Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Naam/rekeningnummer-controle

  Wat denk je? Controleert jouw bank of je de juiste naam bij het goede rekeningnummer invult? Nee dus! Gevolg: het wordt oplichters en andere criminelen wel heel makkelijk gemaakt om slachtoffers te maken.

  Een voorbeeld hiervan zijn Kim en Toer. Beiden zijn ze op zoek naar een nieuwe telefoon via Marktplaats. Ze denken het perfecte aanbod gevonden te hebben bij verkoper L.M. van Hoepen. Ze krijgen van Lennard, zoals hij zich op Marktplaats noemt, een foto met zijn paspoort, zodat ze weten met wie ze te maken hebben. Kim checkt de naam via de verkoperscheck op politie.nl, maar hij krijgt geen meldingen op zijn naam. Alles lijkt in orde.

  Het geld wordt overgemaakt op het rekeningnummer van L.M. Van Hoepen, maar dan begint het lange wachten. Er wordt geen telefoon geleverd en beiden worden ze op WhatsApp geblokkeerd. Het is duidelijk foute boel.

  Toer neemt contact op met zijn bank. Deze geeft aan dat het rekeningnummer niet op naam van L.M. van Hoepen staat en dat hij aangifte kan doen bij de politie. Het gaat hier om fraude en niet om per ongeluk geld overmaken op iemands IBAN. Daarmee is de kous af.

  NAW(naam-adres-woonplaats)-gegevens

  In het geval van Toer kan je ook geen NAW-gegevens opvragen. Als je per ongeluk geld overmaakt, kan je een verzoek tot terugboeking indienen bij de bank. Deze vraagt dan aan de rekeninghouder het geld terug te storten. Reageert deze persoon niet? Dan mag de bank je na drie weken de NAW-gegevens van de rekeninghouder geven.

  Niet alleen bij fraude via Marktplaats of Facebook speelt een gebrek aan naam/rekeningnummer-controle een rol. Volgens de Fraudehelpdesk is het een groot probleem. Als je kijkt naar de meest voorkomende fraudes in de maand augustus, dan speelt bij maar liefst vier van de vijf fraudes het gebrek aan controle van namen bij rekeningnummers door banken een rol. Denk bijvoorbeeld aan cybercrime, factuurfraude en identiteitsfraude.

  Controle

  Veel mensen in Nederland denken dat de banken wel een naam/rekeningnummer-controle uitvoeren. Zij maken met een gerust hart geld over als ze geen waarschuwing krijgen dat de naam niet bij het rekeningnummer hoort. Maar deze waarschuwing komt helemaal niet, aangezien er geen controle plaatsvindt.

  De enige bank die dit ooit deed was de Postbank. Deze bank maakte gebruik van rekeningnummers met maar acht cijfers. Een foutje was dus snel gemaakt. Daarom moest de naam bij het rekeningnummer passen. Door de invoering van de IBAN is deze controle te komen vervallen. De IBAN is namelijk een zelfcontrolerend nummer. Dit houdt in dat de nummers samen een bepaald getal moeten vormen. Typ je een nummer verkeerd, dan wordt de betaling geweigerd.

  Dit is fijn, maar voor oplichting gaat dit niet op. Je maakt het geld immers bewust op een geldig rekeningnummer over.

  Consumentenbond

  De Consumentenbond heeft al meerdere malen met de Betaalvereniging van de Banken om tafel gezeten om oplossingen te vinden voor het probleem van een gebrek aan controle. De bond pleit voor invoering van naam/rekeningnummer-controle of op z’n minst een onderzoek naar oplossingen om misbruik te voorkomen. Afgesproken is dat de banken dit jaar gaan bijhouden hoe vaak mensen een verzoek tot terugboeken doen. Maar dit is niet afdoende, aldus de Consumentenbond. Er zou ook bijgehouden moeten worden hoe vaak mensen melding doen van oplichting. Als je immers zegt dat je hiermee te maken hebt, kom je al niet meer in aanmerking voor een verzoek tot terugboeking en dus wordt je melding niet meegeteld.

  De banken

  Wij hebben de banken om een reactie gevraagd, maar allen willen eerst het onderzoek van dit jaar afwachten. De betaalvereniging neemt namens de banken het woord. Ze geven aan dat het invoeren van een naam/rekeningnummer-controle kostbaar is. Daarnaast is een nieuw systeem niet zomaar in te voeren.

  Petitie

  Opgelicht?! vindt dat hier verandering in moet komen. Door het tekenen van onze petitie kunnen we de politiek en de banken laten weten dat veel mensen voor het invoeren van naam/rekeningnummer-controle zijn. Ook in Den Haag zijn een aantal Tweede Kamerleden het met ons eens.

  Henk Nijboer (PvdA): 'Je zou verwachten dat banken de naam controleren bij het rekeningnummer. Dit is een dienst die ze gewoon zouden moeten leveren. Banken zeggen dat het te duur zou zijn, maar dit is geen argument. De techniek van tegenwoordig staat voor niets. Banken zijn dit aan hun klanten verplicht!'

  Sharon Gesthuizen (SP): 'Er was ooit een bank die het deed en dit heeft veel mensen geholpen geen geld naar de verkeerde persoon over te maken. De kosten kunnen niet het probleem zijn en de techniek ook niet. Deze controle moet er gewoon komen!'

  Henk Krol (50PLUS): 'Ik vind het een goed idee. Ik ben er groot voorstander van om het in te voeren. Er zijn steeds meer moeilijke namen in Nederland, dus er zou alleen wel een slimme computer moeten zijn die die niet iedere punt en komma afkeurt als je het verkeerd schrijft.'

  Gerelateerd

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant