Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nep-Woonplus dupeert woningzoekenden

  De krapte op de huizenmarkt geeft kwaadwillenden legio mogelijkheden om mensen geld af te troggelen. Woningzoekenden die een advertentie zetten op bijvoorbeeld Marktplaats kunnen hun geluk niet op wanneer ze worden gebeld door woningcorporatie Woonplus.

  Je hebt dringend een woning nodig, omdat je anders op straat komt te staan. Omdat de nood zo hoog is zet je op internet een advertentie met de vraag of iemand misschien een woning voor je heeft. De vreugde is dan ook groot wanneer je bericht krijgt van een woningbouwvereniging dat zij wel een woning voor je kunnen regelen.

  Dit overkwam zowel Lidia als Kristina en nog velen met hen. Na het plaatsen van hun advertentie worden ze benaderd door een corporatie die zich Woonplus noemt.

  'Veel geluk gehad'

  De woningbouwvereniging geeft in gesprekken aan dat je als woningzoekende heel veel geluk hebt. Je bent geselecteerd uit meerdere kandidaten en kan heel snel een woning krijgen. Je krijgt zelfs een paspoort toegestuurd van een werknemer van Woonplus, genaamd Remke van Wijk. Het lijkt allemaal betrouwbaar en je enthousiasme groeit. Natuurlijk wil je deze woning en je bent bereid er alles voor te doen. Als je dan wordt gevraagd te betalen zonder dat je de woning gezien hebt, dan doe je dat. Eerst moet je urgentiekosten overmaken, daarna de borg en elke keer worden er nieuwe kosten bij verzonnen. Totdat je aangeeft dat je nu echt de woning wilt zien en dat je tot die tijd geen cent meer gaat betalen. Dan houdt de correspondentie op en ben je duizenden euro’s kwijt.

  Misbruik van namen

  Bij Opgelicht?! kwamen meerdere berichten binnen van mensen die op deze manier werden misleid. De redactie ging ermee aan de slag en nam contact op met woningcorporatie Woonplus in Schiedam. Zij gaven aan dat hun naam misbruikt werd en dat bij het bedrijf ook andere slachtoffers bekend waren. Daarnaast ging Opgelicht?! achter Remke van Wijk aan. Ook zijn naam blijkt te zijn misbruikt. Remke had zelf tijdens een zoektocht naar een woning een kopie van zijn identiteitsbewijs opgestuurd naar de nep-Woonplus. Ook hij is geld kwijtgeraakt.

  Bankrekeningen

  Opgelicht?! volgde het spoor van de bankrekeningen waar geld naartoe was overgemaakt en kwam uit in Marokko. Een correspondent bezocht een adres dat naar voren kwam, maar hier was niets te vinden. Ook op een ander adres in Nederland vingen we bot.

  Ben jij ook benadeeld of heb je meer informatie?

  Opgelicht?! is op dit moment dus nog steeds op zoek naar de daders en heeft hierover ook contact met de politie. We willen iedereen vragen die iets weet om dit aan ons te melden en wanneer je ook benadeeld bent om aangifte te doen bij de politie.

 • Ook interessant