Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Onveilige motorfiets met verborgen schadehistorie onterecht goedgekeurd: fout van de verkoper of van de RDW?

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Christine bezoekt al jaren motorevenementen. Maar altijd met de auto. Tot ze begin dit jaar eindelijk haar motorrijbewijs haalt. Ook maakt ze meteen haar droom waar. Ze koopt een motorfiets van Harley-Davidson. Maar deze motorfiets blijkt een verborgen schadehistorie te hebben en had vanwege meerdere gebreken eigenlijk nooit de weg op gemogen. Hoe kan dat? En ligt de fout bij de verkoper, of bij de RDW?

  Christine heeft besloten om haar motorfiets niet bij een particuliere verkoper te kopen, maar bij een door de RDW erkende handelaar. De verkoper is Danny van HDDL Motors. Als ze tot een akkoord komen, biedt Danny de motor aan bij de RDW.

  Hij gaat ervan uit dat de motor daar gekeurd wordt. In werkelijkheid is het slechts een administratieve handeling. Want de motor heeft al een kenteken gehad in Polen, en dat is een land binnen de Europese Unie. Van een technische keuring is in het normale invoertraject bij de RDW geen sprake.

  Onderuit

  Zo trots als een pauw rijdt Christine haar eerste kilometers. Maar veel zullen het er niet worden. Als haar vriend op de motor stapt, komt hij niet verder dan de eerste rotonde. Totaal onverwacht gaat hij onderuit. Hoewel hij ruim dertig jaar ervaring heeft, kan hij niet verklaren wat er precies is gebeurd.

  Door de val komt aan het licht dat er van alles niet klopt aan de motor. Roestvorming, bedenkelijke elektronica en de benzinetank blijkt geplamuurd te zijn. Er ontstaat het vermoeden dat de motor eerder betrokken is geweest bij een ongeluk. Ook valt op dat het chassisnummer zoals deze in de motor staat, nooit is gefabriceerd door Harley-Davidson.

  Deze motor heeft waarschijnlijk een gruwelijke klapper meegemaakt Motordeskundige Erik van Lent

  Motordeskundige Erik van Lent neemt voor onze camera de motor uitvoerig onder de loep. Hij is stellig in zijn oordeel: 'Deze motor heeft waarschijnlijk een gruwelijke klapper meegemaakt.' 

  Als hij de stand van de wielen opmeet, blijken deze niet in lijn te staan en het frame is zichtbaar krom. Volgens Erik is dit de reden van het ongeluk van de vriend van Christine. 'Het is een onvoorspelbare motorfiets.'

  RDW

  De motor blijkt levensgevaarlijk. We leggen de bevindingen voor aan de RDW. Zij constateren op basis van hun dossier dat er inderdaad iets vreemds aan de hand is. De keuringsdienst is bereid de motor grondig te onderzoeken. Dit met behulp van de politie.

  De conclusie liegt er niet om: de motor krijgt een rijverbod. Het frame is in een dusdanig slechte staat dat deze onveilig is voor de openbare weg. Het frame wordt dan ook verzegeld. Ook constateert de politie dat er inderdaad is gefraudeerd met het chassisnummer.

  HDDL

  Christine is gek genoeg blij met de herziening van de RDW. Nu kan ze terug naar de verkoper. Ze heeft immers recht op het terugdraaien van de koop. In eerste instantie is verkoper en eigenaar Danny niet bereid tot het terugnemen van het opgelapte wrak. Hij weet dan nog niet het hele verhaal van het gepleegde onderzoek.

  Als hij dit hoort, is hij bereid om tot een overeenkomst met Christine te komen. De koop wordt teruggedraaid. 

  Voor onze camera vertelt Danny dat hij compleet overdonderd is door het hele verhaal. Hij heeft de motor naar eer en geweten verkocht. Een technische achtergrond heeft hij niet en hij pleegt zelf ook geen onderhoud.

  Danny is van mening dat het feit dat de RDW een kentekenplaat heeft afgegeven voor de motor, dat de motor geschikt is voor de openbare weg. Hij hoopt dan ook op een stukje tegemoetkoming van de rijksdienst.

  Compensatie

  Met dit standpunt van Danny in het achterhoofd gaat Opgelicht?! verhaal halen bij de RDW. Hier is het antwoord simpel en duidelijk. Van een verkoper mag je verwachten dat hij weet wat hij verkoopt. 

  Maar de RDW trekt wel het boetekleed aan. De motor had er nooit tussendoor mogen glippen. De RDW zegt toe wel bereid te zijn tot het compenseren van de door Christine gemaakte kosten.

  Conclusie: Danny en de RDW zijn coulant geweest, maar het blijft saillant dat zo'n gevaarlijk bouwpakket gewoon de weg op kan terwijl iedereen zich aan de regels zegt te houden. Een hiaat in de wet, zou je zeggen. 

 • Ook interessant