Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • LoveScam Maleisië

  Datingsites en social media lijken de ideale plaatsen te zijn om je nieuwe liefde of zelfs levenspartner te vinden. Gehaaide liefdesoplichters maken daar echter gewetenloos misbruik van door zich voor te doen als partner van je dromen. Ze vragen om geld en voordat je het weet, ben je tienduizenden euro’s kwijt én een liefdes-illusie armer. Opgelicht?! vond de oplichters in Maleisië.

  Dit overkomt ook Carolien. Via de datingsite Lexa wordt ze aangesproken door een knappe man, genaamd Carl Ottent. Ze begint met hem te chatten en al snel overlaadt hij haar met complimentjes. Carolien wordt verliefd op Carl, die voor zijn werk in Maleisië verblijft. Hij wil dolgraag naar Nederland komen, naar zijn Carolien, maar er is een groot probleem. Carl is zijn werkgever nog veel geld verschuldigd. Hij heeft genoeg geld in Nederland, maar hij kan hier helaas niet bij omdat de cheque in Nederland verzilverd moet worden. Wanneer hij op weg is naar Nederland, wordt hij opgepakt door de politie. Hij mag het land pas uit, wanneer de schuld is afbetaald.

  Geld overmaken

  Carl vraagt aan Carolien of zij hem geld wil geven voor levensonderhoud. Carl heeft een overeenkomst kunnen sluiten met zijn werkgever en mag een gedeelte van het geld overmaken. De rest van het geld mag vanuit Nederland worden betaald, maar dan moet Carl wel eerst geld hebben. Carolien is dolblij en maakt opnieuw een bedrag over. Ze verwacht dat hij snel naar huis komt, maar er is opnieuw een probleem. Carl heeft het geld betaald aan zijn werkgever, maar ze houden zich niet aan hun woord: hij moet toch meer betalen.

  Nicht van Carl overtuigt

  Hij verleidt Carolien ondertussen met mooie woordjes. Zij is de enige ware voor hem en hij wil heel graag bij haar zijn. Carolien smelt en gelooft elk woord. Ondertussen blijft ze maar geld overmaken. Wanneer de bedragen oplopen, begint Carolien argwaan te krijgen. Als ze haar twijfels uit tegenover Carl, komt die op de proppen met zijn nicht die in Middelharnis zou wonen. Carolien belt haar en zij overtuigt Carolien dat het goed is. Ze kent Carl: het is een eerlijke jongen die zeker het geld terugbetaald wanneer hij weer in Nederland is. Carolien gelooft haar, blijft geld overmaken en stuurt Carl uiteindelijk zo'n 40.000 euro. De verhalen van Carl worden steeds vager en opnieuw slaan de twijfels toe bij Carolien. Ze besluit contact op te nemen met Opgelicht?! en we beloven haar alles uit te zoeken.

  Grote oplichting

  Al snel komen we erachter dat de Carl, waarmee zij denkt te chatten, zeker niet de man is die hij zich voordoet. Zijn foto is te vinden op een Scammer-site en er blijken meer vrouwen te zijn die geloven dat ze een relatie hebben met hem. Uit eigen onderzoek blijkt dat de mails die Carl verstuurt, uit Kuala Lumpur komen. De politie en de ambassade worden in Maleisië ingeschakeld. Er wordt verder onderzoek verricht, waarna we afreizen naar Maleisië. We overtuigen de politie dat dit echt een grote zaak is en leveren alle bewijzen aan. De lokale politie gaat er mee aan de slag en besluit over te gaan tot arrestatie. Opgelicht?! gaat mee met de politie, wanneer de inval wordt verricht in een appartementencomplex. Daar worden drie Nigerianen op heterdaad betrapt. Carl Ottent blijkt drie Nigeriaanse mannen tegelijk te zijn. Wanneer ze worden geconfronteerd met hun daden, barst één in huilen uit. In het appartement worden meerdere computers gevonden en de harde schijven staan vol met chatgesprekken met vrouwen én mannen over de hele wereld. Carolien is opgelucht dat alles nu eindelijk voorbij is.

  Veel slachtoffers

  Opgelicht?! neemt contact op met andere slachtoffers en het blijkt dat alle vrouwen geld hebben overgemaakt naar Carl Ottent. De Nigerianen hebben zich daarnaast voorgedaan als vrouw, dus ook mannen zijn slachtoffer geworden. Alle gedupeerden hebben gesproken met 'tante Annie', die hun overtuigd heeft dat Carl te vertrouwen was.  

  Confrontatie

  Wij besluiten dat het tijd wordt om Annie naar haar rol te vragen. We vinden haar op een camping in Zeeland, waar ze in het begin van het gesprek glashard ontkent. Pas wanneer we haar een opgenomen gesprek laten haar wat zij met Carolien heeft gehad, geeft ze schoorvoetend toe dat ze inderdaad voor Carl heeft gelogen en dit meerdere malen heeft gedaan. Annie legt de verantwoording volledig neer bij de slachtoffers en pas wanneer Opgelicht?! haar vertelt dat haar medeplichtigheid gevolgen kan hebben, breekt ze.

  De 'Carl Ottents' zullen worden vervolgd in Maleisië en de politie zal in Nederland een onderzoek naar Annie opstarten.

  Ondertussen blijft Nigeriaanse fraude een groot probleem. Jaarlijks maken mannen en vrouwen over de hele wereld zo’n 200 miljoen euro over naar Nigeria. Voor internetrelaties geldt een gouden regel: wel daten, maar nooit betalen.

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant