Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichter Corné van G. stort zijn slachtoffers diep in de schulden

  Corné van G. is een begrip in Brabant, met name in de regio van Breda. De man koopt huizen en auto's bij de vleet. Alleen de term 'betaalverplichting' komt niet voor in zijn woordenboek, en daarmee stort hij anderen héél diep in de financiële ellende.

  Remco Jansen leert Corné van G. kennen in de daklozenopvang van Breda. De twee raken bevriend. Na een tijd vertelt Corné aan Remco dat hij binnenkort miljoenen krijgt uit het buitenland. Omdat Remco zo’n goede vriend is, wil Corné hem ook laten delen in de buit, want je vrienden gun je vanzelfsprekend een zorgeloze toekomst.

  Remco heeft schulden uit het verleden, en Corné biedt aan om deze voor hem af te lossen. Als Remco samen met zijn vriendin na een lange tijd eindelijk een sociale huurwoning toegewezen krijgt, trekt Corné bij het stel in. Corné is wegens een huurschuld uit zijn eigen huurwoning gezet en heeft dringend onderdak nodig. Met de vele miljoenen in het vooruitzicht biedt het stel hem de helpende hand.

  Eigen bedrijf

  Corné en Remco, beide met een hoveniersachtergrond, besluiten samen een eigen hoveniersbedrijf te starten. Ze schrijven zich in bij de Kamer van Koophandel. Om gelijk aan het werk te kunnen, bestellen ze op rekening van de zaak allerlei gereedschap en machines. Alles kan straks immers met de miljoenen van Corné betaald worden.

  Corné vraagt Remco auto's te kopen en deze op zijn naam te zetten. Corné vertelt namelijk dat hij een belastingschuld heeft, en daardoor geen voertuigen op zijn naam kan zetten. Remco, die zijn vriend hoog heeft zitten, doet dat voor hem. Zo worden er bij verschillende autobedrijven splinternieuwe privé-auto's en werkbussen besteld. Een ook deze voertuigen kunnen straks met de miljoenen van Corné betaald worden.

  Vrijstaande woning

  Omdat de rijtjeswoning van Remco niet groot genoeg blijkt te zijn voor drie volwassenen, mag Remco van Corné een prachtige vrijstaande woning kopen. Ze bezichtigen een huis in Wernhout. Remco doet een bod, en tekent het koopcontract. Ook deze prachtige woning zal straks met de miljoenen van Corné betaald worden, en Remco ziet de toekomst helemaal zitten.

  Er ontstaat echter een kink in de kabel, en dat is wanneer het geduld van de autobedrijven, notarissen en ook van de makelaar op beginnen te raken Zij vragen waar die miljoenen van Corné nu precies blijven. Er moet betaald worden, maar er komen alleen maar beloften. Beloften die niks waard blijken te zijn, want er is geen geld.

  Schuldsanering

  Omdat Remco alle contracten heeft getekend, draait hij op voor de schade. De huiseigenaar start een juridische procedure om de boete van 10% van de koopsom te innen, de autobedrijven hebben 15% van de aankoopbedragen tegoed. Remco ziet door de gouden beloften van Corné van G. de rest van zijn leven in de schuldsanering.

  Hij leeft van een wekelijks van een minimaal bedrag, totdat alle schulden afbetaald zijn. Hij ziet het leven eigenlijk niet meer zitten. Zijn vriendin en dochter houden hem op de been, maar er is geen uitweg naar een beter leven voor hen. En dat alles door een vriend die van alles beloofde. Remco wordt woedend door die gedachten.

  Veel meer potentiële gedupeerden

  Uit onderzoek blijkt dat Corné de woning die hij door Remco liet aankopen, ook eerst zelf wilde kopen. Ook toen kwam Corné niet met geld over de brug. Corné blijkt in de regio van Breda, Zundert en Sprundel bij vele mensen woningen bezichtigd te hebben. Op alle woningen bracht hij een mooi bod uit, steeds met het verhaal dat hij miljoenen uit het buitenland zou krijgen. Maar die miljoenen bleken de grootste leugen ooit.

  De redactie heeft verschillende makelaars, huiseigenaren en autobedrijven gesproken. Allen hebben ze op een negatieve manier met Corné van G. te maken gehad. Allen vinden dat de regio voor hem gewaarschuwd moet worden, want hij laat een flink spoor van financiële ellende achter zich. De miljoenen die Corné uit het buitenland zou krijgen, lijken nu eerder richting de miljoenen schúld te gaan als hij zo doorgaat. Als we alle boetes optellen van huiseigenaren en bedrijven, lijkt Corné van G. een aardig eind op weg te zijn.

 • Ook interessant