Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Malafide grondhandelaar Vincent Poorter ontmaskerd

  arrow-right-circle Bekijk complete uitzending

  Spaargeld op de bank levert tegenwoordig nauwelijks nog rendement op. Daarom gaan velen op zoek naar alternatieven. Jaren geleden was het een hype; landbouwgrond aankopen, met de hoop dat jouw stuk grond ooit bebouwd zal gaan worden. Jouw grond brengt veel meer op, als een projectontwikkelaar of de gemeente jouw grond wil aankopen voor woningbouw. 

  In 2015 besteedde Opgelicht?! al eens aandacht aan malafide grondhandel. Grondbezitters werden telefonisch benaderd door twee handelaren die vertelden kopers voor de grond te hebben. Er moesten vooraf kosten betaald worden, zodat de grond daarna snel verhandeld kon worden. Na het betalen van duizenden euro’s hoorden de eigenaren van de kavels helemaal niets meer. De AFM waarschuwde destijds voor malafide handelaren die het bezitten van grond als gouden handel aanprezen. Na een onderzoek van het Openbaar Ministerie werden twee mannen aangehouden. Dit onderzoek loopt nog, een zittingsdatum is nog niet bekend.

  De website makelaaringrond.nl was in 2015 de website waarop de malafide handelaren hun klanten zochten. Grondbezitters adverteerden op de website in de hoop een koper voor hun grond te vinden. Ze troffen toen dus ook oplichters die niet geïnteresseerd waren in hun grond, maar enkel in hun geld.

  In die vier jaar krijgt de redactie klachten binnen van adverteerders op makelaaringrond.nl. Ze betalen een jaar lang een fors bedrag per kavel, maar dat heeft niet geleid tot een verkoop van de grond. De melders vragen de redactie de website eens nader te onderzoeken. Na contact met verschillende melders wordt de werkwijze duidelijk. Vanuit het niets wordt men gebeld door Vincent Poorter, de man achter de website. Hij heeft de contactgegevens van de grondbezitters via het Kadaster achterhaald. Hij wil graag langs komen om meer over zijn diensten te vertellen.

  Eenmaal aan de keukentafel steekt Poorter zijn verkoopverhaal af. Er kan een jaar geadverteerd worden op zijn website makelaaringrond.nl. Het bedrijf Multirisk Diensten, waar Poorter tot voor kort bestuurder was, zal voor de opmaak van de advertentie zorgen. Naast de opmaakkosten van 550 euro moet er maandelijks een termijnbedrag betaald worden van 50 euro per kavel. Grondeigenaren die meerdere kavels bezitten, betalen per kavel die kosten. Een jaarlijks bedrag van 1150 euro.

  Daarnaast doet Poorter mondeling nog een aantal beloften. Zo organiseert hij meerdere malen per jaar verkoopbijeenkomsten waar ongeveer 300 investeerders aanschuiven. Daar zal hij de kavels promoten, om zo een snelle verkoop te bewerkstelligen. Poorter stelt dat de grond tijdens die bijeenkomsten 'als warme broodjes over de toonbank gaan'. Zijn aanbod droogt zelfs op; er is meer vraag naar grond, dan aanbod. Het lijkt dus slechts een kwestie van tijd voordat de grond is verkocht. Poorter doet de mondelinge garantie dat hij de grond binnen zes tot negen maanden zal verkopen, tegen een hogere marktprijs die op dat moment zelfs voor de grond geldt. Hij vraagt de grondbezitters in het gesprek dan ook wat ze met hun geld zullen doen. Hij heeft immers al honderden succesvolle verkopen gerealiseerd. In een telefoongesprek dat in het bezit is van de redactie spreekt Poorter zelfs over 1400 succesvolle verkopen.

  Het gouden aanbod van Poorter is nauwelijks af te slaan. Honderden mensen besluiten op zijn aanbod in te gaan, en hun grond te koop aan te bieden op zijn site. Maar na verloop van maanden blijkt er van de gouden woorden van Poorter niets waar te zijn. Men krijgt geen aanbod van een geïnteresseerde koper.

  Verschillende klanten doen verder onderzoek naar de werkwijze van Poorter. Ze komen in contact met andere adverteerders en horen daar dezelfde ervaringen. Betalen voor een advertentie, maar geen verkoopaanbod gehad. Een klant probeert een aantal jaar geleden een burgerinitiatief te starten om met meer klanten gezamenlijk actie te ondernemen. Helaas krijgt het initiatief te weinig steun om het door te zetten.

  In 2018 krijgt de redactie opnieuw klachten over de website. Nog steeds worden dezelfde beloften gedaan die op niets uitlopen. De redactie onderzoekt de klachten. Na adverteerders gesproken te hebben, horen we dat er dit keer wel een succesvol burgerinitiatief gestart is. De Stichting Claim M.I.G. is opgericht nadat bestuursleden dezelfde ervaringen hadden als vele andere adverteerders. Een van de bestuursleden adverteerde zelf op makelaaringrond.nl met meerdere kavels. Na de beloofde zes tot negen maanden was geen enkele kavel van hem verkocht. Hij besluit verder onderzoek te doen naar de ervaringen van anderen. Hij stuit op dezelfde klachten.

  Als we Vincent Poorter aanspreken over de vele klachten, wijst hij alle beschuldigen van de hand. Hij vindt Makelaar in Grond een goed bedrijf. En er zijn volgens hem mensen die gewoon grond hebben verkocht. Hoeveel mensen er daadwerkelijk grond hebben verkocht, is voor Poorter niet te tellen. Ons onderzoek heeft uitgewezen dat er slecht vijf stukken grond zijn verkocht, aan een stichting die op naam staat van de 82-jarige vader van Poorter.

  Het is nog niet bekend wanneer de inhoudelijke behandeling is van de zaak die de Stichting Claim M.I.G. heeft aangespannen tegen Poorter. We houden je op de hoogte.

  Voel je je zich ook benadeeld en wilt u zich aansluiten bij de stichting, kijk dan hier voor meer informatie. Meer lezen over grondfraude kan hier.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant