Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Onderzoeken naar sextortion leiden tot ruim dertig aanhoudingen

  arrow-right-circle Bekijk complete uitzending

  Agenten van de politie-eenheid Den Haag hebben gisterochtend en vanmorgen in totaal zeven verdachten aangehouden in verband met twee lopende onderzoeken naar sextortion, oftewel afpersing door te dreigen om seksueel getint beeldmateriaal te verspreiden. Allen worden ervan verdacht tientallen mannen te hebben afgeperst die online naaktfoto’s hadden gedeeld. In één van deze onderzoeken hielden agenten de afgelopen maanden al 25 verdachten aan die verdacht worden van medeplichtigheid aan de afpersing. Zij stelden hun bankrekening ter beschikking aan de nu aangehouden hoofdverdachten.

  Hoewel de twee onderzoeken volledig los van elkaar staan, was de werkwijze van de twee dadergroepen vrijwel identiek. In alle gevallen waren de uitsluitend mannelijke slachtoffers via een datingsite in contact gekomen met iemand waarvan zij veronderstelden dat het een vrouw betrof. Enige tijd na de totstandkoming van het contact namen de gesprekken een intiemere wendign en verstuurden de mannen een naaktfoto van zichzelf naar hun toekomstige date.

  Dreiging met verspreiden naaktfoto's

  Het kwam echter nooit tot een daadwerkelijk afspraakje. Nog voordat een eventuele ontmoeting zou plaatsvinden, werden de slachtoffers via WhatsApp benaderd door iemand die geld van ze eiste. Daarbij werd gedreigd om de naaktfoto's te verspreiden onder vrienden en familie indien men niet met geld over de brug kwam. Om te voorkomen dat het beeldmateriaal uit zou lekken, maakten vele slachtoffers daadwerkelijk geld over. De schadeposten variëren van enkele honderden tot tienduizenden euro's.

  In onze uitzending van 10 september besteedden we aandacht aan afpersing via Instagram. We hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet. Ook kun je het fragment terugkijken. Volg daarvoor onderstaande link.

  Cybertip: afpersing via Instagram

  Onderzoek door de recherche Delft

  Eén onderzoek werd uitgevoerd door de districtsrecherche Westland-Delft. In het kader van dit onderzoek zijn vanmorgen vijf hoofdverdachten aangehouden. De mannen, zijn allen tussen de 19 en de 22 jaar oud. Vier zijn afkomstig uit Delft, een vijfde verdachte komt uit 's-Gravenzande.

  Het vijftal wordt ervan verdacht minstens vijftig mannen te hebben afgeperst. Via sociale media verdiepten ze zich in de achtergrond van hun slachtoffers met als doel om concrete persoonlijke informatie omtrent werkgevers en gezinsleden mee te kunnen nemen in hun dreigementen. Op deze manier wisten zij tienduizenden euro's buit te maken. In dit onderzoek maakten slachtoffers tussen de € 1.500,- en € 30.000,- over om verspreiding van het beeldmateriaal te voorkomen. Het betreft slachtoffers uit het hele land. Het rechercheteam sluit meerdere aanhoudingen niet uit

  Onderzoek door de recherche Zoetermeer

  In dit onderzoek zijn gisterochtend een 25-jarige Zoetermeerder en een 19-jarige Delftenaar aangehouden door de districtsrecherche Zoetermeer/Leidschendam-Voorburg. Dit tweetal wordt ervan verdacht minstens vijftien mannen te hebben afgeperst. De werkwijze van dit duo is identiek aan dat van het reeds genoemde vijftal hierboven, al maakten zij over het algemeen kleinere sommen geld buit: hier gaat het gemiddeld om € 900,-. Ook voor dit onderzoek geldt dat het rechercheteam onverminderd doorgaat met het onderzoek en verdere aanhoudingen niet worden uitgesloten.

  Katvangers werden gebruikt als dekmantel

  In beide onderzoeken lieten de daders hun slachtoffers het geld overmaken op een 'tussenrekening' van zogenaamde katvangers. Voor het onderzoek in Zoetermeer geldt dat één van deze katvangers is aangehouden. Voor het onderzoek dat door het rechercheteam te Delft is uitgevoerd, geldt dat er inmiddels 25 geldezels zijn aangehouden. De motieven van deze betrokkenen lopen uiteen: een deel stelde hun rekening vrijwillig beschikbaar om een extraatje te verdienen, maar anderen werden daartoe gedwongen. Geweld werd daarbij overigens niet geschuwd.

  Vermoedelijk veel meer slachtoffers

  De zaken kwamen aan het rollen nadat gedupeerden aangifte hebben gedaan. Dankzij de rekeningnummers die de slachtoffers doorgaven, wist de recherche meer gedupeerden te achterhaalden. Op basis van recente overboekingen wist de recherche telefoonnummers te achterhalen en besloten ze de slachtoffers te bellen met de vraag hoe de vork in de steel zit. Op deze wijze zijn ruim honderd slachtoffers benaderd, waarvan ruwweg de helft alsnog besloot om aangifte te doen. Gedupeerden die géén aangifte deden, gaven als reden op dat ze bang waren dat hun werkgevers of familieleden er alsnog achter zouden komen. 

  Wat is sextortion precies?

  Sextortion is afpersing met seksueel getinte foto's of video's van het slachtoffer. In dit onderzoek betrof het naaktfoto’s of -video’s van het slachtoffer. Maar de term 'sextortion' behelst meer dan dat: het kan bijvoorbeeld ook gaan om webcambeelden van iemand die zo worden gemonteerd dat het lijkt alsof het slachtoffer seks heeft met bijvoorbeeld een minderjarige. De afpersers willen vaak geld, of juist nog meer pikante beelden.

  Ben jij slachtoffer van sextortion?  

  Is dit jou overkomen? Dreigt iemand om naaktfoto's of ander suggestief en seksueel getint beeldmateriaal van jou te verspreiden onder familieleden, klasgenoten of collega's? Ga vooral niet in op deze bedreigingen. Doe je wat er wordt gevraagd, dan geef je de afperser ruimte om de chantagepraktijken voort te zetten. Het is evenmin gegarandeerd dat de afpersing stopt als je eenmaal toegeeft, integendeel: vaak is dat juist de opmaat om aanvullende geldbedragen te vragen of om meer beeldmateriaal te delen. De politie raadt aan om te allen tijde aangifte te doen van sextortion. Voor tips verwijst de politie naar vraaghetdepolitie.nl en helpwanted.nl.

  Bijschrift afbeelding: het getoonde beeld staat los van de politie-actie van vanmorgen

 • Ook interessant