Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Melvin de H. in Nederland en België veroordeeld voor oplichting

  Melvin de H. in Nederland en België veroordeeld voor oplichting

  De 30-jarige 'zakenman' Melvin de H. is eind 2019 zowel in Nederland als in België veroordeeld. Inmiddels zit hij vast in een Belgische gevangenis in afwachting van zijn hoger beroep.

  Opgelicht?! sprak Melvin in 2016 aan op verscheidene malversaties rondom zijn vele bedrijven: van computerzaken naar de verkoop van aquaria, en voor webshop voor dierenbenodigdheden draaide hij zijn hand ook niet om. Terugkerende verhalen destijds waren de altijd grootse plannen van de jonge ondernemer, het niet nakomen van (betaal)afspraken en de vermoedens dat hij documenten vervalste.

  Rijschoolhouder Melvin vliegt uit de bocht

  Na de uitzending verdween Melvin uit beeld, maar nog hetzelfde jaar startte hij alweer een nieuw bedrijf. Hij gebruikte hiervoor dezelfde naam als de rijschool van zijn vader uit Haarlem, die er naar eigen zeggen niets mee van doen had.

  Dit keer betrof het een rijschool in het Belgische Geel. Via aantrekkelijke aanbiedingen wist hij snel veel leerlingen aan zich te binden. Er zat echter een kleine kink in de kabel: Melvin beschikte helemaal niet over de benodigde papieren om leerlingen een 'attest' te geven. Zij hebben een attest nodig om uiteindelijk examen te mogen doen. In sommige gevallen werd er zelfs zo’n attest vervalst.

  De Belgische media berichtten hierover terwijl Melvin onder dezelfde naam doorging met rijles geven in Nederland, rondom Eindhoven. Hier ging ook van alles mis: Melvin kwam niet opdagen bij lesafspraken, examens werden niet ingepland, en de lessen die wel gegeven werden, waren niet altijd van goede kwaliteit.

  Nu gebruikte hij ook het KvK-nummer en de contactgegevens van het bedrijf van zijn vader. Leerlingen die de dupe werden van zijn matige bedrijfsvoering, kwamen met hun klachten dus terecht bij Melvins' vader. Melvin zelf was onbereikbaar en zijn vader wist van niets.

  Melvin wordt veroordeeld voor oplichting en valsheid in geschrifte

  De rechtbank in Turnhout sprak 18 december 2019 een vonnis uit waarbij Melvin de H. veroordeeld werd tot 40 maanden celstraf, een beroepsverbod van 10 jaar en een geldboete van 3.000 euro. De rechter beval tot onmiddellijke aanhouding van de verdachte, omdat hij niet was komen opdagen bij de zitting.

  Opgelicht?! gaat in januari 2020 op zoek naar de bestuurder. Al snel blijkt dat hij op kerstavond in Nederland is aangehouden en is overgebracht naar de Belgische gevangenis. Daar is hij in afwachting van zijn hoger beroep dat hij zelf heeft aangetekend.

  Ook in Nederland wacht deze 'zakenman' een celstraf

  Mocht hij in België vrijgesproken worden, wacht hem in Nederland ook nog een straf. In de zomer van 2018 is hij namelijk door de rechtbank te Amsterdam al veroordeeld voor belastingfraude en valsheid in geschrifte. Deze feiten pleegde hij gedurende zijn bezigheden waar wij hem in 2016 op aanspraken.

  Ook tegen dit vonnis is hij in hoger beroep gegaan, maar dat heeft hem geen vrijspraak opgeleverd. Sterker nog: het gerechtshof te Amsterdam veroordeelde hem tot 21 maanden cel in plaats van de 10 maanden die hem eerder waren opgelegd. Daarnaast heeft hij in Nederland een bestuursverbod van 3 jaar gekregen. Melvin de H. mag dus voorlopig niet als bestuurder aan de slag.

 • Ook interessant