Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oprolactie Politie Oost-Brabant in onderzoek internetoplichting

  Oprolactie Politie Oost-Brabant in onderzoek internetoplichting

  Dagelijks worden veel producten via online handelsplaatsen verhandeld. In 96% van de digitale aan- en verkoop gaat er helemaal niets mis. Maar die overige 4% zorgen voor tienduizenden gedupeerden en miljoenen euro’s schade. Frauduleuze adverteerders wanen zich onzichtbaar en onaantastbaar.

  Landelijk Meldpunt Internetoplichting

  Opgelicht?! bericht regelmatig over bendes die op slinkse wijze via Marktplaats, Speurders, Facebook en Instagram een snelle buit weten te pakken. Die bendes kunnen pas in kaart worden gebracht als veel gedupeerden aangifte doen. Deze aangiftes komen binnen bij een centraal punt van de politie, het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO). Dit team houdt zich bezig met internetoplichting via handelsplaatsen en webwinkels. En ze hebben het druk, want jaarlijks komen er zo’n 46.000 aangiftes binnen. Als je denkt online te zijn opgelicht, kun je het beste online aangifte doen. Het LMIO bekijkt aan de hand van de ingevulde velden over de oplichting of er een link gemaakt kan worden met andere zaken. Dit bevordert de opsporing.

  Alle gegevens, zoals pre-paid telefoonnummers, de gebruikte rekeningnummers en adressen blijven vijf jaar in het politie-systeem staan. Hierdoor kan een aangifte een paar jaar na dato ineens gekoppeld worden aan andere aangiften en daarmee de dader opgespoord.

  Oplichting of wanprestatie?

  Helaas wordt niet elke aangifte in behandeling genomen. Dit heeft er mee te maken hoe de oplichting heeft plaatsgevonden. Van alle aangiften die het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting in 2016 ontvangen heeft, worden er 19.000 niet gezien als oplichting. Of een fraudeur zich verschuilt achter een valse identiteit of onder zijn eigen naam handelt, is van groot belang voor justitie. Als je namelijk onder je eigen naam oneerlijk op internet handelt, ben je voor de wet niet altijd een oplichter. Je levert een wanprestatie, en dan stelt de politie ook niet altijd een onderzoek in. Dat hangt weer van verschillende factoren uit artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht af. Maar omdat oneerlijk handelen via internet zo’n grote vlucht neemt, overweegt de politie nieuwe maatregelen in de vorm van een wetswijziging.

  Hoe groot of hoe klein de online fraude ook is, het is niet zo dat die ongezien en onbestraft blijft. Veel politie-eenheden houden met regelmaat mensen aan die verdacht worden van internetoplichting.

  Oprolactie

  Recent heeft de politie-eenheid Oost-Brabant een oprolactie gehouden. Ze stuurden 59 meldingen van internetoplichting uit hun regio naar het landelijk meldpunt. En die maakte binnen mum van tijd een analyse. Dit keer dus geen bende, maar solisten die mensen via Marktplaats oplichtten. Met de gegevens van het LMIO kan de eenheid Oost-Brabant sneller en uitgebreider rechercheren. Zo kwamen ze op zeven verdachten die in verband werden gebracht met 268 gevallen van Marktplaats fraude. De schade loopt in de duizenden euro’s. In alle vroegte bereidt de politie de actie voor. Het doel van de actie is om fraudeurs te laten voelen dat misdaad niet mag lonen. Crimineel verkregen geld mag niet bij de criminelen blijven. Bij deze ‘pluk ze’ actie krijgen de betrokken agenten instructies over de goederen die in beslag genomen mogen worden tijdens de aanhoudingen. Opgelicht?! gaat die ochtend mee met drie teams die mensen gaan oppakken.  Allemaal worden ze verdacht van internetoplichting. Ze hebben goederen te koop aangeboden op Marktplaats, maar na ontvangst van de betaling nooit wat geleverd.

  De politieteams treffen in de drie woningen helaas maar twee verdachten aan. Eén verdachte is niet thuis. Zij wordt later alsnog gehoord als verdachte.

  Tijdens de hele actie worden zeven verdachten aangehouden. Er worden geen goederen aangetroffen die de verdachten zogenaamd verkochten op Marktplaats. Alle verdachten wordt oplichting ten laste gelegd. Twee van hen moeten ook voorkomen wegens witwassen. Binnenkort moeten ze zich verantwoorden voor de politierechter.

  Tips

  • Check op de website van de politie of er meldingen over een (ver)koper zijn gedaan.
  • De Rabobank heeft de IBAN-Naam Check ingevoerd bij overboekingen. Krijg je het bericht dat dit niet overeen komt, maak dan geen geld over. De andere banken zullen later volgen.
  • Marktplaats heeft recent een Ideal-betalingsmogelijkheid ingevoerd. Meer informatie vind je in dit nieuwsartikel.
 • Ook interessant