Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nep-modellenscout Dogukan Bilen gaat na eerdere confrontatie nog steeds in de fout

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  James Bileno is scout voor een Engels modellenbureau en benadert vrouwen via internet. Voor een paar honderd euro maakt hij je professioneel model. Als je denkt 'Hé, maar dat verhaal ken ik, en dat gezicht ook', dan kan dat zeer goed kloppen! Want wil het geval? Oplichter Dogukan Bilen is weer actief. Met een nieuw Instagramaccount en een nieuw telefoonnummer.

  Een half jaar geleden ontmaskerden wij Bilen al. Hij benaderde in binnen- en buitenland vrouwen via sociale media met prachtige verhalen. Hij zou werken voor gerenommeerde modellenbureaus en meerdere vrouwen konden zich bij hem aanmelden voor een fotodag. Daarvoor moesten ze wel even een paar honderd euro borg betalen, maar die dag verdienden ze dat direct dubbel terug.

  'Moet kunnen beoordelen of modellen geil kunnen doen'

  En het was bovendien een casting voor grote namen als Nike en Hunkemöller. Er lag een mooie toekomst in het verschiet, soms met gegarandeerd inkomen elke maand. Maar hij wilde wel even kennismaken via de webcam. Eén van de modellen nam hem op en plaatste zijn video online met een waarschuwing. We zagen dat hij aangeeft dat hij moet beoordelen of de modellen wel 'horny' kunnen doen, oftewel 'geil'.

  De dames die Dogukan Bilen daadwerkelijk geld hebben overgemaakt, horen erna niets meer over een fotodag. Sommigen worden geblokkeerd. Een ander houdt hij aan het lijntje en haar belooft hij terug te betalen. Dat is ook wat hij belooft als wij hem confronteren. Hij zal elke week wat terugbetalen en wij zullen nooit meer een melding ontvangen. Hij deed het slechts uit verveling en hoorde van iemand dat dit een makkelijke manier was wat te verdienen. 

  Bekijk onze reportage van 8 juni 2021 hieronder nog eens terug:

  Opgelicht?! ontvangt nieuwe meldingen na de eerste reportage

  Een paar maanden na de uitzending van 8 juni komen op de redactie echter wel degelijk nieuwe meldingen binnen. Dit keer stelt hij zich niet voor als 'Milas' of 'Jay', maar als James van Top Model UK. HIj benadert Lonneke via een nieuw Instagramaccount Ja.mes12382 waar te lezen staat dat hij 'Opdrachtgever castingmanager' is.

  Lonneke krijgt het bekende riedeltje te horen, namelijk dat ze borg moet aanbetalen voor een fotodag, maar dat ze dat direct dubbel terug kan verdienen. In eerste instantie is Lonneke enthousiast, ze krijgt namelijk wel vaker aanvragen van bijvoorbeeld fotografen. Maar haar vriend Xander heeft toevallig net wat items van Opgelicht?! zitten kijken op YouTube en herkent het verhaal.

  Hij kijkt dan ook met haar mee als ze gaat webcammen met Dogukan en inderdaad, ze herkennen hem uit onze eerdere reportage. Even later videobelt Xander weer met Dogukan en ditmaal neemt hij zijn telefoon op. Het is inderdaad Dogukan die in beeld verschijnt en direct de verbinding verbreekt.

  Als Xander hem erna confronteert met de uitzending van Opgelicht?! blijft 'James' volhouden dat hij aan het werk is en alweer andere gesprekken in moet.

  'Op zoek naar een masseur', maar wél even webcammen

  Met het nieuwe nummer van Dogukan wordt ook een masseuse in België benaderd. Zij krijgt te horen dat 'James Mata' van Top Model UK haar profiel van de praktijk gezien heeft op Instagram en hij op zoek is naar een masseur voor de modellen op een fotodag.

  Maar ook zij moet eerste even webcammen om te kijken of er wel een klik is met de modellen. Ze krijgt argwaan, vindt het een gek voorstel en dan ook nog bij een masseuse die pas net begonnen is. Ze komt erachter dat ze met Dogukan Bilen te maken heeft. 

  Wie zijn nieuwe nummer door Google trekt, komt erachter dat Bilen zijn heil wel vaker bij een masseuse zoekt. Zo beklaagt iemand zich erover dat Dogukan niet heeft betaald voor de behandeling en noemt een ander dat hij niet komt opdagen.

  Tijd voor een tweede confrontatie

  Opgelicht?! houdt wel woord en gaat langs bij Bilen, die bij zijn ouders verblijft. Hij is niet blij met onze komst. Hij schreeuwt dat Opgelicht?! zijn leven heeft verwoest en dat hij 'door ons' heeft vastgezeten. Ook roept hij dat hij al aan het terugbetalen is, en dat de politie dat weet.

  Er zijn wijven die vrijwillig onder me zijn gaan liggen Dogukan Bilen

  Erna hebben we nog telefonisch contact met Bilen. Hij blijft beweren dat hij niet is doorgegaan met vrouwen benaderen. Hij zegt dat vrouwen valse aangiftes doen om hem zo zwart mogelijk te maken. En het gaat zelfs verder: 'Al die wijven zijn leugenaars' en 'Er zijn wijven die vrijwillig onder me zijn gaan liggen en nu proberen ze me zwart te maken', zegt Dogukan onder meer.

  Hieronder zie je een samenvatting van ons telefoongesprek:

  Politie onderzoekt Dogukan Bilen

  Er loopt bij de politie een onderzoek naar Dogukan Bilen. De dames met wie wij in contact staan, zijn nog niet terugbetaald.

 • Ook interessant