Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Man verkocht nep-abonnementen familiepark Julianatoren

  arrow-right-circle Bekijk complete uitzending

  Gezellig naar de Julianatoren met het hele gezin, dat is wat veel families voor ogen hadden toen ze via Marktplaats een voucher voor een gezinsabonnement overnamen. Normaal 237 euro, maar nu aangeboden voor bijna 100 euro minder. Een buitenkansje voor ouders en kinderen!

  Wie dit voorjaar met zo'n voucher de Julianatoren bezocht kwam bedrogen uit. Bij de poort kregen zij te horen dat het voucher een kopietje was, en geen origineel. De Julianatoren gaf alle gezinnen die dit overkwam tot aan de uitzending op hun kosten een gezinsabonnement, in ruil voor aangifte tegen de verkoper.

  Geen prioriteit bij politie

  In oktober ontdekte de directie van de Julianatoren het bedrog. In een brief die verkeerd geadresseerd was zat zo'n valse voucher. Als afzender stond de Julianatoren vermeld. Zodoende arriveerde de brief met voucher daar. De koper van de voucher wist te vertellen dat zij ook een jaar eerder al een voucher van dezelfde verkoper had gekocht en dat vrienden van haar bij deze man ook een gezinsabonnement hadden afgenomen. De Julianatoren legt het bedrog neer bij de politie, maar zij geven aan dat de zaak geen prioriteit heeft.

  Meer valse namen

  Meer en meer gedupeerden staan aan de poort van de Julianatoren. Keer op keer vertellen zij hetzelfde verhaal. De verkoper, werkend onder de naam Wim de Jong uit Heerlen, Sander Willems uit Terneuzen of Valerie, stuurt de voucher aangetekend op als zij het geld overmaken. Wie het per se wil ophalen kan dat ook, zogenaamd op het werk van de verkoper in Arnhem.

  Ook Opgelicht?! legt contact met de verkoper. Het geld voor de voucher, 160 euro vraagt 'Wim de Jong' ervoor, moet worden overgemaakt op naam van E. van Laarhoven. Een naam die gedupeerden ook zien staan op hun bankafschriften. Het telefoonnummer dat gebruikt wordt leidt naar een eenmanszaakje, op naam van: E. van Laarhoven. De mensen die de voucher ophalen herkennen de foto die wij in bezit hebben van Van Laarhoven. Geen twijfel mogelijk: Van Laarhoven is de verkoper van de valse vouchers.

  Marktplaatsverkoper zegt nergens van te weten

  Als er al twintig gedupeerde gezinnen aan de kassa van de Julianatoren hebben gestaan met hun vervalste vouchers, weet Opgelicht?! Van Laarhoven te spreken te krijgen. Hij vertelt dat hij inderdaad de verkoper van deze vouchers is, maar niet wist dat ze vals waren tot een paar weken eerder. Hij stopt direct met de verkoop als er aangiftes tegen hem binnenkomen. 

  Van Laarhoven had Opgelicht?! niet verwacht, maar de politie wel, zo vertelt hij. Hij geeft aan de vouchers niet zelf te hebben gedupliceerd, maar gekregen te hebben van iemand die hij wel eens tegenkomt in de stad. Een man met een baardje, met de naam Carlo Otten. Otten gaf hem twee vouchers per keer en Van Laarhoven moest hem 100 euro per voucher terugbetalen. Vreemd genoeg was het Van Laarhoven niet opgevallen dat het steeds hetzelfde voucher is dat hij verstuurt aan de klanten. Ook heeft hij geen contactgegevens van Otten. De kroeg waar de twee elkaar wel eens zouden treffen, (her)kent zowel Van Laarhoven als Otten niet.

  Meer dan dertig vouchers verkocht

  Van Laarhoven geeft aan zelf naar de politie te gaan. Hij is er ziek van, maar voelt zich niet verantwoordelijk voor de gezinnen. Hij kan en wil het geld niet terugbetalen. Volgens eigen zeggen heeft hij dertig tot veertig vouchers te hebben verkocht en startte hij de verkoop vorig jaar. Dat hij ze verkocht onder valse namen en vanuit valse woonplaatsen, dat 'is toch logisch' volgens Marktplaatsverkoper.

  De Julianatoren stopt na de uitzending met het compenseren van de gedupeerde gezinnen en de directeur vertelt dat zij stappen tegen Van Laarhoven zullen ondernemen.
   

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant