Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Modellenscout' Dogukan Bilen belooft gouden bergen, maar je moet je wel even uitkleden

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Plots krijg je een berichtje via Instagram en vraagt een scout van een gerenommeerd modellenbureau of je interesse hebt in modellenwerk voor grote merken. Het overkwam verschillende vrouwen in Nederland én daarbuiten. Maar de scout in kwestie – Dogukan Bilen – bleek heel andere bedoelingen te hebben. Bedoelingen van een meer seksueel suggestieve en erotisch getinte aard, welteverstaan. Wat is daar precies het idee van, vraagt Opgelicht?! zich af.

  Dogukan Bilen, de man die zich onder andere voorstelt als Milas op sociale media, benadert jonge meiden en vrouwen en nodigt ze uit voor een kennismakingsgesprek via de webcam. Niet gek in coronatijd, zo lijkt het.

  Bilen stelt zichzelf voor als ervaren scout die voor bekende bureaus als The Model Convention en Margreet Model Management werkt. Maar deze bureaus weten nergens van. Eerder misbruikte hij al de naam van Top Model UK, zo horen we van eigenaar Geoff Cox. Hij besteedde begin dit jaar op het YouTubekanaal van het bureau al aandacht aan Dogukan Bilen.

  Keer op keer kwamen bij hem berichten binnen dat iemand zich voordeed als scout, meiden ronselde en zelfs liet betalen. Deze vrouwen moeten dan een soort waarborg betalen voor een scoutingsdag. Dat biedt de garantie dat ze wel op komen dagen, zo krijgen de vrouwen te horen.

  Daar is volgens Bilen niks geks aan: de vrouwen verdienen immers aan deze dag, het geld krijgen ze daarnaast snel terug plus honderden euro's extra als verdiensten voor die dag. Maar zo werkt het in de praktijk helemaal niet, weten de modellenbureaus ons te vertellen.

  Aan model Lisa vragen 'om met zichzelf te spelen'

  Het gebeurde ook Lisa, die in België woont. Bilen komt in contact met een vriendin van haar en wil ook Lisa scouten. Lisa betaalt voor haar en haar vriendin honderden euro's aan waarborg. 'Milas' belooft haar een plek in de selectie. Maar hij maakt rare toespelingen, zo vertelt Lisa. Zo wil hij dat ze een borrel neemt zodat ze lekker los is, vraagt hij haar om haar vriendin te zoenen én om met zichzelf te spelen.

  Als ze Milas op kan winden zal ze ook de klanten kunnen opwinden, zo is het verhaal. Lisa vertelt dat hij haar zelfs wil betalen voor de webscamsessies: een vreemd voorstel. Bilen probeert na de eerste betaling van Lisa nóg meer geld los te weken door te proberen haar ook te laten betalen voor andere dagen, maar daar gaat Lisa niet op in.

  De 300 euro zal keer op keer worden terugbetaald, maar het geld ziet ze niet terug. Ze doet aangifte en is niet de enige.

  Playboymodel Cynthia krijgt het verzoek om voor de webcam lingerie aan te trekken

  Cynthia Carati
  AVROTROS
  Cynthia Carati

  Playboymodel Cynthia Carati wordt ook benaderd door Bilen. Hij pretendeert voor grote merken te scouten, waaronder Axe, Hunkemöller en Playboy.

  Cynthia vertelt dat Bilen een basissalaris belooft van 5000 euro, en als ze opdrachten doet krijgt ze nóg meer. Ze vertrouwt het niet en neemt contact op met Top Model UK, dat haar vertelt dat ze de zoveelste is. Bilen zou zich ook voordoen onder namen als Jay Gibbens, Gino, Guan en Bileno.

  Cynthia wil Bilen ontmaskeren en besluit een camafspraak met hem te maken en dat op te nemen. Dogukan Bilen verschijnt aan de andere kant van de camera, en als Cynthia zich afvraagt waar de klanten blijven die meekijken, vertelt Bilen dat die inbellen via UK Top Model. Maar ze moet zich alvast tonen zodat hij kan beoordelen welk model 'horny' – oftewel geil – is.

  Of Cynthia even een spannend lingeriesetje aan kan trekken
  AVROTROS
  Of Cynthia even een spannend lingeriesetje aan kan trekken

  Volgens Bilen zou zelfs de Playboy aanschuiven om mee te kijken. Het is de bedoeling dat ze zich laat zien in een lingeriesetje. Als ze vraagt of ze zich even zal gaan omkleden of dat dat voor de camera moet, hoort ze dat dat gewoon voor de camera kan. Dan is het genoeg, en in plaats van dat Bilen een halfnaakte Cynthia te zien krijgt, start ze een pornovideo in.

  Daar had de nepscout duidelijk niet op gerekend en hij verbreekt zo snel mogelijk de verbinding. 

  Dogukan Bilen: al jaren bezig en van terugbetalen komt niks terecht

  Als Opgelicht?! onderzoek doet, komen we in contact met een slachtoffer dat al in 2018 geld verloren zegt te zijn aan Dogukan Bilen, die zich destijds ook al voordeed als modellenscout. Hij is al jaren bezig. Meiden die recenter zijn opgelicht, blokkeert hij gewoon. Weer een ander houdt hij aan het lijntje. Op een afspraak om het geld terug te geven, antwoordt hij op het laatste moment niet meer.

  Opgelicht?! weet Bilen uiteindelijk te vinden. Niet eenvoudig, want hij heeft geen eigen adres. Als we vragen waarom hij de namen van gerenommeerde bureaus gebruikt, zegt hij dat dat niet zo is. Kort erop blijkt het toch wel zo te zijn en geeft hij aan dat hij dat als tip kreeg omdat dat makkelijk was 'om meisjes te lokken' en omdat hij er op een makkelijke manier geld mee kon verdienen.

  'Hoofd leegmaken wegens lastige periode'

  Bilen zegt ermee gestopt te zijn en hij benadrukt dat hij geen enkel meisje met een vinger heeft aangeraakt. Hij antwoordt dat het hem niet te doen was om geilheid, maar dat hij in een dip zat en een lastige periode doormaakte. Hij wilde zijn hoofd leeg maken.

  Hij vertelt dat hij tegen de vrouwen heeft gezegd dat hij ze zal terugbetalen. Als we opmerken dat dat niet is gebeurd, zegt hij dat dat hij is geblokkeerd. Maar Lisa bijvoorbeeld, kan aan 'Milas' geen berichten meer sturen, omdat hij juist haar heeft geblokkeerd. Dogukan Bilen geeft aan spijt te hebben en ervoor te zorgen dat er geen enkele melding meer over hem zal binnenkomen. 

  Word je uit het niets benaderd door een modellenscout? Dan heeft Cynthia een tip voor je. Ga in zee met gerenommeerde bureaus en als het aanbod te goed klinkt om waar te zijn, dan is dat ook zo. En word je benaderd door Dogukan Bilen via één van zijn aliassen? Meld het ons!

 • Ook interessant