Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters opgepakt voor Marktplaatsfraude

  arrow-right-circle Bekijk complete uitzending

  De politie Haaglanden heeft onlangs een bende internetoplichters van hun bed gelicht. Zij maakten sinds begin dit jaar voor 80.000 euro aan geld en spullen buit.

  De fraudeurs zochten hun slachtoffers via de verkoopsite Marktplaats. Ze toonden interesse in het product dat aangeboden werd. Direct werd er contact gelegd via WhatsApp. De koper gaat ook direct akkoord met de vraagprijs, en wil graag dat het pakket opgestuurd wordt. Het lijkt een snelle verkoop, maar wel eentje met grote gevolgen.

  De koper wil het geld overmaken. Uit het niets stuurt hij een kopie van zijn ID en bankpas. Om zeker te weten met wie hij zaken doet, vraagt hij de verkoper hetzelfde te doen.  veel verkopers zien hier geen argwaan in, en sturen nietsvermoedend de gevraagde foto’s per WhatsApp.

  Koper vraagt in te loggen op internetbankieren

  Dan appt de koper dat hij zal gaan betalen via een zakelijke rekening. Om de betaling te verifiëren vraagt hij de verkoper in te loggen op zijn internetbankieren. Hij loodst de verkoper naar een pagina waar een mobiele telefoon geaccordeerd moet worden. Dat is volgens de koper immers de telefoon waar de betaling mee gedaan wordt. Na goedkeuring wordt het geld direct bijgeschreven. De koper benadrukt heel erg dat de pin- en betalingscode niet met hem gedeeld moeten worden. Hij heeft slechts de verificatiecode nodig om de betaling door te zetten naar de bank. Nietsvermoedend wordt die code gedeeld.

  Rekening volledig geplunderd

  Korte tijd later komen de verkopers er achter dat hun rekening volledig geplunderd is. Geld wat op spaarrekeningen staat die ook bij hetzelfde bankaccount horen worden ook leeg getrokken. Slachtoffers die dachten een product voor een klein prijsje te verhandelen, blijven letterlijk met niks achter.

  Fraudeur heeft scala aan identiteiten

  Hoe kon de fraudeur zo makkelijk toeslaan? De fraudeur maakte gebruik van de identiteit van een eerder slachtoffer. Ook deze persoon stuurde nietsvermoedend zijn/haar ID op. De fraudeur heeft zo een scala aan identiteiten die hij misbruikt om zelf volledig buiten schot te blijven.

  Door de combinatie van ID en bankpas bezit de oplichter alle benodigde gegevens om de internetbankieren-app van zijn slachtoffer op zijn telefoon te zetten. Het enige dat hij nog nodig heeft, is een bevestigingscode. Onder het mom van de zakelijke betaling ontfutselt hij deze.

  Veelvuldig aangifte bij de politie

  Sinds begin dit jaar wordt er bij de politie veelvuldig aangifte gedaan tegen online fraudeurs die de zakelijke-betaling-truc toepasten om zo toegang te krijgen tot de rekeningen van de gedupeerden. De Financieel Economische Recherche uit Den Haag had de zaak in onderzoek. Al snel bleek het om een omvangrijke fraude te gaan. Na onderzoek op de aangiften van de slachtoffers werd duidelijk dat de verdachten via de ‘gehackte’ bankrekeningen bij ander Marktplaatsverkopers elektronica kochten. Ze betaalden de producten dus met geld van eerdere slachtoffers. Het product werd vervolgens opgehaald zodat de verdachten buiten beeld bleven. Daarnaast betaalden ze via een QR-code via de internetbankieren app producten in de winkel.

  Voorarrest van drie verdachten verlengd

  Na intensief onderzoek kreeg de recherche de verdachten in beeld. Op 30 oktober werden ze in alle vroegte aangehouden op verdenking van oplichting, identiteitsfraude en computervredebreuk. De politie heeft bij de huiszoeking meerdere telefoons en andere gegevensdragers in beslag genomen. Ook een flink geldbedrag werd aangetroffen. Alle in beslag genomen artikelen worden onderzocht. Het voorarrest van de drie verdachten is verlengd. Later zullen de verdachten zich voor de rechter moeten verantwoorden voor deze feiten.

  Tips om Marktplaatsfraude te voorkomen

  • Zet geen telefoonnummer meer in je advertentie. Zo moet er altijd eerst een verkoopgesprek via de mail of chatfunctie van marktplaats gestart worden
  • Stap niet uit de beveiligde Marktplaatsomgeving om te onderhandelen
  • Stuur nooit een foto van je ID of bankpas op. Daar kan identiteitsfraude mee gepleegd worden
  • Gebruik de ‘gelijk-oversteken-betaalmogelijkheid’ van marktplaats. Zo weet je zeker dat je geld pas naar de verkoper gaat als jij het gekochte product ontvangen hebt.
  • Kijk of de verkoopprijs reëel is. De nieuwste telefoon voor een paar honderd euro minder kan gewoonweg niet. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant