Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichting en misleiding in tijden van het coronavirus

  Oplichting en misleiding in tijden van het coronavirus

  Nu de wereld grotendeels tot stilstand is gekomen door het Covid19-virus zijn er mensen die daar slim op inspringen, en lang niet altijd met de beste bedoelingen. Niet alleen in Nederland wordt er meer en meer geklaagd over schimmige webshops, oplichters gaan ook in deze tijd digitaal de grens over.

  Opgelicht?! komt in contact met Patricia uit Hongkong. In het dagelijks leven werkt Patricia voor een maatschappelijke organisatie. In Azië breekt het coronavirus eerder uit dan in Nederland en zij gaat voor haar mensen op zoek naar mondkapjes.

  Ze belandt op de website Htgeertsema.com met een vestigingsadres in Nederland. Volgens de website is HTGeertsema een familiebedrijf dat al tientallen jaren bestaat. Ze vraagt aan een vriendin met contacten in Nederland of zij de website willen bekijken. Die ziet er professioneel uit en heeft contactgegevens in Friesland. Er zijn dan nog geen negatieve recensies te vinden. Dat de politie later voor deze malafide webshop zal waarschuwen, weet dan nog niemand.

  Patricia besluit voor bijna 3.000 dollar aan mondkapjes te bestellen. De eerste betaling lukt niet en ze krijgt de vraag of ze het geld wil overmaken op een ING-bankrekening in Nederland. De kapjes worden erna opgestuurd. Totdat Patricia opnieuw bericht krijgt over een kink in de kabel.

  Ditmaal zou er 3.100 dollar overgemaakt moeten worden om de mondkapjes voorbij de douane te krijgen, als een soort verzekering. Dat geld krijgt ze terug, wordt gezegd. Als Patricia vraagt waarom HTGeertsema dat geld dan niet voorschiet blijft het stil. Dat blijft het ook bij de mondkapjes, die zullen nooit arriveren. Patricia schakelt daarom de politie en Opgelicht?! in.

  De échte H.T. Geertsema

  Als wij in de achtergrond van Htgeertsema.com duiken, ontdekken we dat er wel echt een H.T. Geertsema woont op het gepubliceerde adres in Friesland. Echter, er staat geen bedrijf geregistreerd. De echte H.T. Geertsema weet echter niets van de website en heeft geen idee dat haar naam en contactgegevens worden misbruikt.

  De website wordt enkele dagen later uit de lucht gehaald. Al met al is de website enkele weken online geweest, en dat voor een bedrijf dat zogenaamd al jarenlang bestaat.

  Afrikaans oplichtersnetwerk

  Opgelicht?! weet te achterhalen wie de 3.000 dollar van Patricia heeft ontvangen. Een Ghanees, wonend in Nederland. Via zijn dochter komen we in contact met hem. De Ghanees claimt dat hij het geld ontving voor een ander, hij fungeert dus als een geldezel. Dat hij betrokken zou zijn bij internationale oplichting, ontkent hij.

  Toch blijkt het wel degelijk een internationaal netwerk te betreffen. We ontdekken dat achter deze website een beruchte Keniaan zit. Hij heeft tientallen websites op zijn naam staan die in verband worden gebracht met (voorschot)fraude. Volgens zijn Facebookprofiel lijkt hij er prettig van te leven: we zien foto’s van hem op dure jachten en extravagante maaltijden.

  Boevenschool

  De website Htgeertsema.com lieten we ook bekijken door cyberexpert Stan Hegt. Dat de pagina er goed uitzag, wordt door Stan beaamd: 'Als ik lesgaf op de boevenschool en ik deze website een cijfer zou moeten geven, kreeg de maker een 9.' 

  Dat in deze coronatijd de schimmige websites als paddestoelen uit de grond schieten, bevestigt ook Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. Hij vertelt dat toen de crisis uitbrak er minder meldingen binnenkwamen over bijvoorbeeld Marktplaats, maar dat er meer aangiftes tegen webshops werden gegaan.

  Ook Opgelicht?! ziet deze stijging. Het aantal meldingen over webshops dat bij ons binnenkomt is in een paar weken verdriedubbeld. Twijfel jij of een webshop te vertrouwen is? Samen met Stan Hegt maakten we een checklist, raadpleeg 'm via onderstaande button.

  Checklist Stan Hegt: Hoe vind ik een betrouwbare webshop in tijden van het coronavirus?

  1.321 positieve recensies spoorloos

  Deze checklist laten we ook los op een aantal verkoopsites van coronagerelateerde producten. Een ervan is Mondkapjepro.nl. Deze website verkoopt voor bijna 25 euro één mondkapje. Opvallend is dat als wij de website bezoeken de pagina 1.321 recensies heeft met een gemiddeld cijfer van een 9.6. En dat terwijl de website pas half maart is gestart.

  Een bedrijf is verplicht een KvK-nummer te publiceren, maar die is bij deze website 'op aanvraag'. Als wij het bedrijf mailen op het emailadres dat erbij staat, kan de email niet worden bezorgd. Wie het bedrijf googlet komt al snel minder goede ervaringen tegen, en ook op ons forum staat een topic over dit bedrijf.

  Volgens onze checklist maakt de combinatie van deze factoren dat deze website onbetrouwbaar lijkt. Het is dan ook geen verrassing dat op de redactie van Opgelicht?! meerdere klachten binnenkomen van mensen die via deze website hebben besteld, maar niets geleverd kregen. Wel worden er voor onze uitzending enkele aanpassingen gedaan. De 1.321 fantastische recensies verdwijnen plotseling, samen met de verwijzingen naar sociale media. En in de algemene voorwaarden wordt alsnog een KvK-nummer toegevoegd. 

  Verboden zelftest

  Wat we in deze tijd ook gewoon thuis kunnen laten bezorgen via een webshop is een coronazelftest. Deze test meet of je antistoffen in je bloed hebt. En dat is gek, want als we de Inspectie voor Volksgezondheid raadplegen geven zij aan dat er nog geen enkele zelftest is goedgekeurd. Zonder goedkeuring zijn dergelijke zelftesten zelfs verboden.

  Als wij de eigenaar van de webshop opbellen, claimt deze dat het helemaal geen zelftest is. Het zouden tests zijn bedoeld voor professioneel onderzoek. Maar dat is gek, want wij kunnen als particulier de test zonder enige check gewoon bestellen. Op de website staat: 'De testen zijn bedoeld voor onderzoek en ondanks dat je thuis ermee kan testen, zijn ze bedoeld om te worden gebruikt in laboratoria.'

  En het wordt nog gekker. Want wij hebben twijfels bij de certificaten die op de webshop bij deze test gepubliceerd worden. De Belgische organisatie waarvan de stempel op de certificaten te vinden is vraagt ons om meer informatie als wij verhaal halen.

  Zij melden ons uiteindelijk dat er voor deze test helemaal geen papieren zijn afgegeven om te gebruiken voor onderzoek en dat er met de certificaten is gesjoemeld. De autoriteiten in Nederland en België zijn door hen op de hoogte gesteld.

  Alternatieve oplossingen

  Maar niet alleen via webshops wordt er over de rug van mensen die zoeken naar een oplossing of zekerheid geld verdiend. Er zijn partijen, soms met de beste intenties, die denken een oplossing te hebben voor het Covid19-virus. Zo zijn er actiegroepen die vinden dat 5G-masten de verspreiders zijn van het virus en posten mensen op Facebook dat je thee kunt maken van grapefruitschillen tegen besmetting. Ook beweren sommigen dat geneeskrachtige stenen ervoor zouden zorgen dat je minder ziek wordt. 

  Wij stuiten op de pagina van een homeopaat die claimt cliënten te kunnen helpen bij het genezen van het coronavirus. Op de website staat het verhaal van ene Yvonne, die binnen een paar dagen van haar klachten af was. Wij melden ons met dezelfde klachten bij de zelfbenoemd paramedicus. De volgende dag hebben we een telefonisch consult. 

  Geen corona, wel een plantenmiddel

  We geven nogmaals aan dezelfde klachten te ervaren als Yvonne op de website over homeopathie en corona. Onze 'zieke' vertelt te flink te hoesten, verkoudheidsklachten te hebben, last te hebben van verhoging, zich echt ziek te voelen en moet de longen zelfs vasthouden bij het hoesten.

  Al met al zegt de homeopaat niet aan corona te denken en schrijft een plantenmiddel voor dat we niet moeten googlen. Geen moment komt de huisarts ter sprake, maar de rekening is na het consult van precies 30 minuten al wel bekend en waar we het plantenmiddeltje kunnen oppikken ook.

  Als de verslaggever van Opgelicht?! zich bekend maakt en vraagt waarom er niet wordt doorverwezen naar een huisarts bij deze klachten blijft het even stil. Dat blijkt dat het consult toch nog niet is afgelopen en claimt onze homeopaat daar nog niet aan toe te zijn gekomen. Ze geeft aan niet meer van ons te willen horen. Dat is wederzijds. Wel zien we dat na ons gesprek de website snel wordt aangepast. Coronaverwijzingen worden verwijderd of aangepast naar ‘virusinfectie’. De aparte coronapagina is zelfs helemaal niet meer vindbaar. 

 • Ook interessant