Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Malafide slotenmakers

  Je hebt haast en trekt snel de deur achter je dicht. Op het moment dat je het doet, besef je dat de sleutel nog binnen ligt. Paniek! Of je hebt de sleutel wel, maar je slot is kapot en je krijgt de deur niet open. In deze gevallen zit er niets anders op, je moet een slotenmaker bellen. Maar als je niet oppast kan dit een heel duur grapje worden.

  Gouden gids

  Wanneer Anita’s fiets uit de tuin wordt gestolen, wil ze graag wat extra sloten op de poortdeuren. Ze belt een lokaal nummer van ‘24H service-slotenservice Nederlande’. Als Corrie en Yolande op een middag in juni terugkomen van het boodschappen doen krijgen ze de voordeur niet meer open. De sleutel kan ineens maar half in het slot. De dames pakken de Gouden Gids erbij en bellen het lokale nummer van ‘Allround slotenservice’. Na ruim twee uur wachten verschijnen bij Corrie en Yolande eindelijk twee slotenmakers.

  Angst

  In beide gevallen zijn de dames niet blij met de werkzaamheden die de slotenmakers uitgevoerd hebben. Yolande en Corrie kregen te horen dat het 200 euro zou gaan kosten, maar steeds kwamen er kosten bij. Uiteindelijk moesten ze 370 euro betalen voor een slot die er verkeerd in werd gezet. Ze hebben betaald uit angst. De mannen waren zeer intimiderend. Ook Anita heeft wel de factuur van 580 euro betaald voor twee simpele kettingslotjes, maar niet uit vrije wil. Ze werd bang gemaakt, onder druk gezet en zelfs in haar eigen tuin opgesloten. 

  Veel klachten

  Bij brancheorganisatie NSSG (Nederlandse Sleutel en Slotenspecialisten Gilde) zijn de afgelopen tijd veel klachten binnengekomen over te dure en intimiderende slotenmakers. Veel klachten zijn afkomstig van oudere mensen die een slotenmaker bellen die in de Gouden Gids vermeld staat. Maar ook in de Gouden Gids op internet staan bedrijven als Allround boven aan de pagina.

  Callcenter

  Wanneer je als klant belt naar een van de advertenties in de Gouden Gids of het woord ‘slotenmaker’ en je eigen plaatsnaam intypt op internet, komen bedrijven als Allround slotenservice en 24h Slotenservice Nederlande boven aan te staan met daarbij een lokaal nummer. Dus je denkt als klant dat je een lokale slotenmaker belt. Dit is echter niet het geval. Het nummer wordt doorverbonden naar een callcenter in Duitsland.

  Leadbedrijf

  Tussen de beller en het callcenter zit een zogenaamd leadbedrijf, een soort tussenstation dat ervoor zorgt dat de slotenmaker bovenaan in een zoekmachine komt te staan. Als het gesprek langer dan 40 seconden duurt dan moet het slotenbedrijf het leadbedrijf 15 euro betalen. Dus houdt men de gesprekken kort of belt zo nodig terug. Bijkomend voordeel is dat de klanten geen tijd krijgen om moeilijke vragen te stellen, bijvoorbeeld over prijzen.

  Duits bedrijf

  Ook opvallend is dat de facturen afkomstig zijn van een Duits bedrijf. Na enig speurwerk ontdekken we wie de man achter de facturen is: Carl Leo Spettman. In Duitsland bouwde hij al een slotenmakers imperium op en heeft het nu dus uitgebreid naar Nederland.

  Verschillende bedrijven

  De klachten die Opgelicht?! binnen krijgt gaan over verschillende bedrijven. Ook het bedrijf RQ&T slotenmakers zou dezelfde werkwijze hanteren als eerder genoemde slotenmakers. Voor gedupeerden is een klacht indienen lastig, zegt de NSSG:  

  “De bedrijven hebben nergens goede gegevens op hun website staan en als je het telefoonnummer belt van het bedrijf en een klacht wil indienen, wordt de hoorn erop gegooid. Eigenlijk kun je zeggen dat alle bedrijven die een Duitse link hebben, niet garant staan voor goed werk.”  

  Hoge kosten

  Opgelicht?! spreekt met een aantal oud-werknemers van de malafide slotenmaker bedrijven. Allen geven aan dat je als werknemer hoge percentages aan het Duitse moederbedrijf moet afstaan. Vandaar de hoge kosten die zij aan de klant in rekening brengen. Ook wordt tijdens de training die de slotenmakers doorlopen al geleerd hoe je mensen moet intimideren om zo veel mogelijk geld afhandig te maken.

  Niet blij met Gouden Gids

  Veel gedupeerden zijn niet alleen boos op de slotenmaker, maar zijn ook niet blij met de Gouden Gids. Hier staan tenslotte de levensgrote advertenties is, dus betrouwbaar denken velen.

  DTG, het bedrijf achter de Gouden Gids laat Opgelicht?! weten in een reactie:

  “130.000 MKB-bedrijven in Nederland adverteren in de Telefoongids & Gouden Gids. DTG kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de dienstverlening van deze bedrijven.

  Bij klachten of mistanden adviseren wij consumenten aangifte te doen bij de politie. 

  Wij betreuren het aantal gedupeerden. Indien blijkt dat er daadwerkelijk sprake is van aantoonbaar onrechtmatig handelen, ziet DTG het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om de relatie met een adverteerder te beëindigen. Wij zullen in dit geval in gesprek gaan met de desbetreffende adverteerder en ons laten adviseren door de politie.”

  Ook gedupeerd

  Heb je ervaring met een slotenmaker die te hoge prijzen rekende, bedreigend was of slecht werk leverende? De politie adviseert aangifte te doen of er in ieder geval melding van te maken via www.politie.nl. Laat het ons ook weten via ons contactformulier.

 • Ook interessant