Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Organisatoren Vestiville laten bezoekers in de kou staan

  Organisatoren Vestiville laten bezoekers in de kou staan

  Een enorm driedaags festival in de Belgische plaats Lommel ging deze zomer op het allerlaatste moment niet door. Het leverde een surrealistisch beeld op van een leeg festivalterrein en woedende bezoekers voor de deur. De organisator Ravuth T. en zijn zus én zakenpartner Aymira werden opgepakt op verdenking van oplichting, valsheid in geschriften en misbreuk van vertrouwen. We doken in deze zaak en wat bleek, dit was niet de eerste keer dat het misging rond broer en zus T..

  Rond 2005 begint Ravuth T. in de evenementenindustrie. Hij organiseert samen met zijn zwager en goede vriend Gio succesvolle feesten onder de naam NOPE is DOPE. Dit doen ze vanuit hun VOF Rockstarz. Het concept is goed en de zalen staan vol. Ook de leveranciers en DJ’s zijn tevreden.

  Al snel wil Ravuth meer en groter. Van de andere twee zakenpartners hoeft dit niet per se. Op dat moment beginnen ook de eerste kleerscheuren te ontstaan. Niet alle feesten worden goed bezocht en inkomsten vallen tegen. Verschillende partijen waaronder DJ’s en een energieleverancier, krijgen niet al hun beloofde geld. Ravuth wilde het oplossen door weer een groot feest te geven. Zijn zwager was inmiddels al uit de VOF gestapt. Gio was het niet eens met de gang van zaken en wilde ook stoppen, maar dat lukte niet omdat de benodigde handtekening van Ravuth uitbleef.

  Eerste faillissement en verdwenen opbrengsten

  De schulden liepen op, wat eind 2009 leidde tot het faillissement van Rockstarz. De curator constateert dat er geld is verdwenen en meldt fraude. Hij schrijft: '(er) dient te worden vermeld dat op basis van de voorhanden zijnde gegevens, het er alle schijn van heeft dat de onderneming niet op behoorlijke wijze werd gedreven. Daarbij dicht de curator met name aan de heer T. (…) een bijzonder kwalijke rol toe, nu de ter hand gestelde stukken tot geen andere conclusie kunnen leiden dan dat sprake is geweest van het bewust en opzettelijk (aangaan en) onbetaald laten van schulden, pogingen om de rechten van schuldeisers te verkorten en het niet verantwoorden van de (verdwenen) inkomsten van de vennootschap, noch administratief, noch fiscaal.'

  T. geeft geen gehoor bij de curator en de schuldeisers. Zijn op dat moment nog enige vennoot Gio draait op voor de schulden en probeert af te lossen wat hij kan.

  Nieuwe ronde, nieuwe kansen

  De gepassioneerde Ravuth is nog niet klaar met het organiseren van evenementen en probeert Chris Brown naar Europa te halen. Hiervoor leent hij 20.000 euro bij een evenementenbureau. De boeking ging nooit door. Ravuth ontvangt zijn aanbetaling terug, maar het geld komt niet terug bij de investeerder. Die begint een rechtszaak en Ravuth wordt in 2012 veroordeeld om alles terug te betalen. Ook in dit proces komt Aymira naar voren als rechterhand van haar broer.  

  In datzelfde jaar zijn de T.’s bezig met een nieuw groots evenement. Dit keer is het een Oud&Nieuwfeest in het Eindhovense Klokgebouw. Het bedrijf X the X, dat op naam staat van zijn zus Kannaroth (de echte naam van Aymira), organiseert het festijn. In aanloop naar het evenement loopt de organisatie niet gesmeerd. Benodigde betalingen aan het Klokgebouw blijven uit en de veiligheidsmaatregelen waren niet gegarandeerd.

  De verhuurder hoort ook dat leveranciers van artiesten afhaken gezien de slechte communicatie en het uitblijven van betalingen. Het Klokgebouw ziet zich genoodzaakt het evenement te annuleren. In een rechtszaak die volgt kan Aymira de rechters niet overtuigen van haar standpunten en wordt ze veroordeeld tot het betalen van ruim 40.000 euro aan de verhuurder. Het Klokgebouw spant zich vervolgens nog in om alle gedupeerde ticketkopers schadeloos te stellen, maar zelf heeft de verhuurder tot op de dag van vandaag geen geld teruggezien van X the X.

  Van Nederland naar Istanbul

  Ravuth heeft nieuwe plannen om mode te combineren met muziek in het concept Velvet Villains. De eerste editie in de Rotterdamse Maassilo is niet het gedroomde succes, maar dat weerhoudt Ravuth er niet van om dit concept ook in Istanbul neer te zetten met als hoofdartiest niemand minder dan rapper 50 Cent.

  Een Turkse investeerder ziet het wel zitten en Ravuth heeft zijn geldschieter gevonden. Het evenement komt van de grond, alleen de kaartverkoop blijft achter. Volgens investeerder Kasim lijdt het festival bijna drie miljoen euro verlies. Het kan organisator T. niet deren en hij waagt in Nederland een nieuwe poging een groot festival te organiseren. Dit lukt hem in 2014 in het Nijmeegse Goffertpark onder de naam Vestival. Het is een succes, maar ook nu kan de omzet de kosten niet dekken. Ravuth weet toch partners te vinden die samen met hem alles willen doen om Vestival 2015 wel winstgevend te laten zijn. Hiermee zouden de schulden uit 2014 opgelost worden. Investeerders betalen samen zo’n 90.000 euro voor de nieuwste editie en Ravuth weet Chris Brown dit keer wel als hoofdact te strikken. Ook dit gaat door, maar de investeerders krijgen hun geld - waarvan een deel op de dag van het festival terugbetaald zou worden - niet terug.

  In september 2015 gaat Artist Republic - het bedrijf dat de editie in 2014 heeft georganiseerd - failliet. Ravuth wordt aangewezen als feitelijk bestuurder en de curator constateert dat er 11.000 euro zonder goede reden is verdwenen uit het bedrijf. Hij verwijt T. onbehoorlijk bestuur en maakt melding van faillissementsfraude.

  Zelf verdwijnt Ravuth naar het buitenland en laat hij zijn schulden in Nederland achter.

  Vestival wordt Vestiville in België

  Ravuth’s laatste wapenfeit kan niemand ontgaan zijn. Samen met zijn zus organiseert hij in 2019 een driedaags festival in het Belgische Lommel. Vanaf de aankondiging is er sprake van grote ophef. Het festival valt tegelijk met andere grote evenementen, de line-up lijkt te goed om waar te zijn en de organisatie is nauwelijks bereikbaar. Van de 120.000 beoogde tickets worden er slechts 30.000 verkocht.

  Belgische media duiken in het verleden van de organisatoren en zien de eerdere faillissementen. In de berichtgevingen worden de twijfels over het festival uitgesproken, maar Ravuth en zijn team blijven positief. Ze delen promotievideo's, geven kaarten met korting weg en vragen artiesten of zij hun komst naar het festival via hun socials willen delen om zo bezoekers te overtuigen dat het echt doorgaat.

  Enkele dagen voor aanvang blijkt de veiligheid van het terrein niet op orde. In samenspraak met de burgemeester probeert de organisatie er alles aan te doen om dit op te lossen. De middag voor Vestiville begint, kondigt een van de hoofdacts A$AP Rocky aan niet te komen. Volgens hem is de beveiliging niet op orde. Kort daarna komt ook de burgemeester met deze verklaring naar buiten en wordt het festival afgelast. Het vervolg is bekend: het festival draaide uit op een groot fiasco.

  Chaos is de beste omschrijving voor wat volgt. Publiek stormt het terrein op en er wordt voor tienduizenden euro's aan spullen ontvreemd. Ravuth en Aymira worden aangehouden door de Belgische politie in verband met verdenking van oplichting en valsheid in geschrifte. Hoewel ze drie dagen later op vrije voeten staan, loopt het onderzoek nog steeds. Schuldeisers krijgen nauwelijks contact met de organisatoren over de afhandeling van de betalingen. Een van de drie ticketverkopers besluit meteen alle gedupeerde festivalgangers hun kaartje terug te betalen. Echter zijn zij nog steeds bezig dit geld van de organisatie terug te krijgen.

  Reactie van de T’s

  Opgelicht?! probeert contact te leggen met de organisatoren van Vestiville. Op een mail wordt niet gereageerd en een van de advocaten legt de hoorn er op. Uiteindelijk spreken we Aymira, die uitlegt dat zij en Ravuth graag hun verhaal vertellen. Dit willen ze wel pas doen nadat de documentaire die zij aan het maken zijn wordt uitgezonden. Ze zouden hiervoor in gesprek zijn met Netflix en Videoland. Wel wil ze alvast kwijt dat niets van alles wat mis gaat niets met oplichting te maken heeft. Ze zouden door de jaren heen zelf meerdere keren zijn opgelicht, waardoor er een hoop dingen mis zijn gegaan. Aymira snapt dat er mensen zijn die nog geld eisen van hen, maar zegt niets te hebben om het te kunnen betalen. Ravuth zou in België verblijven en per mail bereikbaar zijn, maar helaas krijgen we van hem geen reactie.

 • Ook interessant