Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Opnieuw fors aantal meldingen van fraude met QR-codes bij ING

  Vorig jaar zomer kreeg de redactie van Opgelicht?! tientallen meldingen van mensen wiens bankrekening geplunderd werd na het scannen van een QR-code. Ook bij de politie werd veelvuldig aangifte gedaan van deze vorm van fraude. In september 2019 waarschuwden we in ons programma voor deze fraudevariant. Voornamelijk klanten van ING werden hier de dupe van. 

  Er zijn meerdere varianten van oplichting via het scannen van een QR-code in omloop. Ruwweg wordt onderscheid gemaakt tussen de Marktplaatsvariant en de straattruc.

  Fraude met QR-codes op Marktplaats én op straat

  Bij de Marktplaatsvariant wordt de verkoper van het product gevraagd een online betaling te accorderen door een QR-code te scannen, omdat het geld anders niet op de rekening bijgeschreven kan worden. Bij de straattruc wordt een persoon aangesproken waarbij de hulp gevraagd wordt om een treinkaartje of parkeergeld te betalen bij gebrek aan contant geld. Vervolgens wordt het geld overgemaakt door de QR-code te scannen.

  In werkelijkheid verschaft de fraudeur zich in beide gevallen toegang tot de rekening van het slachtoffer om zo al het geld dat op de rekeningen staat eraf te pinnen.  De QR-code is gescand om een extra device aan je internetbankieren toe te voegen, in deze gevallen is dat de telefoon van de fraudeur geweest. Oplichters maken veelvuldig misbruik van deze service van ING.

  ING neemt extra beveiligingsmaatregelen

  Naar aanleiding van de vele klachten en het feit dat zowel Opgelicht?! als Kassa in één week tijd waarschuwden voor fraude met QR-codes, voerde ING destijds extra waarschuwingsmeldingen in. Zo krijgt de eigenaar van de telefoon een drietal meldingen te zien waarin duidelijk vermeld staat dat er een extra toestel aan de bankierenapp toegevoegd wordt. Die drie schermen moeten geaccordeerd worden middels vinkjes. 

  Wil je het fragment uit de uitzending van 17 september 2019 terugzien? Volg dan onderstaande button.

  Schade door fraude met QR-code loopt in de tienduizenden euro's

  Sinds begin 2020 forse stijging QR-fraude

  Sinds de invoer van deze extra beveiligingsmaatregelen zag ING de fraudemeldingen afnemen. Helaas was dat van korte duur. Sinds twee maanden is er weer sprake van een forse stijging. Bij Opgelicht?! kwamen weer regelmatig meldingen binnen. Mensen die tijdens carnaval opgelicht werden tot mensen die op straat hun telefoon noodgedwongen moeten afstaan en met lede ogen moesten constateren dat hun rekening geplunderd was. Maar ook kregen we opnieuw meldingen over de Marktplaatsvariant. Reden genoeg voor de redactie om opnieuw een onderzoek te doen naar deze fraude. 

  Geld kwijt, geen vergoeding

  De gedupeerden meldden dat de eerder ingevoerde beveiligingsschermen van ING niet afdoende waren om hen ervan te overtuigen dat het geen zuivere koffie was. Na de ontdekking namen ze allen contact op met de fraude-afdeling van de bank. Daar kregen ze te horen dat met hun eigen telefoon de code gescand was, en dat er daarom niets van de geleden schade vergoed werd.

  Een bittere pil voor de slachtoffers. Stuk voor stuk zagen ze hun zuurverdiende geld verdwijnen, honderden tot wel duizenden euro’s per rekening. Men kon slechts aangifte doen in de hoop dat de politie de fraudeurs zou opsporen. 

  Opnieuw onderzoekt Opgelicht?! deze fraude

  Opgelicht?! neemt opnieuw contact op met ING. Ook zij bevestigen dat ze een toename van het aantal fraudemeldingen zien. Adine Wempe-Kalff, directeur Fraude & Cybersecurity ING Nederland, vertelt in de uitzending dat de bank onderzoek naar deze fraude doet.

  Oplichters gaan zó gewiekst te werk dat ze klanten weten af te leiden of de mensen zó weten te beïnvloeden dat ze niet doorhebben dat ze door de extra beveiligingsschermen klikken. Zo laten ze onbedoeld hun mobiel internetbankierenapp installeren op het toestel van de oplichter.

  Daarnaast ziet de bank een toename van het aantal gevallen waarin mensen op straat hun mobiele telefoon al dan niet vrijwillig afstaan. 'Wij adviseren onze klanten om nooit hun telefoon en/of codes af te staan aan een derde', aldus Adine Wempe in de uitzending van 14 april. 

  Goed nieuws voor slachtoffers ING

  De forse toename baart de bank ook zorgen. De eerder ingevoerde beveiligingsschermen bleken niet afdoende. Daarom neemt de bank nu maatregelen om hun klanten tegen deze fraude te beschermen. Adine Wempe meldt in de uitzending dat ING daarom stopt met de QR-code.

  De bank werkt hard aan een nieuw systeem waarmee fraude in de toekomst niet meer mogelijk moet blijken. Daarnaast heeft de bank besloten om alle klanten die de dupe zijn geworden van deze fraude per direct financieel te compenseren. De klanten krijgen hun geleden schade vergoed.

  Dat is heel goed nieuws voor de mensen die de dupe werden van deze slinkse oplichtingstruc. De bank benadrukt dat ze onderzoek blijven doen naar alle fraudemeldingen. 

  Meer weten? Via onderstaande button kun je het persbericht van ING raadplegen

  Persbericht ING over afschaffen QR-code om de app op een tweede toestel te installeren
   

 • Ook interessant