Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Meesteroplichter Francis Z. opnieuw voor de rechter

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Op woensdag 11 juli 2019 moest meesteroplichter Francis Z. zich opnieuw verantwoorden voor de rechtbank. Dit keer stond hij in Den Haag terecht wegens oplichting.

  Zijn eigen naam gebruikt de oude bekende van Opgelicht?! zelden. Dit keer deed hij zich voor als James Becker, een vermogend piloot van goede komaf. Zo bracht hij talloze vrouwen het hoofd op hol, om vervolgens genadeloos financieel toe te slaan. Met geld van zijn vriendinnen kocht hij dure spullen voor zichzelf. Na ontdekking van zijn ware aard bleven de slachtoffers berooid achter. Maar dat is nog niet alles: om nog meer geld voor zichzelf te genereren, verhuurde hij appartementen in Spanje en nam hij de verblijfskosten in ontvangst. De vakantiegangers kwamen van een koude kermis thuis toen bleek dat het door hen gehuurde vakantiehuis helemaal niet bleek te bestaan.

  Justitie startte na de vele aangiften opnieuw een onderzoek, wat resulteerde in zijn arrestatie. Tot aan zijn rechtszaak zat hij in voorarrest. Eerder stond hij ook al terecht wegens oplichting. In juli dit jaar werden maar liefst veertien zaken tegen hem behandeld, uiteenlopend van diefstal en verduistering tot aan het misbruiken van identiteitsgegevens en oplichting. Tegen hem werd vijf jaar gevangenisstraf geëist.

  Rechter was niet mild

  Op 25 juli 2019 deed de rechtbank in Den Haag uitspraak. De rechter was verre van mild voor de oplichter die al jarenlang slachtoffers maakt. Zo oordeelt de rechtbank dat Z. zich niet om het lot van zijn slachtoffers bekommert en puur en alleen handelt uit financieel gewin. Zijn handelswijze is met name gericht op het verkrijgen van luxegoederen zoals merkkleding en dure auto’s. Ook schroomt hij er niet voor om zijn eigen minderjarige dochters uitvoerig in zijn plannen te betrekken. Z. trok een spoor van vernieling en leed door de levens van zijn slachtoffers, aldus de rechtbank. De reclassering, die Z. onderzocht, concludeert dat de kans op herhaling bij niet alleen zorgelijk hoog, maar ook uiterst moeilijk te reduceren is.

  De rechtbank legde hem een straf op voor de duur van 42 maanden. Ook moet hij zijn slachtoffers in totaal € 100.000,- terugbetalen. Doet hij dit niet binnen de gestelde termijn? Dan verdwijnt Francis Z. nog langer achter de tralies.

 • Ook interessant