Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nieuwe oplichtingstruc door nep-elektriciens: een rekening van duizenden euro's, maar geen reparatie

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  We kennen het van malafide rioolontstoppers, ongediertebestrijders, slotenmakers en wespenverdelgers: klusjesmannen die je via gesponsorde advertenties en 085-nummers vindt via Google. Maar met welk bedrijf je vervolgens precies in zee gaat, wordt door de schimmige constructie nooit helemaal helder. Ook wordt er vooraf zelden duidelijkheid verschaft over de kosten, en dat is niet zonder reden: deze oplichters rekenen namelijk rustig duizenden euro's voor waardeloos prutswerk. En wat blijkt? Sinds enige tijd verleggen deze oplichters hun werkveld naar dat van de elektriciens. Hoe zit dat precies, en waar moet je op letten?

  Flinke paniek. De stroom klapt eruit, uiteraard nét op een moment dat het héél slecht uitkomt, zoals in de avond of in het weekend. Veel bedrijven zijn dicht en niet of nauwelijks meer te bereiken, en omdat stroom in zekere zin natuurlijk een eerste levensbehoefte is, schiet je in de stress. Wat nu?

  Het ligt voor de hand om dan naar je telefoon te grijpen en even te googelen op de combinatie 'elektricien' plus je woonplaats. En dan biedt Google uitkomst: in een handomdraai verschijnen de spoeddiensten met een 24-uurs bereikbaarheid op je scherm. Even contact opnemen met één van deze bedrijven en je problemen behoren spoedig tot het verleden. Toch?

  Torenhoge rekeningen en intimiderende tactieken

  Nou, dat blijkt in de praktijk vies tegen te vallen. Sinds kort krijgt Opgelicht?! veel klachten van mensen die op deze manier een elektricien inschakelden en binnen de kortste keren met een rekening van duizenden euro's werden opgezadeld. En weiger je te betalen? Dan wordt de sfeer al snel onprettig, of zelfs ronduit intimiderend.

  En dat zijn inderdaad tactieken die we kennen van malafide slotenmakers, ontstoppingsmonteurs en ongediertebestrijders. Halverwege augustus schreven we een uitgebreid stuk over deze vorm van oplichting met de nep-elektriciens in de hoofdrol. Dit naar aanleiding van een tweet van een journaliste die viral ging: zij kreeg een rekening van ruim vijfduizend euro gepresenteerd.

  Oplichters hebben zo te zien dus een nieuw werkveld aangeboord om nietsvermoedende consumenten een poot mee uit te draaien. Het probleem is echter niet alleen nieuw, maar ook vrij hardnekkig, zo blijkt ook uit de meldingen die Opgelicht?! de laatste tijd over deze vorm van oplichting ontvangt.

  Reden genoeg om extra op je hoede te zijn als je met spoed een elektricien nodig hebt. Wat je in ieder geval nooit moet doen, is zomaar de eerste de beste elektricien inschakelen die via Google naar boven komt.

  Hoe zit dat? Deze malafide elektriciens manipuleren namelijk de advertenties op Google. Met gekochte nep-kliks verspillen ze als het ware al het advertentietegoed van bona fide adverteerders. Omdat het tegoed van deze adverteerders er op een gegeven moment doorheen is (iedere klik op een gesponsorde link kost de adverteerder immers een bepaald bedrag), verdwijnen legitieme advertenties uit de zoekresultaten en ontstaat er ruimte voor advertentie van malafide ondernemers.

  En hoe deze malafide ondernemers aan het geld komen om royaal advertentieruimte in te kopen, laat zich raden. Dat kloppen ze namelijk doodleuk uit jouw zak door bespottelijke, absurde tarieven te rekenen voor eenvoudige klusjes, bovendien vaak zonder het probleem überhaupt te verhelpen.

  Eerder dit jaar hebben we een reportage gemaakt over dergelijke praktijken. Dat had betrekking op malafide slotenmakers en loodgieters, maar deze elektriciens bedienen zich van exact dezelfde handelswijze.

  Branchevereniging Techniek Nederland: 'Veel beunhazen op de markt'

  De malafide elektriciens zijn branchevereniging Techniek Nederland een doorn in het oog. Voorzitter Doekle Terpstra verafschuwt het aantal beunhazen op de markt. Het is gevaarlijk om een onkundige vakman in je meterkast aan het werk te laten.

  Via Techniek Nederland kun je via de ledenzoeker een erkende vakman bij je in de buurt vinden. Zij voldoen aan alle eisen en hebben de juiste papieren op zak. Alleen zo kun je prijs en kwaliteit blijven waarborgen. De torenhoge bedragen die deze foute klusjesmannen rekenen zijn absurd. De ledenzoeker van Techniek Nederland vind je hier.

  Waar moet je op letten bij het inschakelen van een elektricien?

  Er zijn een paar zaken waar je op kunt letten. Het biedt allemaal geen volledige garantie, maar maakt de kans dat jij wordt opgelicht een stuk kleiner.

  • Controleer of er een bezoekadres of vestigingsadres op de website staat;
  • Controleer of er een KvK-nummer op de website staat: dat is verplicht. Geen KvK-nummer te vinden? Dat is een slecht teken;
  • Controleer hoe oud de website is (voor domeinnamen eindigend op .nl kun je terecht bij SIDN). Pas kort online? Dat kan verdacht zijn;
  • Zoek naar beoordelingen en ervaringen op onafhankelijke recensieplatformen en fora. Vaak zijn reviews op de website zelf gewoon verzonnen;
  • Controleer of eventuele keurmerken kloppen: is het bedrijf écht aangesloten bij een keurmerk of brancheorganisatie?;
  • Raadpleeg je eigen netwerk voor betrouwbare klussers en sla deze nummers vast op in je telefoon voor spoedgevallen;
  • Maak vooraf duidelijke afspraken over de prijs. Wordt daar ontwijkend op gereageerd of vaag over gedaan? Wees op je hoede!
 • Ook interessant