Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Op zoek naar werk? Oplichters plaatsen nep-vacatures op sociale media om identiteitsfraude te kunnen plegen

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Online wordt er veel werk aangeboden, en dus ook op sociale media. Niet iedereen vermoedt dat achter die vacatures ook oplichters schuil kunnen gaan. Als je dan toch een slechte 'werkgever' treft, zijn de gevolgen vaak niet meer te overzien. Nienke kan hier helaas over meepraten. Zij reageerde op een oproep op Instagram van het account 'Socialmediapromotors', waarin ze iemand zochten die zes dagen per week, drie uurtjes per dag de socials van bedrijven kon bijhouden. Opbrengsten: 1800 euro bruto per maand. Dit past perfect bij de situatie waarin Nienke zit. Tot de spreekwoordelijke aap uit de mouw komt en duidelijk wordt wat er in werkelijkheid achter zit...

  Video komt spoedig weer online

  Deze reportage verschijnt spoedig weer online, excuses voor het ongemak.

  Nienke reageert op de oproep en het bedrijf komt professioneel op haar over. Per sms ontvangt ze bovendien instructies van het UWV met betrekking tot diverse zaken, zoals welke documenten ze moet opsturen. Dat gaat om een kopie van haar identiteitsbewijs, een aantal bankafschriften én de belastingaangifte van 2019.

  Zonder twijfels verstrekt Nienke de benodigde papieren. Als ze een paar dagen later een online inwerksessie moet volgen, komt er niemand van het bedrijf online. Als ze vervolgens ziet dat ook de website van het bedrijf offline is, slaan direct de twijfels toe. 

  Bankrekeningen geopend en telefoonabonnementen afgesloten

  Ze blokkeert direct haar paspoort bij de gemeente en gaat op onderzoek uit. De dagen die volgen blijkt dat er op haar naam – en dus met haar gegevens – volop is gefraudeerd.

  Zo is er een telefoonabonnement afgesloten en zijn er verschillende bankrekeningen geopend. Niet alleen bij Nederlandse banken, maar ook bij een bank in Litouwen. Aan één van die rekeningen is ook een lening gekoppeld. Het geld is overgemaakt naar een rekening die op haar naam staat, maar waar Nienke tot dat moment geen weet van had. Het geld is gepind bij een geldautomaat in Purmerend.

  Onderzoek gestaakt 

  Met de gegevens die ze zelf heeft weten te achterhalen, doet Nienke aangifte. De politie zal een onderzoek instellen. Maar als ze later nog eens informeert naar de huidige status, hoort ze dat het onderzoek al gestaakt is. Nienke is teleurgesteld in de werkwijze van het korps. 

  Ze meldt zich bij de redactie van Opgelicht?!. Wij gaan wel met haar informatie aan de slag in de hoop het politieonderzoek te heropenen. We achterhalen nog een aantal adressen in Purmerend die een link zouden kunnen hebben met de daders achter deze fraude. 

  Nienke heeft zelf gelukkig het telefoonabonnement al van haar naam af kunnen halen. Ook hoeft ze niet op te draaien voor de rekening en de geleverde smartphone die dus niet betaald gaat worden. 

  Adres leidt naar een drugspand, ruit gesneuveld

  We bellen met Nienke aan bij het adres wat het meest voorkomt in ons onderzoek. Dit adres is bijvoorbeeld gebruikt voor bankrekeningen.

  Bij aankomst zien we meteen dat er vrij recent een ruit is gesneuveld. De scherven liggen immers nog achter de voordeur. De bewoonster vertelt dat ze in het verleden een jongen heeft geholpen aan onderdak, en dat hij mogelijk iets met de zaak te maken kan hebben. Maar zeker weten doet ze het niet.

  In de buurt staat het adres overigens niet positief bekend. Het wordt door buurtbewoners omschreven als een drugspand. Er vinden in ieder geval geen zuivere praktijken plaats, dus de identiteitsfraude waar Nienke slachtoffer van werd, verbaast menig buurtbewoner niet. 

  Zelfde naam meermaals genoemd

  Tijdens de zoektocht valt meerdere malen dezelfde naam als mogelijke betrokkene in deze fraude. Met al onze bevindingen stappen we met Nienke het politiebureau van Purmerend binnen. Daar doet Nienke een aanvullende aangifte, en als ze de naam van deze mogelijk betrokkene noemt, is dat geen onbekende van de politie. 

  Een ander spoor in ons onderzoek wijst naar Quentin S. Deze jongeman heeft geld dat afkomstig was van één van Nienkes rekeningen ontvangen op zijn rekening. Als we hem spreken, bekent hij na verloop van tijd gepind te hebben op verzoek van iemand anders.

  Quentin beweert financieel aan banden te liggen, en wil wat extra’s verdienen naast het weekgeld wat hij ontvangt. Hij noemt de naam van degene in wiens opdracht hij dit uitvoerde. Ook deze naam geven we door aan de politie. Tot nu toe heeft de politie nog geen vorderingen gemaakt in het onderzoek naar de identiteitsfraude waar Nienke slachtoffer van werd, dit tot grote teleurstelling van Nienke zelf.

  De politie laat ons weten wel aandacht voor de zaak te hebben.

  Trap niet in nepvacatures

  Zie jij online een leuke vacature? Zoek dan eerst uit of je met een bonafide bedrijf te maken hebt. Stuur nooit zomaar al je persoonlijke gegevens naar iemand die je niet hebt ontmoet: de gevolgen van identiteitsfraude kunnen namelijk heel groot zijn.

  Is het je toch overkomen? Doe dan gelijk aangifte. Blokkeer bij de gemeente je identiteitspapieren die je afgestaan hebt, en vraag nieuwe aan. Maak ook melding bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude. Zij kunnen je verder op weg helpen. Meer informatie staat op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

 • Ook interessant