Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Marktplaats pakt fraude aan na ontdekking lek in autoverkoopsysteem

  Opgelicht?! ontdekt een lek in het systeem van Marktplaats. Meerdere geadverteerde auto’s op de veilingsites dragen namelijk het logo ‘NAP-goedgekeurd’, terwijl dat op basis van de gegevens van de auto nooit zou moeten kunnen. Het zijn namelijk auto’s waarvan de kilometerstand flink is teruggedraaid.

  Dit logo met een groen vinkje wekt vertrouwen bij de koper. Normaal gesproken betekent dit namelijk dat de kilometerstand van de auto in het systeem van het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) als 'logisch' te boek staat. Maar als wij het kenteken van de auto invoeren in het systeem van het RDW krijgen we te zien dat de aangeboden Audi A5 als 'onlogisch' geregistreerd staat. Deze garage, die adverteert onder de naam Car Store Arnhem, heeft zo nog drie voertuigen op de veilingsite staan.

  Lek in systeem autoverkoop Marktplaats

  Er is dus duidelijk een lek in het systeem waarmee Marktplaats bepaalt of een autoadvertentie een groen vinkje verdient. Fraudeurs maken hier handig gebruik van. Car Store Arnhem vult bij het aanmaken van de advertentie een kenteken + KM-stand in van een correcte auto. Deze gegevens komen terecht in het kopje 'samenvatting' van de advertentie. Vervolgens wordt de rest van de advertentie gevuld met gegevens en foto’s van de foute auto die ze daadwerkelijk verkopen. Zo gebeurt het dat de auto die omschreven wordt in de advertentie en waar we foto’s van zien een groen NAP-vinkje heeft.

  Reactie Car Store Arnhem

  Als we bij een bezoek doen alsof we de auto willen kopen en vragen naar twee verschillende kentekens die we zien in de advertentie, wordt het uitgelegd als een 'tikfout'. Ook het verschil in kilometerstand op de teller in de auto en in de advertentie is een tikfout. Na onze bezichtiging krijgen we een offerte. Niet van Car Store Arnhem of van de garage waar de auto op het terrein staat, maar van het bedrijf Alca Cars uit Apeldoorn. Over deze garage lezen we de nodige negatieve ervaringen op internet en ook bij de redactie zijn meerdere meldingen bekend. De eigenaar van dit bedrijf geeft in een gesprek met de verslaggever toe dat hij bewust de Marktplaatsadvertentie fout heeft ingevuld om een groen vinkje te krijgen. Hij ziet het echter niet als een probleem.

  Marktplaats blij met onderzoek Opgelicht?!

  Het is uiteraard wel een probleem want de potentiële koper wordt misleid. Door het groene vinkje wordt een bepaald gevoel van vertrouwen gewekt, dat niet terecht is. We confronteren Marktplaats met onze bevindingen en zij zijn blij met ons onderzoek. Ze erkennen nu dat er duidelijk een probleem is en zijn aan het kijken hoe ze het systeem technisch kunnen aanpassen waardoor het voor de koper in één oogopslag duidelijk is op basis van welke gegevens (kenteken/km-stand) het groene vinkje gegeven is.

  Tot die tijd, maar ook daarna, benadrukt Marktplaats dat kopers altijd voorzichtig moeten zijn met het kopen van een auto. Zie je iets vreemds in een advertentie? Meld het dan bij de veilingsite. Het account van Car Store Arnhem is inmiddels geblokkeerd.

  Waar moet je op letten bij het kopen van een auto? Lees hier de tips.

 • Ook interessant