Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Malafide Chinese webshops

  De laatste maanden komen er op onze redactie veel klachten binnen van mensen die aangeven een kledingstuk besteld te hebben via een Nederlandse webshop, maar vervolgens een namaak-product uit China ontvingen. Opgelicht?! verdiept zich in dit probleem.

  Vonksfabriek.nl

  Jeroen bestelt begin dit jaar een jas van een bekend merk bij webwinkel vonksfabriek.nl. Na weken wachten blijft de bestelling uit. Jeroen mailt de website, maar krijgt geen reactie. En dus gaat Jeroen op zoek naar andere contactgegevens van vonksfabriek.nl op het internet. Hij vindt een telefoonnummer van meubelfabriek uit Friesland met dezelfde naam. De eigenaar vertelt dat Jeroen al de zoveelste beller is die komt klagen over niet geleverde kleding, maar dat hij helemaal geen kleding verkoopt. De website is een jaar daarvoor komen te vervallen en niet langer in handen van de meubelfabriek.

  Jeroen komt dus niet verder in Friesland. Hij geeft het bijna op tot hij plotseling toch een mailtje van de webshop ontvangt. De jas is onderweg. En inderdaad krijgt Jeroen weer een aantal weken later een jas thuis. Maar dit blijkt een namaak jas van het merk Adidas te zijn en absoluut niet de waarde te hebben van de jas die Jeroen besteld en betaald heeft.

  IT-expert

  Jeroen denkt met een Nederlandse webshop te maken te hebben, maar is dit wel zo? Een IT-expert onderzocht dit fenomeen voor ons.

  De expert achterhaalt de eigenaar van vonksfabriek.nl en ziet dat de eigenaar een Chinees is. De man heeft nog 67.000 webshops op zijn naam staan. Allemaal verkopen ze dezelfde kleding en schoenen. Het lijken allemaal verschillende webshops, maar in wekelijkheid zijn ze allemaal hetzelfde.

  Al deze webwinkels maken gebruik van verlopen domeinnamen, die weer opnieuw beschikbaar komen. De opgeheven domeinnamen worden opgekocht en gelinkt aan een andere website die al bestaat. Dit heeft als voordeel dat de website al een ranking heeft in een zoekmachine. Het is immers en website met een geschiedenis die al vaker bezocht is in het verleden.

  Als je via een van deze webshops bestelt, krijg je vaak een nepproduct thuisgestuurd. Dit product heeft lang niet de waarde van dat wat je wel wilde hebben en waarvoor je betaald hebt.

  Jeroen denkt dat hij is opgelicht doordat hij een waardeloze nepjas ontvangen heeft. In werkelijkheid is het de Chinese webshops om iets heel anders te doen: de creditcardgegevens van de klanten worden verzameld.

  Creditcardfraude

  De creditcardgegevens worden verstuurd via een niet beveiligde site. Dat betekent dat alles wat je op de site invult is te zien voor de mensen achter de webshop. Dus je naam, geboortedatum, adres gegevens, maar ook je veiligheidscode. Met deze gegevens kan iemand anders op jouw creditcard aankopen doen.

  International Card Services

  Creditcardmaatschappij International Card Services (ICS) vertelt ons het volgende over deze vorm van fraude:

  ‘Onze ervaring is inderdaad dat er Chinese webwinkels zijn die nepproducten aanbieden, of vaak helemaal niet leveren. Het is bij ons ook bekend dat creditcardgegevens worden weggenomen tijdens het betaalproces, om daar later frauduleuze transacties mee te doen. Om hoeveel webwinkels het wereldwijd precies gaat weten we niet. Dit komt doordat de webshops in een rap tempo actief zijn, weer uit de lucht gehaald worden en vervolgens weer via een andere URL actief zijn. In praktijk betekent dit dat in sommige gevallen de webwinkel slechts dagen actief is.

  Wat ICS doet

  Wij doen er in ieder geval alles aan om deze praktijken te voorkomen en de fraude te stoppen. Zo blokkeren wij transacties die worden gedaan bij deze webshops, als uit ervaring is gebleken dat producten nep zijn of niet worden geleverd. Deze informatie delen wij ook met Visa en Mastercard, zodat ook deze partijen actie kunnen ondernemen. Daarnaast vervangen wij Cards preventief als wij vermoeden dat deze potentieel doelwit van fraude zouden kunnen zijn. De kans is dus klein, maar mocht het toch gebeuren dat een Card-houder een nepproduct ontvangt, helemaal niets geleverd krijgt of slachtoffer wordt van creditcardfraude, dan is de Card-houder verzekerd en krijgt hij zijn geld terug.

  Wat de Card-houder zelf kan doen

  Ondanks dat wij ons uiterste best doen om fraude te voorkomen, kan de Card-houder ook zelf alert zijn als hij een betaling doet in een (buitenlandse) webshop en kan op deze manier fraude met zijn Card voorkomen. Hieronder een aantal tips op een rij:

  • Laat je niet verleiden door de prijs.
  • Controleer of je spelfouten ziet.
  • Controleer het retourbeleid.
  • Als er producten worden aangeboden voor een prijs die te mooi is om waar te zijn, dan is dit vaak ook zo.
  • Google naar recensies over de aanbieder.

  Wat als je een aankoop gedaan hebt bij een malafide Chinese webshop?

  Wij (ICS) houden 24/7 de betalingen in de gaten die worden gedaan met onze Cards en als wij aanleiding zien om een transactie niet te vertrouwen ondernemen wij actie en stellen we de Card-houder hiervan op de hoogte. Daarnaast kán het natuurlijk zo zijn dat het om wel een betrouwbare Chinese webshop gaat. Dit betekent vaak dat de bestelde goederen per container naar Nederland komen, waardoor levering lang duurt.

  Daarom ondernemen wij op voorhand geen actie en zal de Card-houder de betwistingsprocedure moeten volgen (als het product niet geleverd wordt of je een nepproduct ontvangt).

  De Card-houder mag natuurlijk bellen met onze klantenservice, maar als wij hier geen aanleiding toe zien, zullen wij niet preventief blokkeren.

  Kortom:

  • De Card-houder moet eerst contact opnemen met de verkoper achter de webshop
  • Lukt dit niet of geen reactie na 7 dagen? Dan dit formulier invullen en toesturen aan ICS per e-mail of post'

  Vreemde namen

  Waar je ook op kan letten is de naam van de webshop. De Chinezen die de domeinnamen opkopen hebben vaak geen idee wat de naam die ze overnemen betekent. En dus ontstaan er vreemde combinaties. Zo kon je in februari bijvoorbeeld schoenen bestellen op www.borstkankerforum.nl. Dus als de webshop een naam heeft die absoluut niet past bij de producten die aangeboden worden, denk dan twee keer na voor je een bestelling plaatst.

 • Ook interessant