Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Opgelicht door malafide aannemer: Jan Johan Blom (Van Gils Totaalbouw) trekt al jaren een spoor van vernieling

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Je koopt een huis tijdens deze overspannen tijd en vindt nog een aannemer ook die de boel keurig in orde kan maken. Dat geluk hadden zowel Willem als Wesley. Zij gingen beiden in zee met Jan Johan Blom van Van Gils Totaalbouw uit Sleeuwijk. Maar een paar maanden later zijn ze tienduizenden euro's en een bouwval verder. En aannemer Blom blijkt een strafrechtelijk verleden te hebben waar je u tegen zegt.

  Willem koopt een schattig huis in Zuid-Holland. Het moet wel volledig worden opgeknapt. Via Werkspot komen ze in contact met VG Totaalbouw. De eigenaar stelt zich voor als Johan van Gils. Johan komt al snel kijken en ze komen een offerte overeen van meer dan een ton.

  Als het werk aanvangt, komen ook de facturen. Er moet veel vooruit worden betaald worden om materiaal aan te schaffen en Willem maakt voor meer dan 100.000 euro over aan het bedrijf. Op een bepaald moment vraagt deze 'Johan van Gils' echter of er geld naar zijn privérekening overgemaakt kan worden, er is namelijk iets aan de hand met de zakelijke rekening.

  Dat geld moet worden overgemaakt aan 'Blom'. Dan komen ze erachter dat Johan helemaal geen Van Gils heet. Als ze er naar vragen, zegt Blom dat dat de naam van zijn ex-vrouw is.

  Geen spullen, wel betalen

  Ondertussen lopen de rekeningen voor materialen op, maar zien Willem en zijn vrouw geen materialen waarvoor ze betaald hebben. Johan stelt ook een dakrenovatie voor waarvoor er 15.000 euro wordt voorgeschoten.

  Maar die dakrenovatie wordt niet uitgevoerd. Als Willem informeert krijgt hij te horen dat Johan is opgelicht, maar hij wil niet zeggen door welk bedrijf. Het dringt door dat ze tienduizenden euro's hebben betaald, maar de spullen niet zien.

  In diezelfde tijd krijgen ze van de stukadoor te horen dat hij alles – waaronder elektrapunten – moet dichtsmeren en hij vraagt zich af of dat wel klopt. Willem vertrouwt het niet meer en wil niet dat Johan nog aan de slag gaat tot er spullen geleverd worden.

  Van Gils wil het werk afmaken en claimt dat de opdrachtgevers in gebreke blijven en blijft facturen sturen en zet er zelfs een advocaat op. Willem zegt dat hij alleen al voor 60.000 euro heeft betaald voor materialen die hij niet heeft gekregen en er voor al dat geld vooral wat sloopwerk is verricht, stucwerk over moet en het de vraag is of de aangelegde vloerverwarming wel functioneert. Ze moeten opnieuw beginnen en met nieuw spaargeld ruimte voor ruimte in orde maken, willen ze ooit volwaardig in hun nieuwe huis kunnen wonen.

  Aannemer Blom vastgelegd door een beveiligingscamera
  AVROTROS
  Aannemer Blom vastgelegd door een beveiligingscamera

  Vertrokken

  Met de bedrijfsnamen blijkt wat geks aan de hand. Het was VG Totaalbouw dat in het voorjaar contact opnam met Willem, maar de facturen komen van Van Gils Totaalbouw. Jan Blom blijkt zowel een eenmanszaak te hebben opgericht als een BV.

  Met zijn bedrijf is hij ook aan de slag gegaan bij Wesley. Ook daar moet een huis gerenoveerd. Wesley komt bij Blom terecht omdat Blom een kennis is van een kennis. Daar gebeurt bijna hetzelfde als bij Willem. Er worden grote aanbetalingen gevraagd en Wesley maakt bijna 60.000 euro over. Dit is voor werk en materialen, waaronder kozijnen.

  Er wordt veel gesloopt bij Wesley en ook bij hem wordt er over het behang heen gestuct en zijn er issues met de vloerverwarming. Wesley laat het er niet bij zitten als het contact tussen hem en Blom klapt en gaat naar hem op zoek.

  Blom stort hem ineens 19.000 euro terug en zegt dat de volgende dag er nog 8000 volgt. Dat gebeurt niet. Erna claimt Blom dat hij in Dubai zit. Op het adres waar het bedrijf is ingeschreven – in Sleeuwijk – is hij echter vertrokken, constateert ook Opgelicht?! als we in de zaak duiken.

  Voorwaardelijk vrij

  Maar we ontdekken meer. Blom blijkt voorwaardelijk vrij. In april stond hij voor de rechter voor strafbare feiten uit 2017 en 2018. Omdat hij ook dan net uit de gevangenis komt, de feiten al enkele jaren oud zijn en hij zijn leven op de rit lijkt te hebben met werk, stuurt de rechter hem niet terug naar de gevangenis.

  Op 10 mei 2021 wordt hij veroordeeld tot zeven maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. Al een week later zal hij zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel om als zelfstandige aan het werk te gaan. 

  Veertig kantjes strafblad

  Het regionale nieuwsmedium BN DeStem bericht over de rechtszaak en weet te melden dat de rechter bij de behandeling onder de indruk is van het verleden van Blom. Een strafblad van veertig kantjes, opgebouwd sinds 1995. Blom wordt in België tot vier én vijf jaar cel veroordeeld en zou in 2018 ook in Brabant nog twee celstraffen opgelegd hebben gekregen.

  De modus operandi in die jaren is steeds hetzelfde: het ontvreemden van spullen. Wij spreken met een vloerenbedrijf dat in 2016 benaderd wordt door Blom. Hij heeft met spoed een vloer nodig en doet zich voor als aannemer van Dura Vermeer. In werkelijkheid staat hij dan ingeschreven met een bedrijf dat Dura Vastgoedonderhoud heet.

  Hierdoor hoeft hij de vloer niet aan te betalen, en als de vloer eenmaal geleverd is, is Blom met de materialen gevlogen. De eigenaar van het vloerenbedrijf komt nog ter plaatse, samen met andere schuldeisers, maar de spullen zijn verdwenen.

  Misbruik van bekende bedrijfsnamen

  Blom maakt vaker gebruik van namen die bekend zijn bij de regio. Dura Vermeer wordt vaker benaderd in die tijd omdat ze betalingen hebben openstaan. Maar in werkelijkheid is het Blom geweest die materialen heeft ontvreemd.

  De aangifte van het vloerenbedrijf leidt niet tot vervolging, maar in 2021 staat hij wel voor de rechter voor een kettingzaag die hij jaren ervoor ontvreemdde in Etten-Leur, net als voor voor het verduisteren van een graafmachine, aanhanger en aggregaten. Ook deed hij zich voor als bonafide klant en wist hij op die manier onder meer een bankstel te verkrijgen zonder te betalen.

  Voor de meeste van deze klachten wordt Blom voorwaardelijk veroordeeld.

  Verhuisd naar België

  Opgelicht?! neemt contact op met de man die de rechter ervan overtuigde dat hij zijn leven op de rit heeft. Blom laat weten ons niet te woord te willen staan en wij zijn bedrijfsnaam niet mogen noemen. Als we langsgaan op het adres van zijn bedrijf, lijkt hij op de vlucht te zijn.

  Hij is er verdwenen en er moeten nog spullen opgehaald worden. Van Blom ontbreekt elk spoor, maar we komen erachter dat hij kort een chalet aanbiedt op een vakantiepark. In dat chalet hebben wij wel interesse.

  Blom verschijnt niet op de afspraak. Wel komt uiteindelijk zijn neef, van wie het chalet ook daadwerkelijk is. Zijn neef werkt ook voor Van Gils Totaalbouw. Hij steekt direct van wal en geeft aan dat Blom zijn afspraken zelden nakomt. Hij vertelt dat Jan Blom een café in België heeft gekocht en daar nu ook woont.

  Weerwoord

  Met Blom krijgen we enkele dagen later telefonisch contact. Hij wil het niet over zijn verleden hebben. Hij hangt zelfs op als we ernaar vragen. Hij heeft ervoor gezeten en deze periode is wat hem betreft afgesloten.

  Van een verdwenen vloer of zelfs aanhangwagen weet hij niets. Over de meest recente klachten zegt Blom dat het aan de anderen ligt. Willem heeft de sloten vervangen, anders was de klus inmiddels afgeweest. Jan Blom claimt nog een berg geld te krijgen van Willem en wil een rechtszaak starten.

  Ook bij Wesley zou hij geen schuld hebben; dat het daar misliep kwam ook door Willem. Dat de vloerverwarming in het hout ligt, is volgens Blom niet waar: deze ligt in kurk en dat kan prima. Wesley zou geen cent meer krijgen als de keuken is geregeld en daarvoor wacht hij op een mail. Daarnaast beklaagt Blom zich over het feit dat dat Wesley achter hem aan zit.

  Voorwaardelijke straf met voorwaarden

  Aan de voorwaardelijke straf van Blom zitten voorwaarden, zo legt advocaat Nicolette Heijkant ons uit. Hij mag geen strafbare feiten begaan, maar moet zich ook laten behandelen en dient zich bijvoorbeeld te melden bij de reclassering. Hij moet verantwoording afleggen over zijn financiën en ze betwijfelt of hij dat kan. 

  Ze adviseert nieuwe gedupeerden aangifte te doen. Bij voorkeur zo compleet mogelijk met de melding dat ze te maken hebben met een notoire oplichter. Er zal dan naar zijn oude straf worden gekeken, en voor aangiften van nieuwe gedupeerden zal een nieuwe zaak geopend worden, als hij vervolgd wordt. 

 • Ook interessant