Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Martina van E. en Julius W.

  Ze huren kapitale villa's maar betalen er nauwelijks tot geen geld voor. Als ze eenmaal uit het huis vertrekken nemen ze een groot deel van de huisraad mee, laten het huis uitgewoond achter en hebben inmiddels een flinke huurachterstand (duizenden euro's) opgebouwd. De nachtmerrie van iedere verhuurder, maar al jarenlang waarheid voor verschillende mensen in Almere en omgeving.

  Martina van E. en Julius W. gaan al jaren op deze manier te werk. Als ze definitief vertrokken zijn op de diverse woonadressen die ze de afgelopen jaren hebben gehad is het voor de eigenaar nog niet afgelopen. Niet alleen de huurachterstand levert problemen op, maar ook staan verschillende adressen op een zwarte lijst zodat het voor de huidige bewoners onmogelijk is om een lening of iets dergelijks te krijgen. Ook stromen nog jarenlang verkeersboetes, onbetaalde rekeningen en boze brieven voor Martina en Julius binnen.

  Huurcontract

  Ze wijken in 2007 uit naar Noord-Holland. Jan wil zijn woning en schuren verhuren en komt in contact met Martina en Julius. Als het huurcontract al getekend is hoort hij via via dat het wanbetalers zijn die het contract hebben ondertekend. Hij is hier niet blij mee en gaat zelf op onderzoek uit. Tot zijn schrik ontdekt hij dat het waar is; hij wil dus zo snel mogelijk van deze huurders en het contract af. Hij laat zijn advocaat het contract buitengerechtelijk vernietigen. Maar Martina en Julius vinden dit geen goed idee. Ze spannen een kort geding aan tegen de verhuurder, want Martina en Julius vinden zelf wel dat ze betrouwbare huurders zijn.

  Oordeel

  De rechter oordeelt echter anders: hij acht, mede door de uitzending van Opgelicht?! 5 jaar geleden, bewezen dat Martina en Julius volgens een bepaald patroon werken (niet betalen, huis uitgewoond achterlaten) en vindt het dan ook volkomen terecht dat het huurcontract vernietigd is. Martina en Julius moeten dus op zoek naar een nieuwe woning.

 • Ook interessant