Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Online identiteitsfraude

  Een identiteit is snel gestolen, met name op het internet. Identiteitsfraude heeft vele verschijningsvormen. Soms kan je niet voorkomen dat je gegevens misbruikt worden door internetcriminelen. En als je er achter komt is het al te laat. Met andere woorden, je hebt dan geen idee dat je eigenlijk met iemand anders te maken hebt.

  Shovel

  Op Marktplaats staat een paar maanden geleden een hele mooie advertentie van een watersportbedrijf dat een shovel aanbiedt. De advertentie komt op een zondag online en het ziet er allemaal goed uit. Enkele mensen reageren op de advertentie en krijgen telefonisch de verkoper te pakken. Gelukkig is de shovel nog beschikbaar en er wordt een afspraak gemaakt om een paar dagen later te leveren. De kopers zijn verheugd dat ze een koopje te pakken hebben. Een half uur later gaat de telefoon. De verkoper meldt dat er op dit moment een chauffeur in de buurt is die vandaag nog de shovel kan leveren. Dat klinkt fantastisch. Maar het geld moet wel direct overgemaakt worden. De verkoper stuurt een nota met alle bedrijfsgegevens erop. De koper checkt alles en het lijkt allemaal te kloppen. Ze maken het geld over en melden dit telefonisch aan de verkoper.  Deze geeft aan dat ze onderweg zijn. Maar na dit telefoontje blijkt het stil, doodstil. En na een paar uur gaan ze toch twijfelen aan het verhaal van de koper. Maar omdat het zondag is, is er op de vaste lijn van het watersportbedrijf niemand te bereiken. Als de koper de volgende dag belt, worden hun vermoedens waarheid. De gegevens van het watersportbedrijf zijn misbruikt, zonder dat ze het wisten. De fraudeur heeft de buit binnen. Een vervelende kwestie.  

  In bovenstaand verhaal hebben de internetcriminelen de identiteit van een bedrijf gestolen. Maar het kan ook zijn dat ze misbruik maken van de identiteit van een bekend persoon om zo vertrouwen te wekken. En dat was bijna gelukt. 

  Kardinaal

  Marianne werd ook bijna slachtoffer van ID-fraude. Maar bij haar zijn niet haar eigen gegevens misbruikt, maar doet een persoon zich voor als iemand anders. Als een Afrikaanse kardinaal nog wel. Marianne is actief op Facebook en ze krijgt een vriendschapsverzoek van Kardinaal Peter Turkson, president van de raad van vrede en veiligheid bij het Vaticaan. Marianne heeft een paar jaar geleden, naar aanleiding van de dood van haar man, een boek geschreven. Het boek 'Doorheen het leven, doorheen de dood' heeft ze ook in 2013 aan de Paus aangeboden. Dus de link tussen Paus en Kardinaal is voor haar snel gelegd. Marianne krijgt het verzoek om naar een congres in Rome te komen om daar voor een internationale delegatie een speech te houden. Ze vind het een hele eer, vooral tegenover haar overleden man en al snel besluit ze ervoor te gaan. Ze hebben via Facebook over en weer contact. Niet alleen over het congres en dat schept vertrouwen bij Marianne. Kardinaal Turkson is van plan alles voor haar te betalen. Ze moet alleen wel zelf een bijdrage van 400 euro betalen voor de deelname aan het congres. De Kardinaal vraagt of ze via een grenswisselkantoor 400 euro wil over maken op de rekening van Ovie Turkson in Nigeria. Marianne vindt dit wel vreemd, want Kardinaal Turkson komt niet uit Nigeria maar uit Ghana. Als Marianne bij het grenswisselkantoor arriveert is deze gesloten. Een geluk bij een ongeluk, want haar vriend vertrouwt het toch allemaal niet. Voor de zekerheid stuurt ze haar correspondentie met Turkson naar een Nederlandse bisschop. Deze stelt vast dat het om fraude gaat. Een kardinaal zal namelijk nooit vragen om een bedrag aan hem zelf over te maken. 

  Bovenstaande verhalen geven wederom aan dat het altijd oppassen is op het internet. En het principe blijft gelden: lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dat het ook. 

  Gerelateerd

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant