er zo uit, welke naam ze ook gebruiken. Eén van deze oude bekenden is Mart Vuik.

  Zo kreeg de redactie in februari dit jaar een melding over ene Teun ter Beek. Deze Teun ter Beek heeft enkele weken bij Ineke in haar Bed & Breakfast geslapen, maar was zonder te betalen weer vertrokken. Als we Ineke bellen en zij haar verhaal aan ons vertelt, is voor ons al snel duidelijk dat ze niet met Teun ter Beek, maar met Mart Vuik te maken heeft gehad. Foto's die Ineke ons kan overleggen, bevestigen onze vermoedens. Oplichter Mart Vuik is weer bezig!

  Veelpleger

  Vuik is al vele malen onderwerp van gesprek geweest in onze uitzendingen. Deze veelpleger is ook al verschillende keren opgepakt wegens oplichting om vervolgens veroordeeld te worden, maar dat lijkt hem nauwelijks te interesseren. Sterker nog, steeds opnieuw trekt Vuik een spoor van financiële ellende door Nederland. 

  Miljonair door voetbaltoto

  Vlak voor Kerstmis vorig jaar klopt Vuik onder de valse naam Teun ter Beek aan bij de Bed & Breakfast van Ineke. Hij is net uit Frankrijk gekomen, waar hij gescheiden is van zijn vrouw. Hij wil graag weer terug naar zijn vaderland. Ineke heeft een kamer vrij, dus hij is welkom.

  Ter Beek wordt vergezeld door zijn goede vriend John van der Meijden. Ineke nodigt Teun zelfs uit voor het kerstdiner dat ze met haar familie heeft. Ze vindt het anders zo sneu dat hij daar alleen in zijn kamer zit. Het is een gezellige avond. In de dagen erna vertelt hij meer over zijn achtergrond. Zo heeft hij een prachtige woning in Saint-Cyprien, in Frankrijk. Een streek waar hij regelmatig naartoe gaat.

  Hij is miljonair omdat hij de voetbaltoto heeft gewonnen, maar hij kan nu niet bij zijn geld omdat zijn ex al zijn pasjes heeft geblokkeerd, zo luidt zijn verhaal. De verblijfskosten kan hij daarom nog niet voldoen. Maar zodra hij het geld heeft, zal hij het rijkelijk goedmaken met Ineke.  Ze zorgt immers goed voor hem. Dagelijks krijgt hij een ontbijt en driegangendiner voorgeschoteld. 

  Goede vriend John

  De weken verstrijken, maar er komt geen geld. Wel staat er een ineens een auto voor de deur. Zijn goede vriend John helpt hem een handje om alles weer op te bouwen in Nederland, zijn zijn woorden. 'Fijn dat je zulke goede vrienden hebt', denkt Ineke nog. Wat ze dan nog niet weet, is dat het allemaal een spel is, een spel dat bovendien gespeeld wordt door één van de grootste oplichters die ons land kent. 

  De ware aard van Teun

  Zo langzamerhand komt het einde van februari in zicht. Teun verblijft dan al ruim zeven weken in Ineke's B&B zonder ook maar één cent betaald te hebben. Maar dan ontdekt een goede vriend van Ineke wie er bij haar verblijft. Ineke moet op het verzoek van deze vriend eens op internet kijken, en al gauw ontdekt ze dat Teun in werkelijkheid Mart Vuik is. Inderdaad, de Mart Vuik die al jaren overal de boel oplicht.

  Vuik valt door de man, en weg is 'ie. Zo snel als hij kwam, zo snel is hij ook weer verdwenen. Ineke gaat op onderzoek uit en ontdekt dat hij meer mensen heeft opgelicht. Zo had hij ineens een auto en heeft die auto laten repareren zonder de factuur te betalen, maar ook kocht Vuik kleding zonder te betalen. 

  Vuik zet 'goede vrienden' in om geloofwaardigheid te vergroten

  Ineke blijft achter met een forse schade. Ze vertelt haar verhaal in Opgelicht?! om anderen voor zijn praktijken te waarschuwen.

  'Het is een charmante man, hij pakt je helemaal in met zijn mooie verhalen', aldus Ineke. Door de vele valse namen die hij gebruikt, kan hij lang zijn gang gaan, maar Ineke hoopt dat zijn werkwijze hem parten gaat spelen. 

  Ineke is ook heel boos op goede vriend John van der Meijden. Uit onderzoek blijkt dat John in het verleden zelf door Mart Vuik is opgelicht. Daarbij heeft hij veel geld verloren. Het kan er bij haar niet in dat deze John dit spel meespeelt. Hoe kan John zichzelf aankijken als hij weet dat er wéér andere mensen opgelicht zijn, als hij zelf jaren geleden zo gigantisch opgelicht is! 

  Goede vriend blijkt eerder slachtoffer die spel Vuik meespeelt

  De redactie belt naar John om hem op zijn verantwoordelijkheden te wijzen. Van der Meijden verklaart aan de redactie dat hij hoopte Vuik op het rechte pad te houden. John heeft bedoeld of onbedoeld ook de woorden van Vuik geloofd. Door zichzelf Teun ter Beek te noemen, hoopte hij sneller ergens aan de bak te komen.

  Ineke vindt dat John Teun al die weken beschermd heeft, en haar niet! Zo houdt John voor hem in de gaten of er in Opgelicht?! voor hem gewaarschuwd wordt. En is hij van mening dat als er niet gewaarschuwd wordt, Vuik dan wel niemand opgelicht zal hebben.

  John blijft het contact met Vuik in stand houden omdat hij hoopt iets van zijn eigen financiële schade terug te zien. Een hoogst opmerkelijke gang van zaken, vinden we zelf. Uiteindelijk geeft John toe dat hij wellicht iets te naïef is geweest. Of hij zijn contact met Vuik verbreekt, laat hij niet los. 

  Beste mensen, wees gewaarschuwd! Vuik stopt simpelweg niet met het duperen van anderen. Overal waar hij komt, zal hij jacht maken op geld. 

  Alleen celstraf kan Vuik (tijdelijk) stoppen

  Ineke heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie en hoopt dat andere slachtoffers dat ook gaan doen. Een onderzoek, veroordeling en uiteindelijk een celstraf is de enige manier om Vuik te stoppen, blijkt keer op keer. Eerder oordeelde een rechtbank dat Vuik van geen ophouden weet en de kans op herhaling groot is.

  Ben jij recent door Mart Vuik opgelicht, of is hij recent bij je langsgeweest? Laat het ons en de politie weten!
   

 • Ook interessant