Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Opnaargroen: Wel betalingen incasseren, maar geen zonnepanelen leveren

  Opnaargroen: Wel betalingen incasseren, maar geen zonnepanelen leveren

  Zonnepanelen. Ze zijn goed voor het milieu en op den duur zelfs voor je portemonnee. De aanschafprijs is vaak hoog, maar naarmate de jaren verstrijken, leveren ze je een besparing op de energiekosten op. Er zijn veel aanbieders op de markt, en daar schuilt 'm voor gedupeerden van Opnaargroen nou net het probleem. Zie in het uitgebreide aanbod maar eens een goede en betrouwbare leverancier te vinden.

  Eén van die leveranciers is Opnaargroen uit Groningen. Via internet, Facebook en bemiddelingssites biedt het bedrijf hun producten aan. Ze spelen in op de wens van huiseigenaren om hun woning te verduurzamen. Eigenaar Theo van B. bezoekt potentiële klanten thuis, bespreekt ter plekke de mogelijkheden en brengt vervolgens een offerte uit.

  Opnaargroen komt met een gunstige offerte. Bij Opgelicht?! zijn een zestal klanten bekend die akkoord gaven op de aanbieding die Van B. hen deed. Na betaling van de factuur kan hij snel de zonnepanelen leveren. Als het totaalbedrag in één keer betaald wordt, biedt het bedrijf bovendien ook nog een kleine korting.

  Lening afgesloten, maar geen levering te bekennen

  Eén van de klanten, kinderboerderij Jongia State uit Friesland, sloot via Opnaargroen een financiering af voor de installatie van 29 zonnepanelen. De lening moest binnen 15 jaar afgelost zijn, dan zou de kinderboerderij daarna nog ruim 10 jaar kosteloos kunnen draaien qua energie. De kinderboerderij is helaas één van de gedupeerden van deze malafide zonnepanelenleverancier. De lening zal bovendien terugbetaald moeten worden, zonder dat de kinderboerderij kan profiteren van het energievoordeel dat de zonnepanelen moesten bieden.

  Auke de Jong van Jongia State heeft op de Facebookpagina van de kinderboerderij informatie beschikbaar gesteld met betrekking tot het donateurschap. Mocht je naar aanleiding van onze uitzending een donatie overwegen, dan staat daar alle relevante informatie.

  Veel smoezen, maar de eigenaar is onvindbaar

  Na betaling van in totaal ruim 56.000 euro horen de gedupeerde klanten niks meer van Opnaargroen en eigenaar Theo van B. Het wantrouwen onder de klanten groeit met de dag. Leveringsdagen blijven uit. Tal van smoezen om te verklaren waarom er niet geleverd kan worden, passeren de revue; van slecht weer tot het overlijden van directe familieleden, vakanties tot ziekenhuisopnames.

  Het bedrijf is telefonisch onbereikbaar. Langsgaan langs de bekende adressen levert niets op. Het bedrijf blijkt een aantal keer verhuisd, en ook op het privéadres dat van eigenaar Theo van B bekend is, is hij niet meer te vinden.

  Groningen

  Wij gaan namens de gedupeerden naar Groningen om Theo van B. aan te spreken op de klachten. Bij oude bedrijfsadressen kennen ze hem. Op het recentste adres is hij sinds kort vertrokken. Ook brengen we een bezoekje op het adres waar hij privé ingeschreven stond. Daar doet zijn ex-partner de deur open. Ze zal vragen of hij telefonisch contact opneemt met de redactie.

  Net uit de cel

  Niet veel later belt Theo van B. inderdaad op. Hij zegt dat hij net weer vrij is, en dat hij bezig is alles op te lossen. Mensen die vinden dat ze geld van hem tegoed hebben, moeten maar naar de rechtbank om hun gelijk te halen.

  Website offline, Kamer van Koophandel tast in het duister

  Daags na de confrontatie is de site van Opnaargroen offline gehaald. Het laatst bekende vestigingsadres van Opnaargroen is volgens de Kamer van Koophandel een adres in Arnhem. Als we navraag doen bij dit adres, komen we uit bij een vestiging van de Kamer van Koophandel zelf. Zij hebben het adres gewijzigd omdat de eigenaar van het bedrijf ook voor hen onbereikbaar is.

  Als er op dit adres post binnenkomt voor Opnaargroen wordt dit door medewerkers retour afzender gestuurd.

  Website van Opnaargroen, inmiddels offline

  Politie onderzoekt de zaak, aangifte doen wordt aanbevolen

  De benadeelde klanten hebben allemaal aangifte gedaan bij de politie. Zij hebben de zaak inmiddels in onderzoek. Heb je ook slechte zaken gedaan met dit bedrijf, maar heb je daarvan nog geen aangifte gedaan? Doe dit vooral!

  Ben je zelf op zoek naar zonnepanelen, ga dan niet op de eerste de beste aanbieding in. Zoek goed uit wat het rendement van de panelen is. Kijk online naar reviews over het bedrijf. Ga je in zee met een bedrijf, maak dan vooraf slechts een aanbetaling over, en betaal zeker niet het totaalbedrag.

 • Ook interessant