Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nationaal netwerk malafide slotenmakers blootgelegd

  Het is een bekend probleem: slotenmakers die met onduidelijke verhalen en vage toeslagen veel en véél te hoge rekeningen presenteren voor eenvoudig of slecht geleverd werk. Ook Opgelicht?! waarschuwt al jaren voor deze praktijken, maar de verhalen blijven binnenkomen op de redactie. Wanneer wij een aantal klachten onderzoeken, stuiten we op een netwerk van slotenmakers die keer op keer veel te hoge bedragen vragen voor de geleverde goederen en diensten. Spil lijkt het Amsterdamse bedrijf 24/7 Dienst BV, dat gevestigd is in een pover Bijlmerflatje.

  Zo krijgen wij het schrijnende verhaal van een bejaarde man te horen die voor zijn eigen veiligheid de sloten van zijn twee deuren wil laten vervangen. Ook wil de man graag bijzetsloten op beide deuren. Een beetje slotenmaker regelt dat wel, maar deze gedupeerde schakelde helaas de verkeerde slotenmaker in en kreeg een verbijsterend hoge rekening gepresenteerd.

  8.500 euro voor prutswerk

  Na een paar uur werk heeft de slotenmaker de hele boel vervangen. Tegen half twaalf 's avonds zit het werk erop, maar als de oude man dan de rekening gepresenteerd krijgt, zegt de monteur nog doodleuk dat hij niet moet schrikken.

  Het bedrag is in totaal opgelopen tot ruim 8.500 euro. De oude man, volledig in de war en een beetje beduusd vanwege verschillende persoonlijke omstandigheden, laat zich door de slotenmaker overrompelen en betaalt de factuur via internetbankieren. Hij moet zelfs 2.000 euro in de min gaan omdat zijn saldo ontoereikend is. Pas later, als één van zijn kinderen hem vol ongeloof vragen stelt over het bedrag, realiseert de man wat hem is overkomen. Als hij later dan ook nog eens goed naar de sloten kijkt, blijkt het amateuristisch prutswerk te zijn.

  Van slotenmaker tot muizenverdelging, van alle markten thuis

  Het geld van deze bejaarde man en dat van vele andere gedupeerden verdwijnt naar de rekening van 24/7 Dienst BV, en laat dat nou net een bekende zijn van Opgelicht?!.

  Ze handelen ook als ongediertebestrijders onder de namen SOS Ongediertebestrijding en 112 Ongediertebestrijding. In februari van dit jaar toonden wij al aan hoe dit bedrijf de regels van ongediertebestrijding aan zijn laars lapt. Toen strooide een ongediplomeerde verdelger zomaar giftige korrels bij mensen in huis, zonder ook maar enig moment rekening te houden met kinderen en huisdieren. Levengevaarlijk.

  Maar dat is niet alles. Ook de ongediertebestrijders van 24/7 Dienst BV hadden er een handje van om extreme bedragen te vragen voor dit onkundige werk. Dat fragment kun je via onderstaande button terugkijken.

  Onbetrouwbare ongediertebestrijders, trap er niet in!

  Slotenmaker Dijkveldt

  Als het gaat om ervaringen waarbij mensen een paar honderd euro betaalden om hun deur om te laten maken heeft Opgelicht?! een rijk gevuld archief. Zo spraken wij ook met Tiem. Nadat zijn zoon hem belde omdat de sleutel in het slot was afgebroken, ging hij op zoek naar een slotenmaker. Hij kwam binnen de kortste keren uit bij slotenmaker Dijkveldt, simpelweg omdat deze slotenmaker als eerste tevoorschijn kwam in de zoekresultaten. Tiem neemt contact op en niet veel later staat de slotenmaker op de stoep voor de klus.

  Een prijsindicatie kon deze slotenmaker echter niet geven: eerst moest het werk gedaan worden. Met een klein beetje werk weet hij het oplegslot van Tiem te vervangen. Maar toen kwam de spreekwoordelijke aap eens flink uit de mouw: de prijs. Met allerlei toeslagen waar vooraf geen duidelijkheid over werd gegeven én nog eens de btw er bovenop betaalt Tiem uiteindelijk 804 euro voor nog geen half uurtje werk.

  Dit keer ging het geld naar het Rhenense bedrijf Slotenservice op Maat, een onderaannemer van Slotenmaker Dijkveldt dus.

  Slotenhulplijn

  Ook Joke stond perplex toen de slotenmaker haar een totaalbedrag van 970 euro liet aftikken voor een klus van een paar minuten. Joke was naar buiten gelopen met de verkeerde rollator. De rollator met daarin al haar spullen, inclusief huissleutels, stond nog binnen. Nadat zij de Slotenhulplijn had gebeld, stond er al snel een monteur voor haar neus. Na even kort te hebben geprobeerd het slot zo open te krijgen stelde hij voor het hele slot eruit te boren.

  Het idee van Joke om de deur 'open te flipperen' wuifde de monteur weg met het excuus dat hij die spullen niet bij zich had. Door een stukje flexibel plastic tussen de deur en de sponning te schuiven kan een slot eenvoudig en zonder schade worden geopend.

  Joke gaf akkoord voor het vervangen van het slot, en een paar minuten later is de deur open. Maar als de slotenmaker het totaalbedrag voorrekent, schrikt Joke zich kapot. Uitreindelijk rekent ze tóch het bedrag van 970 euro af. Ze houdt echter geen fijn gevoel over aan het bezoek van de slotenmaker en Joke besluit een elektronisch slot te laten plaatsen door haar zoon, dat in geval van nood nu ook op afstand te openen is.

  24/7 Dienst BV en Intermediair Service DB

  Het bedrijf 24/7 Dienst BV uit Amsterdam gaat schuil achter een keur aan slotenmaker-websites. Het bedrijfje staat op naam van Daryl B. Al eerder probeerden wij hem om uitleg te vragen, maar aangezien hij zich schuil houdt bij zijn vader en die niet erg behulpzaam is als het gaat om ons in contact brengen met zijn zoon, hebben wij hem nog altijd niet gesproken. Is Daryl verantwoordelijk voor deze hoge bedragen? Of is hij een katvanger voor een oplichtersbende?

  Ook het bedrijf van zijn oudere broer Miguel B., het op hetzelfde adres gevestigde Intermediair Service DB, is geen onbekende als het gaat om malafide slotenmakerspraktijken. Er zijn ook gedupeerden die veel te hoge facturen van dat bedrijf voorgeschoteld kregen.

  Kenmerkend voor de beide bedrijven is dat er van tevoren geen duidelijke prijsopgave wordt gemaakt, ze uiteindelijk veel te veel geld vragen en ze vaak broddelwerk leveren. De sloten en cilinders zijn vijf tot tien keer duurder dan in de bouwmarkt. Maar dat is niet alles: als je later contact zoekt met het bedrijf voor bijvoorbeeld je garantie zegt het bedrijf je helemaal niet te kennen.

  De bedrijfjes op naam van de gebroeders B.

  Verborgen camera

  De redactie van Opgelicht?! nam de proef op de som. Wij huurden een huis in Weesp en deden alsof we de deur achter ons hadden dichtgetrokken en de sleutels binnen hadden laten liggen. Via Google komen we bij de Slotenhulplijn. Keurig op tijd parkeert de boomlange slotenmaker zijn BMW voor de deur en berekent hij wat het gaat kosten om ons weer binnen te laten: 264 euro. En dat voor een karweitje dat nog geen vijf minuten zou gaan duren.

  We weten genoeg en grijpen in. De overbetaalde slotenmaker haast zich uit de voeten. Hij laat nog wel zijn dikke stapel lege rekeningen vallen: allemaal van 24/7 Dienst BV. Maar als we hem vragen of hij voor dat bedrijf werkt, geeft de man geen antwoord. De louche slotenmaker vlucht in zijn bolide, en de telefonist van de slotenhulplijn weet opeens helemaal niets meer van de boeking die hij een half uurtje daarvoor aannam.

  'Onze' slotenmaker vastgelegd via een verborgen camera

  Onderzoek Autoriteit Consument & Markt

  Ook bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) herkennen ze de problemen rondom malafide slotenmakers. Daar kennen ze de verhalen van mensen die vaak veel te hoge bedragen gepresenteerd krijgen en regelmatig uiteindelijk niet goed geholpen zijn maar al te goed. 

  Op basis van de vele meldingen die binnenkomen bij het loket ACM ConsuWijzer en de meldingen die Opgelicht?! met hen deelde, startte de ACM een onderzoek naar de branch: 'Wij kunnen als toezichthouder optreden tegen bedrijven die consumenten misleiden door oneerlijke praktijken toe te passen. Dit doen wij nu in de slotenmakerssector. Wij zijn gestart met een onderzoek dat kan resulteren in het opleggen van boetes met een maximum van 900.000 euro per overtreding'.

  Dit onderzoek doen zij in samenwerking met onder andere de politie. Het onderzoek kan leiden tot het uit de lucht halen van websites en het blokkeren van telefoonnummers die worden gebruikt door slotenmakers die hun klanten misleiden.

  Aangifte

  Veel gedupeerden lopen tegen het probleem aan dat zij zich opgelicht voelen en aangifte willen doen, maar bij de politie bot vangen. Het overgrote deel van de gedupeerden die wij spraken krijgt op het politiebureau te horen dat aangifte doen niet mogelijk is. Het zou een civiele zaak zijn. 

  Het is van belang dat iedereen die zich gedupeerd voelt door een slotenmaker naar het politiebureau (terug)gaat en aangifte doet, vindt ook Susanne Schat van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). De dienstdoende politieagent is verplicht jouw aangifte op te nemen. Zo lang er namelijk geen aangiftes binnenkomen bij de politie, kan er nooit een fatsoenlijk onderzoek gestart worden. Ook de ACM moedigt gedupeerden aan om aangifte te doen.

  Hoe vind je de juiste slotenmaker?

  Het CCV heeft een zoekmachine gemaakt maar daarin een lijst van betrouwbare bedrijven. Deze bedrijven moeten voldoen aan de verschillende eisen die zijn opgesteld voor het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) en verdienen daarom een plek op deze lijst.

  Het CCV geeft als tip om nu alvast via de zoekmachine een betrouwbare slotenmaker in jouw omgeving te zoeken en dit nummer in je telefoon op te slaan. Mocht je ooit onverhoopt met spoed een slotenmaker nodig hebben, dan kun je gewoon dat bedrijf bellen in plaats dat je in alle haast contact opneemt met de slotenmaker die eerste zoekresultaat verschijnt met mogelijk alle gevolgen van dien.

  Mocht je via de zoekmachine geen geschikte kandidaat vinden, dan heeft ook het ACM een aantal tips:

  • Wees kritisch tijdens het zoeken naar een slotenmaker. Let er bijvoorbeeld op dat veel slotenmakers bovenaan in Google staan met een advertentie, vaak zijn het malafide slotenmakers die hier gebruik van maken;
  • Check of er reviews zijn op onafhankelijke websites. Ga niet gelijk uit van de reviews op de website van de slotenmaker zelf, die zijn niet altijd te vertrouwen. Websites maken soms ook misbruik van het logo van Trustpilot;
  • Maak vóórdat de slotenmaker komt al duidelijke afspraken over de prijs, of in ieder geval voordat de werkzaamheden van start gaan. Kan het bedrijf geen indicatie geven? Ga dan door naar een ander bedrijf.

  Meer tips vind je bij de ACM ConsuWijzer.

  Bron: ConsuWijzer.nl / Politiekeurmerk.nl

 • Ook interessant