Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Onbetrouwbare ongediertebestrijders: trap er niet in!

  Onbetrouwbare ongediertebestrijders: trap er niet in!

  De redactie van Opgelicht?! krijgt niet alleen regelmatig meldingen over onbetrouwbare slotenmakers en loodgieters, ook krijgen we steeds vaker meldingen over malafide ongediertebestrijders. Deze ongediertebestrijders verschijnen hoog in de zoekresultaten van Google met professioneel ogende websites. Maar je kunt ze beter mijden. Ze leveren gevaarlijk prutswerk, vragen torenhoge prijzen en zetten gedupeerden onder druk om de facturen direct te betalen.

  Als Arjan muizen in zijn huis ziet lopen, besluit hij een ongediertebestrijdingsbedrijf in te schakelen. Via Google komt hij bij de website SOS Ongediertebestrijding terecht. Arjan belt het telefoonnummer en maakt een afspraak. Op het afgesproken tijdstip staan er twee mannen voor de deur. Ze lopen een rondje in het huis en strooien her en der wat losse korrels muizengif, waaronder in de kinderkamer van hun zoontje.

  Torenhoge rekening, geen nazorg

  Dan volgt alleen nog de rekening. Het begint met een starttarief van € 175,- en € 75,- voorrijkosten, maar de kosten voor de blauwe gifkorrels en de btw komen hier nog bovenop. Het eindbedrag is maar liefst € 665,50, maar dan wel met een jaar garantie, zo luidt de toezegging.

  De vrouw van Arjan is alleen thuis met haar zoontje en blijkt het geld direct te moeten betalen. Zij belt in lichte paniek met Arjan, die het geld besluit over te maken. Het muizenprobleem blijkt bij Arjan helaas niet te zijn verholpen, maar ook van de beloofde nazorg komt niets terecht: SOS Ongediertebestrijding geeft sindsdien geen gehoor. Uiteindelijk schakelt Arjan een andere ongediertebestrijder in om het probleem op de lossen.

  SOS Ongediertebestrijding

  Ook Shila heeft last van muizen. Ze belt met SOS Ongediertebestrijding en informeert naar de kosten. Haar wordt verteld dat ze eerst kosteloos langskomen en dan pas een offerte opmaken. Ze kunnen op zondag langskomen en dit komt Shila eigenlijk wel goed uit.

  Als de jongen arriveert, blijkt dat hij eigenlijk gelijk de behandeling kan starten. Hij strooit gelijk wat rode gifkorrels, onder andere in het keukenkastje. Shila is verbaasd over de gangvan zaken en spreekt de jongen hierop aan. Als Shila de factuur te zien krijgt, blijkt dat ze een zondagstoeslag van maar liefst 100% moet betalen. Dit accepteert ze niet en de jongen geeft al snel een korting.

  Deze korting stelt echter weinig voor, want alsnog moet Shila € 498,94 betalen. Ze moet het bedrag bovendien direct overmaken, waar de jongen bij staat. Ook Shila probeert SOS Ongediertebestrijding nog een paar keer te bellen, maar na één keer afgewimpeld te zijn, wordt er vervolgens nooit meer opgenomen. Haar nummer lijkt geblokkeerd.

  Website van SOS Ongediertebestrijding

  Websites van SOS Ongediertebestrijding en 112 Ongediertebestrijding

  De website sos-ongediertebestrijding.nl hangt van leugens aan elkaar. De bedrijven zijn niet erkend en de foto's van het ongediertebestrijdingsteam zijn gejat van een Engelse sportwebsite. Ook de lovende 5-sterren recensies zijn overduidelijk nep en hangen aan elkaar van gestolen foto’s en verzonnen teksten.

  Ook is er de website 112ongediertebestrijding.nl Deze website heeft exact dezelfde opmaak als die van SOS Ongediertebestrijding. Hier zitten dezelfde oplichters achter.

  Verborgen camera-actie

  Om te kijken hoe de ongediertebestrijders te werk gaan, neemt Opgelicht?! de proef op de som. We huren een huis in Amstelveen en hangen dit huis vol met verborgen camera's. Om de ongediertebestrijder te laten geloven dat de bewoners last hebben van muizen, strooien we muizenkeutels in het keukenkastje en onder de boekenkast. Ook doen we net alsof er een kat en een baby in het huis wonen.

  Bij binnenkomst inspecteert de ongediertebestrijder, die zich Younes noemt, de woning. Het valt ons gelijk op dat dit een wel erg korte inspectie is. Hij loopt een klein rondje en trekt wat plinten onder de keukenkastjes los om eronder te kijken. Hij zegt dat er muizenkeutels onder de keuken liggen, maar daar hebben we geen keutels neergelegd, dus dit klopt niet.

  Muizengif gevaarlijk voor de baby? Neem wat vitamine K1

  De jongen zegt dat hij muizengif gaat strooien. Op de vraag of dit niet gevaarlijk is voor de kat en de baby antwoord de jongen: 'Als je je een beetje duizelig gaat voelen, dan moet je vitamine K1 innemen'. Bij een vergiftiging moet je echter meteen de huisarts of 112 bellen. Younes geeft dus een gevaarlijk medisch advies bij een vergiftiging.

  Na zijn 'inspectie' maakt Younes gelijk een factuur op die ter plekke ondertekend moet worden. De totale kosten zullen € 350,- zijn. De ongediertebestrijder gaat aan de slag en denkt dat hij ongeveer dertig minuten bezig zal zijn. Hij zet een masker op en strooit losse gifkorrels onder de keuken, onder de boekenkast en in de tuin. Iets meer dan acht minuten later is de jongen echter alweer klaar en kan hij € 350,- cashen.

  Younes kiest het hazenpad bij de confrontatie

  Het is hoog tijd om de jongen aan te spreken. Maar als onze verslaggever de woonkamer instapt, heeft de jongen vrij snel door dat er iets niet klopt. Hij pakt zijn spullen, trekt zijn jas over zijn hoofd en vertrekt. Er komt geen verklaring.

  Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD)

  Als we onze verborgen camera-beelden aan directeur Bastiaan Meerburg van het KAD laten zien, schrikt hij. Dit is volgens hem namelijk absoluut niet de werkwijze van gecertificeerde bedrijven. Het eerste wat gedaan moet worden om de komst van muizen tegen te gaan, is te zorgen dat zij de woning of het bedrijf niet binnen kunnen komen. Daartoe dienen gaten en kieren in muren, bij deuren en ramen te worden dichtgemaakt. Ventilatieopeningen kunnen worden voorzien van zogenaamde muizenroosters en voedsel en afval dienen zoveel mogelijk onbereikbaar teworden opgeborgen.

  Bastiaan legt uit dat gif vaak pas als laatste redmiddel ingezet wordt en nooit los in de ruimte gestrooid mag worden. Gif moet altijd in de daarvoor bedoelde voerkistjes geplaatst worden, zodat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen komen.

  Bastiaan vertelt ook dat plaagdierbeheersers in het bezit moeten zijn van een vakbewaamheidsbewijs. Dit is een bewijs dat de ongediertebestrijder een opleiding heeft gevolgd en daardoor plaagdieren mag bestrijden. Wanneer we Younes, de ongediertebestrijder die wij inhuurden, ernaar vragen, kan hij geen vakbekwaamheidsbewijs tonen. 'Rot op', is zijn antwoord.

  24/7 Dienst B.V.

  Opgelicht?! ontvangt dus meerdere klachten van mensen die last hebben van muizen, bedwantsen of motten. Al deze mensen komen via Google bij SOS Ongediertebestrijding terecht, maar ze hebben nog een paar dingen gemeen. Naast Younes, worden ook de namen Milan en Samir genoemd door onze gedupeerden.

  En wat blijkt nog meer? Alle gedupeerden moeten het geld overmaken naar één bedrijf, 24/7 Dienst B.V. Als we onderzoek doen naar 24/7 Dienst B.V. komen we uit bij eigenaar Daryl B. We starten een zoektocht naar hem en vinden een paar adressen waar hij eventueel te vinden kan zijn. Op één van deze adressen treffen we zijn vader, maar Daryl is in geen velden of wegen te bekennen.

  Waar moet je op letten als je een ongediertebestrijder inschakelt?

  Waar moet je op letten als je een ongediertebestrijdingsbedrijf gaat inschakelen?

  • Vraag in je omgeving of iemand een goede ongediertebestrijder weet. Kijk via Google of je klachten over het bedrijf kunt vinden;
  • Via de website www.kpmb.nl kun je checken of een bedrijf gecertificeerd is;
  • Ook niet-gecertificeerde bedrijven kunnen bonafide zijn. Vraag wel altijd naar het vakbekwaamheidsbewijs van de ongediertebestrijder. Deze moet hij/zij kunnen tonen;
  • Ga alleen in zee met bedrijven die in het eerste telefoongesprek al een duidelijke prijsindicatie geven;
  • Bespreek van tevoren de werkwijze en alle kosten. Willen zij die informatie niet geven, of is deze informatie een beetje onduidelijk? Ga dan door naar een ander bedrijf.

  Wat moet je doen als je gedupeerd bent?

  Doe aangifte bij de politie en neem contact met ons op via ons contactformulier.

 • Ook interessant