Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Misleiding met bankrekening

  Misleiding met bankrekening

  Op Marktplaats worden producten niet alleen aangeboden door particulieren, maar ook door bedrijven. Van een particulier is het voor een geïnteresseerde koper altijd lastiger om in te schatten of de verkoper te vertrouwen is. Wanneer de verkoper een eigen bedrijf blijkt te hebben, wekt dat vertrouwen. Een bedrijf in immers gemakkelijk na te trekken op internet. Je denkt te weten met wie je zaken doet. Deze schijnzekerheid biedt oplichters nieuwe kansen.

  Stel je zoekt een iPad op internet, je stuit op een advertentie van de eigenaar van een hoveniersbedrijf die een goede deal voor je heeft. Een hovenier? Dat lijkt wel betrouwbaar. De Kamer van Koophandel-gegevens kunnen namelijk gecheckt worden, het adres is bekend waar de koper zich bevindt en indien nodig kan gewoon gebeld worden. Het contact tussen de verkoper en de koper gaat echter allemaal per mail. Je gaat akkoord met de aankoop van de iPad en maakt geld over naar een rekeningnummer ten name van het hoveniersbedrijf. De iPad wordt echter nooit geleverd. Je bent opgelicht!

  Wat blijkt? Het hoveniersbedrijf heeft niks te maken met de verkoop. Het rekeningnummer is van een oplichter en het hoveniersbedrijf is misbruikt. Slechts de enkeling die toch vooraf telefonisch contact opneemt, ontdekt dat het om oplichting gaat. De goede naam van het bedrijf wordt misbruikt. De oplichter blijft onbekend door een doodeenvoudige truc: hij verwisselt de rekeningnummers en blijft zelf anoniem.

  Maar hoe kan het dat je geld kunt overmaken naar een rekening waarvan het rekeningnummer en de rekeninghouder niet bij elkaar horen? Het antwoord is eenvoudig: de bank let maar op één ding, het rekeningnummer. Het maakt voor een bank niet uit naar welke naam je geld wilt overmaken. Dat kan naar het hoveniersbedrijf, maar evengoed naar Mickey Mouse of Marilyn Monroe. Het geld komt gewoon terecht bij de houder van het rekeningnummer. Het is daarom belangrijk dat je altijd goed controleert met wie je zaken doet. Bel of bezoek de verkoper voordat je geld overmaakt. En let goed op, want dus ook een typefout in het rekeningnummer kan je duur komen te staan.

  Een aantal tips:

  • Maak je geld over naar een zelfde rekening als dat je zelf hebt (bijvoorbeeld van ABN/AMRO naar ABN/AMRO) dan zal de naam van de rekeninghouder naar wie je geld overmaakt wel direct te zien zijn op je afschrift. Je kunt dan bijvoorbeeld eerst 1 cent overmaken om te controleren of de naam van de rekeninghouder overeenkomt met de informatie die je al hebt gekregen.
  • Wanneer je naar bepaalde mensen of instanties regelmatig geld overmaakt, voeg deze mensen en rekeningnummers dan toe aan je ‘adresboek’ bij internetbankieren. Zodoende kun je voorkomen dat je door middel van een typefout het geld naar de verkeerde rekening overmaakt.
  • Zoek niet alleen op internet naar de persoon die zegt dat hij de verkoper is, probeer ook met hem of haar in contact te komen, door bijvoorbeeld te bellen of deze te bezoeken.
  • Controleer de naam, emailadres, bankrekeningnummer en/of telefoonnummer op Politie.nl (Let op: als er geen meldingen zijn, wil dat niet per se zeggen dat het 100% veilig is)

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant