Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Opgelicht?! met Ellie Lust: tweedehands jacuzzi van Gebruiktejacuzzis.nl is niet altijd naar wens

  Veel mensen lijkt het wel wat: een eigen jacuzzi in de tuin. Een veelgemaakte keuze toen er door corona weinig van de vakantieplannen terecht kwam. Dan maar een minivakantie in eigen achtertuin, lekker met een drankje in de jacuzzi. Wie online op zoek gaat kan dan terechtkomen op de website of het Marktplaatsaccount van Gebruiktejacuzzis.nl. Maar niet iedereen doet daar naar tevredenheid zaken. Ellie Lust duikt erin en zoekt naar een oplossing.

  Gebruiktejacuzzis.nl heeft twee showrooms waar je, zelfs als Nederland in lockdown is, op afspraak vreemd genoeg gewoon welkom bent. Showrooms zijn in die tijd eigenlijk alleen geopend voor zakelijk bezoek, en niet voor particulieren die een tweedehands bad voor in de achtertuin zoeken.

  Wie niet naar de showroom komt, maar online op een geschikt bad stuit, is Gea. Zij is op zoek naar een jacuzzi en ziet op Marktplaats een advertentie van Gebruiktejacuzzis.nl. Volgens de advertentie betreft het een Amerikaanse jacuzzi en dat is wat Gea zoekt. Ze belt met de eigenaresse van het bedrijf, Nathalie, en besluit de jacuzzi te kopen.

  Amerikaanse jacuzzi is van Chinese makelij

  Ze doet een aanbetaling van 950 euro voor de jacuzzi die in totaal bijna vierduizend euro moet kosten. Die avond bespreekt ze haar aankoop met vrienden die in zakelijk opzicht verstand hebben van jacuzzi's. Zij vertellen haar dat de jacuzzi helemaal geen Amerikaans model is, maar Chinees. Gea ziet op een foto bij de advertentie een logo op het gebruikte bad van de oorspronkelijke winkel. Als ze daar navraag doet, blijkt dat het bubbelbad inderdaad niet van Amerikaanse makelij is, maar dat het in werkelijkheid uit China komt.

  Daarop besluit Gea van de koop af te zien. Ze maakt gebruik van haar herroepingsrecht en omdat het een koop op afstand betrof, kan dat zonder opgaaf van reden binnen veertien dagen. Maar haar geld krijgt ze niet terug. Ook niet als Gea een aangetekende brief stuurt aan Nathalie en zelfs niet als Gea aan Nathalie laat weten aangifte te doen. Gea lijkt te kunnen fluiten naar haar aanbetaling van 950 euro.

  Bedrading van de jacuzzi geknipt, volgens de monteur een gevaarlijk exemplaar

  Wie in de zomer van 2020 wel een showroom bezoekt is Hanna. Zij gaat langs voor een jacuzzi die ze online heeft gezien en maakt kennis met Nathalie. Hanna vertelt dat Nathalie haar attendeert op een jacuzzi die net is binnengekomen, die ze zo mee mag nemen voor 2250 euro. Hij is niet nagekeken, maar hij zou wel in orde zijn. Hanna besluit om de jacuzzi te kopen.

  Hanna krijgt geen factuur en Nathalie rijdt met haar mee naar een pinautomaat. Als Hanna de jacuzzi in de tuin heeft staan en de bekasting gaat eraf, wordt haar als leek al snel duidelijk dat deze jacuzzi helemaal niet in orde is. De bedrading is er namelijk vanaf geknipt.

  Ze neemt direct contact op met Nathalie via de app, maar die reageert daar niet op. Dan huurt Hanna een monteur in om de boel in orde te maken, maar deze geeft aan dat de jacuzzi gevaarlijk is.

  Twijfel aan bepaalde recensie

  Ellie Lust duikt in de website van Gebruiktejacuzzis.nl en komt tot de conclusie dat de website er netjes uitziet. Ook zijn er contactgegevens te vinden. De recensies die online staan zijn vaak positief, maar bij een razend enthousiaste recensie ziet ze een naam staan die ze terughoort van mensen die minder positief zijn. Het zou een collega van Nathalie zijn.

  Dezelfde naam duikt ook op als we kijken wie er nog meer op dezelfde locatie gevestigd zijn in de Kamer van Koophandel. Of die recensie betrouwbaar is?

  Jacuzzi kan worden omgeruild

  Ellie neemt contact op met Nathalie in de hoop de klachten over Gebruiktejacuzzis.nl op te lossen. Maar Nathalie geeft direct aan dat ze zich Hanna niet herinnert. Ook zou het volgens Nathalie niet kunnen dat er een jacuzzi is verkocht zonder bon. Maar die factuur, waarvan Nathalie de redactie later nog laat weten dat die ons gestuurd zal worden, die ontvangen we niet.

  Wel wil Nathalie Hanna een oplossing bieden en geeft aan dat zij de jacuzzi kan omruilen. Iets waar Hanna ook positief tegenover staat.

  'Aanbetaling hoeft niet terugbetaald te worden'

  Die oplossing komt er voor Gea helaas niet. Nathalie blijft volhouden dat ze een aanbetaling niet hoeft terug te betalen. Ook als Ellie en de redactie haar later nog eens de regels omtrent koop op afstand doormailen, blijft het stil. Stil in onze mailbox en stil op de bankrekening van Gea.

  Mocht Gea haar geld alsnog terug krijgen zullen we dat hier uiteraard vermelden.