Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Misleidende sms'jes van Werk.nl

  arrow-right-circle Bekijk complete uitzending

  Als je als werkzoekende staat ingeschreven op Werk.nl, de website van het UWV, dan ben je maar wat blij als een vacature voorbij komt die past bij jouw situatie. Normaal gesproken krijg je interessante vacatures per mail toegestuurd, maar in Noord-Nederland kregen werkzoekenden onlangs een sms van Werk.nl. Het betrof een functie als administratief medewerker en de werkzaamheden konden ook thuis gedaan worden. Ideaal. Werkervaring niet noodzakelijk. Salaris heel aardig.

  In de sms worden de werkzoekenden verwezen naar een, op het oog, keurige website: www.cbm-services.com. Via de website kon gesolliciteerd worden. Meerdere mensen werden uitgenodigd om via Google Hangouts een gesprek te hebben. Na het gesprek begon het dienstverband. De werkzaamheden waren simpel. Er moesten rekeningen betaald worden en geld worden overgeboekt.

  Het enige probleem van de nieuwe werkgever: ze hadden nog geen bankrekening in Nederland. Nieuw personeel moest dus tijdelijk een rekening op eigen naam gebruiken. En daar ging het mis. Want het geld dat de nieuwe medewerkers op hun rekening kregen, werd feitelijk witgewassen. De nieuwe personeelsleden waren geldezels geworden en bezig om zwart geld rond te sturen.

  Het UWV stuurt geen sms'jes

  Waar ging het mis? Om te beginnen stuurt het UWV geen sms’jes met vacatures. De sms die verstuurd was, is nep. De website van CBM is simpelweg gekopieerd van een bonafide bedrijf. CBM bestaat helemaal niet en is ook niet bezig met het openen van een nieuwe vestiging. Salaris werd natuurlijk niet betaald.

  Ben je ook gevraagd jouw rekening ter beschikking te stellen? Neem direct contact op met jouw bank en politie.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant