Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oud-profzwemmer laat sportreizen in het water vallen

  Hardlopend, fietsend of zwemmend Europese bestemmingen verkennen is het handelsmerk van Sport-Active. Dit bedrijf uit de koker van Alexander H. springt in op de populariteit van dit soort reizen. In 2019 stranden enthousiaste hardlopers echter al op Schiphol omdat er niets geboekt blijkt te zijn. En daar blijft het niet bij...

  Een dag voor vertrek naar Ibiza krijgen de ruim dertig deelnemers aan de zogenaamde 'Fly&Run' te horen dat alles geregeld is en zij hun boardingpassen de volgende dag kunnen ophalen op Schiphol. Die ochtend slaat het enthousiasme al snel om in twijfel als de hardlopers een Facebookbericht van Alexander H. lezen waarin hij zegt moegestreden te zijn. Zakenpartner Emily appt vervolgens aan de groep dat Alexander spoorloos is en ze genoodzaakt is om de reis te annuleren.

  Een aantal reizigers is inmiddels al aangekomen op Schiphol. Ze willen toch afreizen naar Ibiza. Vlucht en hotel zijn immers al geboekt, zou je denken. Maar dan komt de aap uit de mouw. Alexander biedt zijn excuses aan voor het verwarrende bericht en bekent dat hij de vliegtickets is vergeten te boeken. Ook blijkt later dat het hotel voor die week niet gereserveerd is. De ruim dertig hardlopers hebben ieder zo'n 300 euro betaald en daar niets voor terug gekregen.

  Toezeggingen volgen elkaar in rap tempo op

  Alexander en Emily beloven alles terug te betalen zodra ze het geld van de verzekering terugkrijgen. Maar op de vraag welke verzekering van plan is uit te keren als iemand simpelweg 'vergeet' om vluchten te boeken, krijgen gedupeerden geen antwoord. Uiteindelijk realiseren ook de organisatoren dat het geld van de verzekering niet gaat komen en beloven ze iedereen voor 1 augustus 2019 terug te betalen.

  In de tussentijd worden meer groepsreizen afgezegd: een triatlonreis naar Lanzarote die gepland was voor april en een zwemreis naar de Costa Brava die plaats moest vinden in juni gaan op het laatste moment niet door. In beide gevallen kregen de deelnemers dit vlak voor vertrek te horen, nadat de betalingen aan Sport-Active al gedaan zijn.

  De reis naar Lanzarote wordt 24 uur voor vertrek geannuleerd omdat begeleider Emily aangeeft er door omstandigheden niet bij te kunnen zijn. Een van de triatleten, Julie, die de groep van 34 sportievelingen heeft aangemeld voor de reis en daarvoor 15.000 euro heeft betaald, wil de boel door laten gaan en de groep zelf begeleiden. Ook nu moet de organisatie echter bekennen dat er geen vluchten zijn geboekt en het gereserveerde hotel is geannuleerd.

  Inmiddels gaan er via sociale media een hoop verhalen rond en verschijnt er een artikel in een Belgisch dagblad over de geannuleerde Ibiza Fly&Run. De zwemmers die in juni naar de Costa Brava zouden vertrekken, vragen daarom voor de zekerheid of hun reis wel doorgaat. 'Jazeker. De namen staan nog niet allemaal op de tickets omdat we nog niet alle paspoorten van mensen hadden (…) Komt allemaal goed.' Driemaal is scheepsrecht geldt echter ook voor Sport-Active, want ook nu blijken de tickets niet geboekt. Dit keer zou het komen omdat een schuldeiser beslag heeft gelegd op de rekening van het bedrijf. Opnieuw blijven tientallen sporters gedesillusioneerd thuis.

  Komt van uitstel ook afstel?

  1 augustus 2019 komt rap dichterbij en de reizigers hebben hun geld nog niet teruggekregen. Op de dag van het verstrijken van de deadline zegt Alexander dat hij 7 augustus met een antwoord komt, maar dat komt uiteindelijk op 13 augustus. Sport-Active gaat iedere maand 'enkele' gedupeerden hun geld teruggeven. Op moment van schrijven is bekend dat één persoon van de hiervoor beschreven reizen helemaal schadeloos is gesteld en dat een ander de helft van zijn betaalde bedrag terug heeft gekregen.

  Betalingsproblemen zijn Alexander niet vreemd

  Opgelicht?! spreekt intussen diverse personen die betrokken zijn bij bedrijven van Alexander H. uit heden en verleden. We ontdekken dat beloftes nakomen niet zijn sterkste kant is. Zo blijven beloofde arbeidscontracten uit en worden rekeningen van leveranciers en medewerkers niet of te laat betaald. Ook beoogde samenwerkingen met andere platforms gericht op sportreizen lopen uit op niets doordat bij de eerste plannen al duidelijk wordt dat er een hoop schort aan de organisatie- en communicatievaardigheden van de ondernemer.

  Zo wordt een vliegreis naar Berlijn een busrit, blijken er voor deelnemers aan een dagtrip naar Parijs geen tickets voor de Thalys meer beschikbaar te zijn, wordt een reis naar Valencia kort voor vertrek geannuleerd omdat de maatschappij de ochtendvlucht geschrapt zou hebben én wacht een fietsverhuurder uit Spanje nog op zijn geld.

  Voordat Alexander H. gaat ondernemen, staat zijn leven vooral in het teken van zwemmen. Dit doet hij niet onverdienstelijk; in 2009 wordt hij Europees Kampioen openwaterzwemmen in de categorie 25+. Hij is ook trainer van aanstormend talent en heeft een eigen zwemschool met de naam Swim-Active. Deze school begint hij samen met een zakenpartner die hij kent uit de zwemwereld. Alexander wil meer en voegt twee locaties toe aan het bedrijf. Als de huur van één van de zwembaden niet betaald wordt, gaan deurwaarders bij de zakenpartner verhaal halen. Die weet op dat moment nog van niets. Uiteindelijk draait de zakenpartner op voor diverse schulden en als Alexander zich niet aan zijn terugbetaalverplichting kan houden, vraagt hij zijn eigen faillissement aan.

  De curator krijgt voor 50.000 euro aan openstaande vorderingen binnen, maar bij Alexander is helaas niets te halen. Alles bij elkaar lijkt het erop dat Alexander H. gedurende zijn ondernemende leven voor minstens 90.000 euro schulden heeft gemaakt.

  Alle gedupeerden krijgen echt hun geld terug

  Op het moment dat Opgelicht?! contact krijgt met Alexander H., geeft hij aan druk bezig te zijn met een oplossing voor diverse problemen die de afgelopen tijd zijn ontstaan. Hij zegt de toekomstige evenementen van Sport-Active veilig te hebben gesteld door een besloten vennootschap op te richten naast de al bestaande VOF. Met de winst die hij behaalt met de activiteiten van de bv gaat hij de schulden van de VOF in delen terugbetalen. Ook heeft hij zijn beleid aangepast en biedt hij nu alleen nog sportreizen aan exclusief vliegticket. 

  Na het gesprek met de verslaggever ontvangt Opgelicht?! nog een uitgebreide reactie van H. waarin hij opnieuw uiteenzet waar het volgens hem is misgegaan en hoe hij het probeert op te lossen. Hij geeft toe dat er fouten zijn gemaakt en wijt dit aan drukte, ziekte en onderbezetting. Het geld van de gedupeerden van de geannuleerde reizen naar Ibiza, Lanzarote en Costa Brava is op. Hij schrijft hierover:

  'Deze hebben wij moeten gebruiken voor allerlei extra kosten aan advocaten, adviseurs, kleding die (...) is besteld en door ons is betaald. Voorschoten van voorbereidingsreizen die (...) hebben gemaakt van reizen die uiteindelijk nooit hebben plaatsgevonden. Aan extra tickets omdat we mensen toch een reis wilden aanbieden en zoals al eerder in mails verteld conflicten met de bootverhuurder en een hotel wat onze kosten zelf liet bepalen voor een fout die zij hadden gemaakt. Kortom, genoeg redenen om te zien dat wij keihard werken aan een oplossing ipv dat wij het geld hebben verdoezeld.'

  Alexander hoopt iedereen binnen een jaar terug te kunnen betalen.

 • Ook interessant