Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Onbetrouwbare klusjesman uit Woerden verdwijnt met tienduizenden euro's aan aanbetalingen

  De vakantieplannen van veel mensen gingen afgelopen jaar door het coronavirus helaas niet door. En als je veelal aan huis gebonden bent, dan zie je ook klussen in en om je woning die nog gedaan moeten worden. Hoog tijd om je tuin of oprit aan te pakken. Maar dan moet je wel een betrouwbare klusjesman vinden, en niet hoveniersbedrijf HS Combinatie uit Woerden. Zestien slachtoffers werden voor bijna 30.000 euro gedupeerd.

  Via bemiddelingsplatform Werkspot kwamen zestien mensen in contact met hoveniersbedrijf HS Combinatie uit Woerden. Alle zestien plaatsten ze een oproep om hun tuin op te laten knappen. Onder andere HS Combinatie uit Woerden nam contact met hen op.

  Eigenaar Michael H. kan vanwege de corona-maatregelen niet bij de mensen thuis langs komen, maar aan de hand van foto's en wensen komt hij met een scherpe prijs. De vakman komt alleraardigst over. Hij denkt mee met de ideeën die zijn potentiële klanten hebben. De tegels en andere materialen kan hij goedkoop inkopen, waardoor hij een scherpe prijs kan bieden.

  29.000 euro buitgemaakt

  Zestien mensen geven akkoord op de offerte. H. vraagt vervolgens de materialen aan te betalen. Hij kan als beginnend hovenier niet ieders materialen voorschieten. Zo gezegd, zo gedaan.

  Als de factuur komt, ziet men dat er geld moet worden overgemaakt naar een Duits rekeningnummer. Als men navraag doet, geeft H. aan dat hij rechtstreeks inkoopt bij de Duitse fabriek, en dan is een Duits rekeningnummer makkelijker. Voor de kritische gedupeerden klinkt dat op dat moment als een plausibel verhaal. Alle zestien klanten maken dan ook een aanbetaling over: een totaalbedrag van ruim 29.000 euro.

  Na aanbetaling blijft het stil

  Hovenier H. spreekt met elke klant een startdatum af, ergens in de maand juni van dit jaar. En dan is het wachten. Voor vragen is de klusser tussendoor goed bereikbaar. Maar dit verandert als de maand juni halverwege is: Michael H. van HS Combinatie komt namelijk niet opdagen bij zijn klanten.

  Ook neemt hij zijn telefoon niet meer op, en ook op mailtjes reageert hij niet. Enkele klanten ruiken onraad en nemen contact op met Werkspot om navraag te doen. Daar is dan nog niets bekend, maar dat verandert al snel als er de dagen erna ook andere gedupeerden zich bij Werkspot melden met verontrustende telefoontjes. HS Combinatie is van de aardbodem verdwenen. En dat is nog niet alles: per half juni is het bedrijf ook uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. 

  Hans, één van de gedupeerden, ziet dat er online meer mensen klagen over de werkwijze van dit bedrijf en vraagt Werkspot hem in contact te brengen met de anderen die ook dachten hun tuin te laten opknappen. In eerste instantie loopt dat stroef en krijgt hij alleen tips hoe hij aangifte moet doen.

  Als hij uiteindelijk in contact komt met Stefan besluiten de twee samen op te trekken. Via Werkspot komen ze uiteindelijk in contact met veertien anderen die ook akkoord gaven op de offerte en geld overmaakten naar het Duitse rekeningnummer. Ze bundelen de krachten om de fraudeur hierachter aan te pakken.

  Opgelicht?! ontdekt doelbewuste oplichting

  Opgelicht?! duikt in de zaak en ontdekt dat meerdere mensen op dezelfde dag geleverd zouden krijgen. Ook offertenummers zijn in meerdere gevallen gelijk, net als de taalfouten die in elke mailwisseling voorbij komen. Het mag duidelijk zijn dat deze fraudeur nooit de intentie heeft gehad om de tuinen bij deze mensen op te knappen.

  Na alle klachten geïnventariseerd te hebben, neemt de redactie contact op met Werkspot. Het platform bekijkt de zaak uitvoerig, vraagt alle correspondentie op en komt tot dezelfde conclusie. Hier is sprake van fraude. 

  Katvanger of oplichter?

  Een van de gedupeerden achterhaalt een ander telefoonnummer van het bedrijf. Hij krijgt H. aan de telefoon die vertelt dat hij niet de oplichter is, maar een katvanger. Ook wij gaan langs bij het adres waar HS Combinatie staat ingeschreven. We treffen daar de eigenaar van het bedrijf, Michael H. Hij zegt tegen onze verslaggeefster niets met deze oplichting te maken te hebben.

  Sterker nog, hij is zelf opgelicht, benadrukt hij. Hij heeft immers zelf ook aangifte gedaan, en voelt zich ook slachtoffer, net als de zestien anderen die dachten door hem hun tuin te laten opknappen. In zijn aangifte meldt hij dat hij benaderd is door ene Roland, die hem gevraagd zou hebben een bedrijf te openen.

  H., die op dat moment schulden had, zwicht uiteindelijk en gaat naar de Kamer van Koophandel om HS Combinatie in te schrijven. Maar meer heeft hij er echt niet mee te maken, blijft hij benadrukken. Juridisch gezien is hij echter wel aansprakelijk omdat het bedrijf op zijn naam staat ten tijde van de fraude.

  Coulanceregeling Werkspot

  Werkspot heeft hun onderzoek afgerond en past naar aanleiding van de klachten in deze zaak hun werkwijze aan. Zo zullen ze proactiever handelen als er een klacht binnenkomt en kijken ze waar ze hun systemen beter in kunnen richten om fraudegevallen als deze in de toekomst te voorkomen.

  Werkspot heeft de zestien benadeelden daarnaast inmiddels financieel gecompenseerd omdat in deze unieke zaak sprake is geweest van een oplichter die doelbewust via hun platform zijn slachtoffers vond. Een warm gebaar van het platform, want hierdoor kunnen velen hun tuin alsnog laten opknappen.

  Tips om een foute klusjesman te herkennen

  Om te voorkomen dat je opgelicht wordt door een klusjesman, hebben we nog een aantal tips.

  • Maak vooraf nooit geld over aan een klusjesman die je nog nooit persoonlijk heeft ontmoet;
  • Vraag naar contactgegevens van eerdere klanten om navraag te doen naar hun ervaringen met die specifieke klusser;
  • Controleer of het bedrijf ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel;
  • Kijk of er online klachten te vinden zijn over het bedrijf
 • Ook interessant