Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Malafide ontstoppingsmonteurs: torenhoge rekeningen en geen service

  Malafide ontstoppingsmonteurs: torenhoge rekeningen en geen service

  De gootsteen staat vol water, de toiletpot loopt niet leeg, of erger nog, de wc is al aan het overstromen. Om ergere problemen te voorkomen heb je in dergelijke gevallen snel een ontstoppingsservice nodig. Maar pas op met welk bedrijf je belt, want deze service zou nog wel eens heel duur kunnen uitpakken.

  Als Eva merkt dat het water in haar wasbak niet meer goed wegloopt, besluit zij via erkende-loodgieter.nl hulp in te schakelen. Op de afgesproken tijd staat er een Duitse monteur voor de deur. Na een gebrekkig overleg dat half in het Duits en half in het Engels wordt gevoerd, gaat hij aan de slag. Na twintig minuten werk is de verstopping verholpen.

  Dan volgt alleen nog de rekening. Twee keer een kwartiertje werk en dan nog de kosten voor de spiraal, die maar liefst voor 12 meter het riool in moest. Het was immers een hardnekkige verstopping. De eindsom bedraagt maar liefst € 1.426,10, maar wel inclusief tien jaar garantie. Onder lichte druk betaalt Eva dit bedrag. Als de monteur is vertrokken, zet Eva de kraan aan en binnen no-time staat de wasbak weer vol water.

  Hulp inschakelen via r-ss.nl pakt duur uit

  Ook Ivo heeft problemen met zijn gootsteen. Hij besluit te bellen met r-ss.nl. Aan de telefoon wordt gezegd dat de voorrijkosten € 35,- bedragen en dat de rest op locatie wordt besproken. De monteurs op locatie weten te vertellen dat het ongeveer € 300,- zou gaan kosten, maar na enig onderhandelen zakt dit bedrag naar € 220,-.

  Als de monteurs na enig werk de verstopping hebben verholpen, blijkt de factuur opeens € 488,- te zijn. Ivo gaat niet akkoord en met net iets te veel gemak gaan de monteurs weer akkoord met de eerder genoemde € 220,-. Twee maanden later blijkt waarom: de ontstopping was helemaal niet verholpen. 

  Emile besluit ook de monteur van r-ss.nl te laten komen als hij problemen heeft met zijn riool. Emile had in de voortuin al een weg vrij geschept richting de rioolbuis, maar met één blik op de situatie weet de monteur dat het een eenvoudige verstopping betreft.

  Hij gaat bij de wc aan de haal met zijn spiraal. Na een paar minuten is de verstopping verholpen en wacht alleen nog de betaling. Plots doet de pin het niet en moet Emile contant € 450,- afrekenen. Als ook hier het probleem niet verholpen blijkt te zijn, besluit hij eigenhandig de gehele pvc-buis te vervangen. Pas dan is het probleem echt verholpen.

  Tientallen klachten over verschillende bedrijven

  En zo ontvangt Opgelicht?! nog tientallen klachten van mensen met verstopte toiletten en gootstenen die de hoofdprijs betalen. We krijgen niet alleen klachten over r-ss.nl en erkende-loodgieter.nl, ook de mensen die via ros-service.nl, afvoer365.nl, ontstoppings-service.nl en ontstopping-service24.nl een monteur laten komen, krijgen een fikse rekening voorgeschoteld.

  In de meeste gevallen werd het probleem uiteindelijk bovendien helemaal niet verholpen, maar is een oplossing met bedrijf dat wel garantie biedt ook in geen velden of wegen te bekennen. Bij terugbellen wordt vaak snel opgehangen of men ontkent glashard dat je daar klant bent. In een aantal andere gevallen wordt helemaal niet meer opgenomen.

  Hoge kosten

  Of de verstopping nou verholpen is of niet, waar alle gedupeerden het over eens zijn is dat de prijs die gevraagd wordt door deze bedrijven veel te hoog is. De bedragen lopen uiteen van € 355,- tot wel € 1.426,-. Gemiddeld is een klant bij deze bedrijven ruim € 500,- kwijt. Veel geld, zeker als je het vergelijkt met het landelijke gemiddelde van bonafide bedrijven. Voor een half uur werk, tijdens kantoortijden, betaal je gemiddeld € 120,-.

  Proef op de som

  Om te kijken hoe deze ontstoppingsbedrijven te werk gaan, neemt Opgelicht?! de proef op de som. We regelen een loods, een toilet en schakelen de hulp in van Thom, een gecertificeerde ontstoppingsmonteur.

  Op ons verzoekt verstopt Thom het toilet met een wc-blok en wat toiletpapier in de zwanenhals. We bellen met één van de websites waar wij veel klachten over krijgen en na een paar uur staan er twee monteurs op de stoep.

  Bij binnenkomst wordt gelijk de nog lege factuur voorgeschoteld. Nog voordat ze weten waar de verstopping zit, weten ze al wel dat het prijzig wordt en moeten we gelijk een handtekening zetten.

  Al na tien minuten wordt er opnieuw over de prijs gesproken: de spiraal gaat er immers al tien meter in, dus het factuurbedrag loopt al snel richting de € 500,- tot € 600,-, bedragen die veel hoger zijn dan de gemiddelde monteur zou vragen.

  De rekening liep ineens wel héél hard op..

  'Geld gaat lekker in mijn zak'

  Duidelijke zaak, wij weten genoeg. Het is hoog tijd om de heren even aan te spreken. Maar zodra ze de camera zien weten ze niet hoe snel ze moeten opruimen en komt er geen verklaring. Als wij nog vragen waar het geld heen gaat is de reactie 'Allemaal lekker in mijn zak'. 

  Even later staan de monteurs echter weer op de stoep, vergezeld door de politie. De jongens wilden nog betaald worden, maar tot op heden hebben wij geen factuur ontvangen. Overigens hebben beide heren de verstopping ook helemaal niet gerepareerd.

  Tips van de Consumentenbond

  Bij ons in de studio is Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. Ook zij signaleren dit probleem met malafide ontstoppingsbedrijven in Nederland. Om te voorkomen dat er meer mensen slachtoffer worden van deze praktijken hebben zij een aantal handzame tips om bij de juiste ontstoppingsmonteur uit te komen.

  • Vraag in je omgeving of iemand een goede loodgieter weet. Kijk via Google of je klachten over het bedrijf kunt vinden.
  • Op de website wordt niet altijd gelijk een prijs aangegeven. Bel een aantal loodgieters en vergelijk prijzen.
  • Ga alleen met bedrijven in zee die in het eerste telefoongesprek al een duidelijke prijsindicatie geven.
  • Bespreek van tevoren alle kosten, zoals voorrijkosten, noodtarief, avondtoeslag, materiaalkosten en btw. Willen zij die prijs niet geven, ga dan door naar een ander bedrijf.
  • Let op met ontstoppingsbedrijven die bovenaan in Google verschijnen. Dit zijn vaak leadbedrijven. Kijk naar de kleinere lokale loodgieters iets verder naar beneden.
  • Leadbedrijven werken ook met regionale netnummers, dus niet alleen met 085-nummers.

  Meer tips? Kijk op de website van de Consumententenbond.

  Bron: Consumentenbond

 • Ook interessant