Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Marktplaatsfraude: katvanger of crimineel

  Marktplaatsfraude: katvanger of crimineel

  Via Marktplaats worden dagelijks veel producten verkocht. Bij 96% van de verkopen gaat het goed, maar bij 4% van alle transacties wordt men opgelicht. Slachtoffers maken het geld over en ontvangen uiteindelijk een steen in een doos of zelfs helemaal niets. En de verkoper? Die is niet meer bereikbaar!

  Dit overkwam half augustus tientallen mensen toen ze op de koopjessite op zoek waren naar een studieboek, babyfoon, Lego, Duplo of Playmobil. De verkoper, die al een paar jaar actief was op Marktplaats, had veel advertenties geplaatst waarin hij zijn waar te koop aanbood. De foto’s leken thuis gemaakt te zijn. En de prijs was aannemelijk. Alles oogde betrouwbaar.

  Niet bezorgd

  De verkoper stelde voor om het product op te halen of te versturen. Iedereen koos voor verzending, omdat de verkoper te ver weg woonde. Het geld moest naar een ING-rekeningnummer worden overgemaakt. Na ontvangst van de betaling zou het opgestuurd worden. Dagen wachtten de kopers, maar hun pakket werd niet bezorgd.

  Onderzoek

  Een aantal gedupeerden deed vooraf onderzoek naar de verkoper. Via de checkfunctie van de politie kwam er geen melding. Er werd op internet nergens gerept over oplichting door deze aanbieder. Alles wees erop dat het om een betrouwbare verkoper ging, maar niets bleek echter minder waar. Eind augustus plaatsten meerdere slachtoffers waarschuwingsadvertenties op Marktplaats in de hoop daarmee andere mensen te kunnen waarschuwen. Zo kwamen minimaal 25 slachtoffers met elkaar in contact.

  Gemene delers

  Alle verhalen van die slachtoffers hebben twee gemene delers: het rekeningnummer en de achternaam waren hetzelfde. Alleen de voornaam en de woonplaats wisselden steeds. Zo noemde de oplichter zich onder andere: Alice, Manuel, Oscar, Wilma, Bertina, Gregory of Ishaan en kwam hij/zij uit alle delen van het land: Eerbeek, Oss, Terneuzen, Emmeloord, Uden, Wijnjewoude, Goirle of Zeewolde.

  4 dagen tijd

  Men dacht met een eerlijk persoon te maken te hebben. Maar deze malafide verkoper leidde zijn kopers bewust om de tuin met valse informatie. In 4 dagen tijd maakten minimaal 25 mensen geld over naar hetzelfde rekeningnummer, in totaal rond de € 1500,-

  Verklaring

  Opgelicht?! onderzoekt de zaak en komt uit bij de 19-jarige rekeninghouder. Hij verklaart tegenover ons dat hij in juli zijn bankpas en identiteitsbewijs is kwijtgeraakt. Hij heeft wel aangifte gedaan van vermissing van zijn ID-kaart, maar is vergeten te melden dat hij ook zijn pinpas kwijt is. Laatst kreeg hij een brief van de ING-bank met de boodschap dat zijn rekening is geblokkeerd wegens fraude. Hij zegt zelf geen idee te hebben wie zijn bankpas heeft misbruikt voor deze fraude. Het geld is vermoedelijk ook al van de rekening gepind. 'Tja..', zegt de rekeninghouder: 'Al mijn vrienden kennen mijn pincode. Ik wist niet dat ik deze geheim moest houden.' Zijn moeder zegt de ING opdracht te hebben gegeven het geld van de slachtoffers terug te storten. Of de mensen hun geld terugkrijgen, dat valt nog te bezien.

 • Ook interessant